Gökçeada Gezi Rehberi
Doğal güzellikleri, kültürel ve tarihi mirası ile Marmara'nın dikkat çeken şehirlerinden biri olan Gökçeada, ülkemizde deniz turizmi açısından oldukça sık tercih edilen bölgeler arasında yer alıyor. Gökçeada, sakin ve huzurlu yaşam alanları ile bölgeye gelen ziyaretçilere dingin bir tatil vadediyor.
Sakin, huzurlu ve unutulmaz bir tatil geçirmek isterseniz hazırladığımız Gökçeada gezi rehberi yazısını inceleyebilir ve keyifli bir tatilin kapılarını aralayabilirsiniz.
Gökçeada Hakkında
Gökçeada hangi bölgede sorusu, bölgeyi ziyaret etmeden önce merak konusu olan sorulardan birisi oluyor. Gökçeada, Ege Denizi kıyısında yer alıyor ve Çanakkale ili sınırları içerisinde bulunuyor. Bu sebeple, Gökçeada Marmara Bölgesi'nde yer alıyor diyebiliriz. Gökçeada'nın yüzölçümü 286 kilometrekare olarak hesaplanıyor. Bölge, Türkiye'nin en büyük adası olma özelliği göstererek dikkat çekiyor.
95 km kıyı şeridi ile Gökçeada, ziyaretçilerine unutulmaz bir deniz tatili fırsatı sunuyor. Gökçeada tarihi ise bu doğal güzelliklerinden dolayı oldukça eskiye dayanıyor. Yıllar içinde birbirinden farklı pek çok eski uygarlığa ev sahipliği yapıyor. Bölgede günümüzde halen eski uygarlıkların izlerine rastlamak mümkün oluyor.
Antik Yunan döneminde İmroz ismiyle anılan adanın adı 1970 yılında değiştiriliyor. İmroz kelimesinin ise Yüce Ana Tanrıça anlamına geldiği tahmin ediliyor. Adanın adına mitolojilerde de rastlamak mümkün. Gökçeada'nın deniz tanrısı olan Poseidon'un adası olduğu, önemli kaynaklarda yer alıyor. Böylelikle bölgede farklı kültürlerin birbirleriyle iç içe yaşam sürdürdüğü anlaşılıyor.
Birbirinden çok farklı kültürlerin izleri adada hala ilk günkü gibi korunuyor. Ada coğrafi olarak oldukça engebeli bir lokasyonda bulunuyor. Bu sebeplerden dolayı Gökçeada turizmkonusunda öne çıkarak, oldukça gelişmiş bölgeler arasına girmeyi başarıyor. Ada özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı olmak üzere binlerce ziyaretçi ağırlıyor.
Adanın geçim kaynaklarının başında yapılan bağcılık ve şarapçılık geliyor. Adada üretilen şarapçılık eski Rum kültürünün bir parçası sayılıyor. Adada volkanik küllerin yoğun olması sebebiyle adada su altı mağaraları gibi jeolojik yapılar oldukça fazla sayıda bulunuyor. Ayrıca yer altı sularının çok sayıda olması sebebiyle pek çok çeşme bulunuyor.
Bölgenin ekonomisini genellikle yazın turizm potansiyeli belirliyor. Fakat halkın çoğu tarım faaliyetleri ile geçimini sağlıyor. Adada zeytinlik alanlar oldukça geniş yer kaplıyor. Hatta Gökçeada'nın tam bir zeytin cenneti olduğu söyleniyor.
Gökçeada Harita ve Yol Tarifi
Gökçeada'ya nasıl gidilir sorusu bölgeyi ziyaret etmek isteyen her ziyaretçi için merak konusu oluyor. Gökçeada'ya ulaşım oldukça kolay ve rahat şekilde sağlanıyor. Gökçeada nerede sorusuna ise basitçe Ege Denizi'nde bulunan bir ada yanıtı verilebilir. Gökçeada'ya deniz yolu ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Deniz ulaşımı sırasında arabalı feribotlar ve deniz otobüsleri kullanılıyor.
Araçla gelen kişiler adaya arabalı feribotu kullanarak ulaşıyor. Adaya yaya gelen kişilerin ise Çanakkale üzerinden deniz otobüsüne binerek adaya ulaşmaları mümkün oluyor. Akıllı cihazlarınızdan Gökçeada yol tarifi alarak alternatif rotaları öğrenebilir; huzurlu bir tatil serüvenine yolculuk edebilirsiniz.
İzmir, Ankara ya da Bursa üzerinden adaya ulaşım ise öncelikle Trakya bölgesinden geçmekle mümkün oluyor. Trakya tarafına geçmek için üç seçenek bulunuyor. Bu seçenekler ise; Lapseki-Gelibolu seferleri, Çanakkale-Eceabat seferleri ve Çanakkale-Kilitbahir seferleri olarak sıralanıyor. Adaya sefer düzenleyen az sayıda firma bulunuyor.
Eğer toplu taşıma araçlarını kullanmak istiyorsanız bu firmaların seferlerini takip etmeniz size fayda sağlıyor. Kış döneminde ne yazık ki otobüsler adaya uğramıyor. Kış döneminde adayı ziyaret etmek isteyenler ise Kabatepe minibüsünü kullanarak adaya ulaşabiliyor. Gökçeada harita basımlarından edinerek ulaşımınızı kendi konforunuza göre ayarlayabilirsiniz.
Gökçeada Hava Durumu ve İklimi
Gökçeada hava şartları, bölgenin sahip olduğu iklim koşullarından dolayı genellikle ziyarete elverişli seviyelerde oluyor. Bölgenin güney sahillerinde daha çok Akdeniz iklimi gözleniyor. Adada yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçiyor. Adanın kuzey sahillerinde ise Marmara iklimi etkisini gösteriyor. Adada kar ve don pek fazla görünmüyor.
Adada rüzgarlı gün sayısı oldukça fazla yaşanıyor. Adaya hakim olan rüzgar türü ise poyraz. Senenin neredeyse 300 günü rüzgarlı yaşanıyor. Adada ortalama sıcaklık kış aylarında 7, yaz aylarında ise 25 derece olarak ölçülüyor. Ada olmasına rağmen Gökçeada düşük nem oranına sahip bölgeler arasında yer alıyor.
Yaz aylarında sıcaklık ne kadar yüksek olursa olsun Gökçeada hava durumu tatilcileri bunaltmıyor. Rüzgarın bu denli yoğun olduğu adada her ne olursa olsun rüzgardan etkilenmeyen sakin bir koy bulunabiliyor.
Eğer rüzgar kuzey yönünden esiyor ise denize girmek için güney yönündeki koyları, güney yönünden esiyor ise kuzey yönündeki koyları tercih etmek ziyaretçiler için avantaj sağlıyor.