Foça Gezi Rehberi
Sahil kasabası olan Foça, yeşilin ve mavini buluşma noktası olan bir tatil merkezi olarak biliniyor. Foça, tarihi ve doğal güzellikleriyle her sene birçok yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Foça ile ilgili bilgi almak ve tatil planınızı ona göre ayarlamak isterseniz Foça gezi rehberi olarak hazırladığımız yazıyı inceleyebilirsiniz.
Foça Hakkında
Saf kalabilmiş doğası, mavi deniziyle Foça, ülkemizin cennet köşeleri arasında yer alıyor. Bu özelliklerinin yanında gelişmiş tesisleri, sıcak insanlarıyla her yıl birçok yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Foça turizm faaliyetleri, yoğun olarak yaz dönemlerinde görülmekle birlikte yılın her döneminde sürüyor.
Batısı ve kuzeyi Ege Denizi'yle çevrili olan Foça, Antik çağda yerleşimin görüldüğü bir bölge olarak biliniyor. Adı, denizde yaşayan fok balıklarından dolayı Phokaia olarak anılan bölge zamanla Foça ismine dönüşerek günümüz halini alıyor. Foça hangi bölgede diye soracak olursanız Ege bölgesinde İzmir 'in bir ilçesi olduğunu söyleyebiliriz.
Foça nerede sorusunun tam cevabını arıyorsanız da İzmir'in kuzeyinde yer aldığını söyleyebiliriz. Sahip olduğu doğal güzellikler, temiz havası ve ulaşılabilir olması Foça'yı ülkemizin önemli turizm bölgesi haline getiriyor. Foça tarihi , M. Ö 11. yüzyıla dayanıyor. Foça'nın coğrafi konumu ve verimli topraklarıyla tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor.
İyonyalılar, Cenevizliler, Phokaialılar gibi tarihte önemli bir yere sahip medeniyetler bunlardan bazıları olarak biliniyor. Helenistik dönemden birçok eseri Foça'da görebilmek mümkün. Athena Tapınağı, Liman Kutsal Alanı, Pers Anıt Mezarı bu eserler arasında yer alıyor.
Osmanlı döneminden kalma taş evler, Fatih Cami ve Kayalar Cami de Foça'nın yakın tarihini barındıran önemli yapılar arasında yer alıyor. Foça haritası incelendiğinde doğusunda Aliağa, güneyinde Menemen ilçeleri olduğu görülüyor. Aynı zamanda iki tarafı denizle çevrili olan Foça'ya bağlı küçük adaların olduğunu görebilirsiniz. Yerleşim olmayan bu adalar teknelerle ziyaret edilebiliyor.
Yüz ölçümü 251 km2 olan Foça, Türkiye'nin önemli turizm bölgeleri arasında yer alıyor. Turizm faaliyetlerinin artmasından önce bölgede balıkçılık ve tarım halkın geçim kaynakları olarak görülüyor. Foça'nın berrak denizi aynı zamanda bölgede dalış faaliyetlerinin oluşumunu beraberinde getiriyor.
Zengin sualtı dünyasının rahatça görülebildiği Foça, dalış eğitimi ve faaliyetlerinin görüldüğü popüler bölgeler arasında bulunuyor. Tarih boyunca Akdeniz foklarının yaşam alanı olan Foça'nın koruma altında olan bazı bölgelerinde araştırma enstitüleri bulunuyor. Bu da bölgenin ziyaretçi potansiyelini oluşturan noktalar arasında yer alıyor.
Foça Harita ve Yol Tarifi
Foça , ulaşım zenginliği açısından ziyaretçilere kolaylıklar sağlıyor. Foça yol tarifi için birçok farklı seçenek bulunuyor. Foça'ya nasıl gidilir derseniz bölgeye hava yolu, kara yolu, deniz yolu ve demir yolu ile ulaşım sağlamak mümkün. Foça'ya 90 km uzaklıkta bulunan havaalanına birçok noktadan uçuşlar bulunuyor.
Havalimanından Foça'ya ulaşım ise servislerle veya taksiyle sağlanabiliyor. Bunun yanı sıra araç kiralama yoluyla da bölgeye ulaşabilmek mümkün. Havalimanından İzmir Banliyö ile de Foça'ya ulaşım imkanı buluyor. Ayrıca İzmir Banliyö ile şehrin birçok noktasından Foça'ya ulaşabilmek mümkün. Banliyö hattını yılın her döneminde kullanmak mümkün.
Foça özel araç ile ulaşım için de uygun özellikler taşıyor. Yeşil doğa ve masmavi deniz eşliğinde keyifli bir yolculuk ile Foça'ya ulaşım sağlanabilir. Yaz aylarında Foça'ya deniz yolu ile ulaşım sağlamak mümkün oluyor. Karşıyaka ve Konak'tan Foça'ya vapur hatları açılıyor.
Fakat bu yolu kullanmadan önce bir aksilik yaşamamak için vapur saatlerini araştırarak plan yapmak gerekiyor.
Foça Hava Durumu ve İklimi
Foça harita konumuna baktığınızda Ege Bölgesi'nde olduğunu görebilirsiniz. Akdeniz ikliminin hakim olduğu Foça'da yazlar sıcak ve kurak kışlar ise ılık ve yağışlı geçiyor. Buna bağlı olarak bölgede Akdeniz bitki örtüsü makilere rastlamak mümkün oluyor. Foça'da görülen Akdeniz iklimi özellikleri bölgedeki toprakları tarıma elverişli hale getiriyor.
Bu sayede iklim turizm ve tarım gibi farklı çalışma alanları oluşuyor. Foça hava durumu yaz dönemlerinde bakıldığında 40 derecelere kadar yükselebilen sıcaklıklar görülüyor. Bu dönemler bölgedeki turizm hareketliliğinin en yoğun yaşandığı aylar oluyor. Plajlar güneşin tadını çıkarmak için tercih edilen noktalar arasında yer alıyor.
Foça hava sıcaklıkları yılın 7-8 ayında denize girmeye uygun olabiliyor. Bu da farklı dönemlerde bölgeyi ziyaret etme fırsatı sunuyor. Kış dönemlerinde yağışlar genellikle yağmur şeklinde görülüyor. Foça'da kar yağışı uzun aralıklarla görülebiliyor. Foça en soğuk günlerinin ocak aylarında yaşarken, haziran ayında da en sıcak günlerini yaşıyor.
Foça gezi planları yapılırken bu bilgiler dikkate alınabilir.