Hatay Gezi Rehberi
Hatay , Orta Doğu'da diğer ülkelere açılan kapısı olması ve Akdeniz'in doğu kıyılarını oluşturan konumu ile önemli bir geçiş noktası. Böylece eşsiz kültürü ile dikkat çeken şehir, herkesin yaşamında en az bir kez görmesi gereken yer arasında bulunuyor. Hatay gezi rehberi ise tatil planınızı ayrıntılı şekilde uygulayabilmenize olanak tanıyor.
Hatay Hakkında
Hatay hangi bölgede sorusunun cevabı olan Akdeniz Bölgesi, bölgenin kültürü ve tarihi yapısıyla ilgili büyük ipuçları veriyor. Şehir, Akdeniz'in doğusunda bulunurken aynı zamanda Asya ve Orta Doğu topraklarına geçiş noktasında kilit noktada yer alıyor.
Hatay tarihi ise tüm bu coğrafi konumu, verimli arazileri ve doğası ile binlerce yıllık insan yerleşimine ev sahipliği yaptığını gösteriyor. Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak tarihi, M. Ö. 100. 000'li ve 40. 000'li yıllara giden bulguları ortaya koyuyor.
Tunç Çağı ile birlikte Akatların egemenliğinde bulunan şehir, daha sonra Yamhad Krallığı, Hitit ve Mısır uygarlıklarının hükmettiği topraklar haline geliyor. Asurlular, Persler ve Urartular'ın da egemenliği altında yaşayan bir bölge olarak Antik Dönem'de oldukça yoğun bir yerleşim noktası.
Makedonya İmparatorluğa dahil olmasından sonra stratejik öneminin artması ile birlikte Selevkos'un kurduğu Asya İmparatorluğu'nun başkenti Antakya oluyor. Bu şekilde Anadolu'da oldukça önemli bir yeri olan şehir, Anadolu'nun büyük bölümü gibi Roma ve Bizans egemenliğinde yaşıyor.
Bizans Dönemi'nde birçok kez Sasaniler ve Bizans arasında el değiştiren şehir, aynı zamanda Bizans Dönemi'nde Hristiyanlığın merkez noktalarından biri oluyor. 877 yılında Tolunoğulları, daha sonra yine Bizans egemenliğine geçiyor. Memluklerden sonra ise Osmanlı İmparatorluğu'na geçerek önemli konumunu devam ettiriyor. I.
Dünya Savaşı'nda Fransızlara geçen bölgede daha sonra bir Hatay Devleti kurulsa da 29 Haziran 1939 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yer alıyor. Hem Akdeniz'in önemli bir sahil kenti olması hem de stratejik konumu ve binlerce yıllık tarihi ile Hatay turizm faaliyetleri oldukça yoğun bir plan sunuyor.
Aynı zamanda inanç turizminin de merkezlerinden biri olan Hatay, üç semavi din için de oldukça önemli bir nokta. Halkın bir arada kültürlerin iç içe yaşayabildiğini gösteren bu şehir, bir hoşgörü kenti olarak biliniyor. Doğası da eşsiz bir bölgesel özellik gösteriyor.
Bu sayede Hatay nerede sorusunun cevabı olan Doğu Akdeniz, hem zengin kültürü hem de doğası ile eşsiz bir tatil yaşamanıza olanak tanıyor.
Hatay Harita ve Yol Tarifi
Hatay'a nasıl gidilir sorusu birçok alternatif cevabı bünyesinde barındırıyor. Kara yolu, hava yolu ve deniz yolu olmak üzere üç farklı alternatife sahip olan şehir, kolaylıkla ulaşmanızı sağlıyor. Hemen her şehirden düzenlenen otobüs seferleri ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Kara yolunda kullanabileceğiniz bir diğer seçenek olan özel araç ile ulaşım ise nereden yola çıktığınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Hatay haritası rotanızı bulmanızda yardımcı olabilir. Örneğin; İstanbul ve Hatay arasında 1130 kilometre mesafe bulunuyor. 11 saatlik bir yolculukla Hatay'a kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Ankara'dan ulaşmak isteyenler için 681 kilometrelik bir yol ile 7 saatte ulaşabilirsiniz. Mersin ve Adana gibi yakın şehirlerin mesafeleri ise Mersin'den 265 kilometre, Adana'dan 186 kilometre olarak belirleniyor. Hatay yol tarifi için akıllı cihazlarınızdan ve navigasyondan yararlanarak yolculuk sürenizi eksiksiz hesaplayabilir, kendiniz için en uygun rotayı belirleyebilirsiniz.
Yurt içinden İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerden direkt uçuşlarla Hatay Havalimanı'na ulaşabilir, konforlu bir hava yolu seçeneğini kullanabilirler. Hatay deniz yolu ile ayrıca Kıbrıs seferlerine de başlıyor. Böylece birçok noktadan Hatay'a rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Hatay Hava Durumu ve İklimi
Hatay harita konumu, ikliminin de belirlenmesini sağlıyor. Akdeniz ikliminin etkilerini taşıyan şehir, yazları sıcak ve kurak kışları ise ılık ve yağışlı geçiyor. Kar yağışının oldukça az olduğu şehirde yaşam şartları ılık bir havada yaşamak isteyenler için oldukça ideal.
Fakat bölgenin kıyı kesiminde olmasının yanı sıra dağlık bölgeye de sahip olması Hatay hava şartlarının bölgeye göre değişkenlik göstermesine neden oluyor. Örneğin; kıyı kesimlerde daha ılık bir hava hakimken Yayladağı gibi daha yüksek rakımlarda kış ayları daha sert geçiyor.
Aynı zamanda iç kesimler de kıyı kesimler kadar ılık bir kış geçirmiyor. Bu nedenle coğrafi şartlara göre yerleşim yerleri de değişkenlik gösteriyor. Hatay hava durumu aynı zamanda bölgenin iklimini de etkiliyor. Kıyılarda ve Amik Ovası'nın verimli arazisinde oldukça farklı ürünler bir arada üretilebiliyor.
Arazisinin büyük bir bölümü dikili ekim arazisi olmasının yanı sıra maki ve orman alanı da %38 gibi geniş bir ortamı kaplıyor. Bu sayede eşsiz bir doğal ortam sunan Hatay'ın keşfedilecek bir noktaya sahip hale geliyor.