Hakkari Gezi Rehberi
Tarihin konuştuğu kent Hakkari , köklü geçmişi, zengin doğası, sıcacık atmosferi ve serin sularıyla tüm dünyanın ilgisini üzerine çekmeyi başarıyor. Sizler de Hakkari'nin büyüleyici dünyasını ziyaret etmek istiyorsanız, Hakkari tatilinde ihtiyaç duyabileceğiniz tüm ayrıntıları aktarmaya çalıştığımız Hakkari gezi rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Hakkari Hakkında
İnsanın ruhunu saran mistizmi, gizemi ve samimiyeti ile merak uyandıran Hakkari hangi bölgede diye soracak olursanız Türkiye'nin güneydoğu ucunda, ünlü Zap Vadisi'nin verimli topraklarında yer alıyor. Bir yandan Anadolu, Mezopotamya, Irak ve İran'ı, öte yandan Türkiye'nin doğu ve güney ucunu birleştiren kent, dünyanın önemli merkezi noktaları arasında yer alıyor.
Önemli coğrafi konumu ve doğal zenginlikleri ile Hakkari tarihi , pek çok kişinin dikkatini çekiyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış topraklarında tam bir kültür şöleni sunuyor. Doğusunda İran, güneyinde Irak, kuzeyinde Van, batısında Şırnak ile komşuluk eden kentin Çukurca, Şemdinli ve Yüksekova isminde üç ilçesi bulunuyor.
Eşsiz mimari yapısı ile destansı bir güzellik oluşturan Hakkari ve birbirine tarihi geçitlerle bağlanan ilçelerinin her birinde ayrı bir dünya ile karşılaşabilirsiniz. Olağanüstü görselleri ile Unesco Dünya Mirası Listesi'nde yer alan kent; Sümbül, Günbaşı, Karadağ, Altın ve Sal dağlarının tam ortasında koruduğu büyüleyici atmosferi ile ruhunuzu kuşatıyor. Türkiye 47.
'si olmasını sağlayan 2. 237 km²'lik yüzölçümünün büyük bölümü bozkır ve dağlardan oluşan kentin önemli geçim kaynaklarını ticaret ve turizm ile tarım ve hayvancılık oluşturuyor. Doğu ile batının önemli bağlantı noktalarından olduğu için asırlar boyu tüccarların ilgisini çeken Hakkari'de ticari faaliyet halen tüm hızıyla devam ediyor.
Kent merkezi ve ilçelerinde devam eden ticari faaliyetlerin yanı sıra otlaklar ve dağlarda devam eden tarım ve hayvancılık faaliyetleri ise daha çok köylü halkın ana geçim kaynağını oluşturuyor. Hakkari harita konumu açısından stratejik önemi kadar köklü geçmişi ve doğal güzellikleri ile de öne çıkıyor.
Hakkari'de bir diğer aktiviteyi ise turizm faaliyetleri oluşturuyor. Dünyada başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz ters laleleri ile ünlü olan Hakkari; dağları, vadileri, şelaleleri, nehirleri, buzul gölleri ve rengarenk yaylaları ile görülmeye değer kentler arasında yer alıyor.
Yıl boyunca binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan kentin başlıca turizm aktivitelerini tarih ve din turizmi, kayak, termal, rafting ve doğa sporları ile yayla turizmi oluşturuyor.
Hakkari Harita ve Yol Tarifi
Kültürel zenginliği, olağanüstü doğası ve çoklu turizm olanakları ile ilgi gören Hakkari'ye nasıl gidilir diye soracak olursanız hava yolu veya kara yolunu tercih ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Doğu'nun bahar ve yaz aylarında canlanan rengarenk doğasının seyrine olanak sağlayan otobüs yolculuğu, kış aylarında yerini çok daha kolay bir alternatif olan hava yolculuğuna bırakıyor. Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bulunan Selahattin Eyyubi Havaalanı'na İstanbul ve Ankara'dan her gün, diğer şehirlerden haftanın belirli günlerinde kalkan uçak seferleri ile kolaylıkla erişebilirsiniz.
İstanbul'dan yaklaşık 2 saat, Ankara'dan 1, 5 saatte ulaşabileceğiniz Hakkari'den kent merkezine sıklıkla kalkan minibüslerle erişebilmek için de yaklaşık 1 saat yol kat etmeniz gerekiyor. Otobüs seferleri ile direk ulaşımın henüz sağlanmadığı kente Van üzerinden aktarmalı olarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Tüm şehirlerden, günübirlik olarak kalkan otobüs seferleri ile Van'a eriştikten sonra Hakkari'ye ulaşmak için kat edeceğiniz yol ise yaklaşık 3 saat sürüyor. Tabii dilerseniz akıllı cihazınızdan Hakkari yol tarifi bilgilerine erişerek özel aracınızla direkt ulaşım sağlayabilirsiniz.
Solunuzda coşkulu Zap Nehri ve sağınızda göklere yükselen dağ manzaralarının sizlere eşlik edeceği kara yolculuğunuzda zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınızdan eminiz.
Hakkari Hava Durumu ve İklimi
Zap Vadisi'nin parlayan incisi Hakkari hava durumu açısındanşiddetli karasal iklimin etkisi altında kalıyor. Genel anlamda yaz aylarının sıcak ve kurak, kış aylarının ise soğuk ve kar yağışlı geçtiği kentte gündüz ve gece, yaz ve kış ayları arasındaki sıcaklık farkları bir hayli fazla oluyor.
Coğrafi mesafelerin fazlalığı, değişkenliği ve yükselti farklılıklardan ötürü yer yer oluşan hava değişimleri ise kentin her bir bölgesinde farklı iklim koşulları ile karşılaşmanızı sağlıyor. Genel anlamda sert karasal iklimin hakim olduğu kentte, yüksek dağlarla çevrili kent merkezinin daha korunaklı koşullarda kendi iklimsel özelliklerini taşıdığı görülüyor.
Birbirine uzak mesafede yer alan, özel geçitlerle birbirine bağlanan ilçelerde oluşan farklı iklimsel değişiklikler göze çarpıyor. Yükseklere çıktıkça kar, rüzgar ve soğukluk seviyelerinde artış gözlemlenirken esasında bu durumun hem yaz hem kış turizm aktiviteler ve faaliyetiniz için avantaj oluşturduğunu söylemek gerekiyor.
Yılın neredeyse yedi ayının kar yağışlı geçtiği kentte erken gelip uzun süren kış ayları, yaz aylarının kısa süreli olmasını sağlıyor. Kasım ile mart ayları arası kayak, nisan ve mayıs ayları rafting yapabileceğinin Hakkari'ye yayla turizmi için mayıs ila eylül ayları arasını tercih edebilirsiniz.