Gümüşhane Gezi Rehberi
Gümüş şehri Gümüşhane, gümüş gibi parıldayan doğası, tarihi dokusu, sıcacık konaklama tesisleri ve meşhur lezzetleriyle hayranlık uyandırmayı başarıyor. Tabii muhteşem bir Gümüşhane tatili yapabilmenizin yolu en ideal tatil planlamasını yapmanızdan geçiyor.
Gümüşhane'ye nasıl gidilir , ne yenir, gezilecek yerler ve mekanları nelerdir, iklimi nasıldır ve daha pek çok soruya yanıt veren Gümüşhane gezi rehberi yazımızı inceleyerek kusursuz tatil programınızı yapabilirsiniz.
Gümüşhane Hakkında
Karadeniz'in şirin kenti Gümüşhane haritası ile6668 km2 'lik yüzölçümü, sıra sıra dizilmiş 6 ilçesi, düzenli coğrafyası ve haliyle zahmetsiz şehir içi ulaşım imkanını gözler önüne seriyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Giresun, Trabzon, Bayburt ve Erzincan ile komşu olan Gümüşhane'yi popüler kılan nedenleri, sağladığı çoklu imkanlar oluşturuyor.
Tarihin İpek Yolu geçitlerinden olan kentte aktif olarak devam eden madencilik faaliyetlerinde ilk sıranın sahibi olan gümüş, Gümüşhane'yi dünyaca ünlü cazibe merkezi haline getiriyor. Ticari ve stratejik konumu kadar sahip olduğu değerleri ile de dikkat çekiyor. Gümüşhane tarihi ile oldukça köklü bir geçmişe ev sahipliği yapan kentler arasında gösteriliyor.
Harşit Çayı'nın iki yakasında, düz bir vadi boyunca uzanan şirin yerleşkesinde barındırdığı 70'den fazla tarihi camii, kilise, manastır ve şapel ile sayısız mağara, hamam, köprü ve harabe ile gezginlerin tarihe doymasını sağlıyor.
Denize kıyısı olmamasına rağmen nehirleri, şelaleleri, vadileri ve gölleri ile serinliğin, balık avcılığının ve rafting macerasının tadına varmanızı olanaklı kılıyor. Öte yandan Kadırga, Taşköprü, Kazıkbeli, Erikbeli ve Güvende yaylalarının her birinde farklı endemik bitkiler, çiçekler, renkler, festivaller ve aktiviteler sizleri bekliyor.
Tıpkı ilçeleri gibi yaylalarının da sıra sıra dizili oluşu, üstelik etrafındaki tüm ovaları birbirine bağlama özelliği; pek çok şehirde külfete yol açan yayla gezilerinin Gümüşhane'de yerini kolaylığa bırakmasını sağlıyor.
Bahar, yaz ve sonbahar aylarında farklı kimliklere bürünerek sizleri karşılayan Gümüşhane dağları ve yaylaları, kış aylarında beyaza bürünerek bir diğer tatil coşkusuna hazırlanıyor. Türkiye'nin en cazip kayak merkezi alternatifleri arasında gösterilen Zigana Kayak Merkezi, her yıl binlerce kayaksevere kapılarını açarak en özel kayak hatıralarınızı biriktirmenizi sağlıyor.
Medlerden Perslere, Romalılardan Türklere kadar her dönemini zengin şehir statüsü ile ayrıcalıklı olarak tamamlayan Gümüşhane'yi yılın tüm mevsimlerinde tatil rotanız olarak düşünebilirsiniz. Konaklama, yemek, eğlence, heyecan ve huzur adına türlü alternatiflerle dolu olan Gümüşhane'de aradığınız tüm imkanlara kolaylıkla erişebilir; temiz doğasında can bulabilirsiniz.
Gümüşhane Harita ve Yol Tarifi
Tarihi İpek Yolu'nun zengin gümüş şehri, bugünün doğa cenneti Gümüşhane hava yolu ve kara yolu ile ulaşımın mümkün olduğu kentler arasında yer alıyor. Kendine ait bir hava yolu istasyonu henüz bulunmayan Gümüşhane'ye hava yolu ile ulaşabilmek için komşusu olan Trabzon Havayolu'na bilet alabilirsiniz.
İstanbul ve İzmir'den 1, 5 saate, Gaziantep'ten 4 saatte erişebileceğiniz Trabzon'dan Gümüşhane'ye erişebilmek içinse yaklaşık 2 saatlik bir yol kat etmeniz gerekiyor. Trabzon ile Gümüşhane otogarı arasında günlük 14 sefer yapan otobüs firmaları, güzel şehir Gümüşhane'ye yorulmadan erişebilmenizi sağlıyor.
Karadeniz seyahatleriniz için önerilen en keyifli seyahat yöntemi olan kara yolu ulaşımı ise kent merkezinde kurulu olan otogar sayesinde işkence olmaktan çıkıyor. Gümüşhane'nin tam ortasında bulunan otogara Türkiye'nin tüm illerinden düzenlenen otobüs seferleri ile kolaylıkla erişim sağlayabilir, konaklama tesisinize kısa sürede ulaşımın hazzını yaşayabilirsiniz.
Türkiye'nin batısından, özel aracınızla yapmayı düşündüğünüz özgür yolculuk deneyimleriniz için en ideal Gümüşhane yol tarifi olarak D010 sahil otoyolunu önerebiliriz. Güneyden rahat erişim için Erzurum-Erzincan, doğudan erişim içinse Trabzon-Rize-Artvin karayolu ağını tercih edebilirsiniz.
Gümüşhane Hava Durumu ve İklimi
Denize kıyısı olmayan Doğu Karadeniz kentleri arasında yer alan Gümüşhane hava durumu koşullarının en renkli haline tanık olabileceğiniz nadir kentler arasında yer alıyor. Büyük bir bölümünde Anadolu karasal iklimi hakimiyet gösterse de Doğu Karadeniz'e yakın olan kesimlerinde geçiş ikliminin hakimiyeti görülüyor.
Denize 100 km mesafede yer alan Gümüşhane'nin kuzey bölgelerinin ise kendine has mikro iklim özellikleri sergilediğini söylemek doğru oluyor. İklimsel özellikleri ve hava koşullarına göre üç bölgeye ayrılan bu il, konakladığınıza bağlı olarak üç farklı yüzünü gösteriyor.
Gümüşhane nerede diye sorulduğunda Karadeniz ve İç Anadolu arasında bir geçiş bölgesi olarak bilinir. Bug nedenle iklimi farklılık gösteren güney kesimler olan Kelkit Havzası'nda kış ayları soğuk ve rüzgarlı, yaz ayları ise ılıman geçiyor.
Yağışların ağırlıklı olarak kış ve bahar aylarında görüldüğü Kelkit, yaz aylarında sergilediği ılıman ve kurak iklimi ile beğeni kazanıyor. Zigana dağlarının koruyucu etkisiyle kışın soğuk rüzgarlardan etkilenmeyen kuzey kesimlerinde yaz aylarında güney bölgelere nazaran daha sıcak olduğunu söyleyebilmek mümkün oluyor.
Öte yandan Trabzon ve Bayburt'a komşu olan doğu kesimlerde daha fazla yağış ve nem oranında artış gözlemleniyor.