İasos Antik Kenti, Muğla’nın tatil ve turizm için en çok tercih edilen yerlerinden biri olan Bodrum ilçesine bağlı Milas’a 28 kilometrelik bir uzaklıkta yer almaktadır. M.Ö. 5. yüzyıla kadar İasos kenti ve burada yaşayan halkı ile ilgili eski kaynaklarda bilgi yoktur. İasos Antik Kenti, antik dönemde bir yarımadada kurulmuş olup küçük bir yerleşim alanı olarak kullanılmıştır tarihte. Bafa Gölü çevresinde bulanan kent, M’ilen zamanında Argos’tan gelen bir topluluk tarafından kurulduğu sırada bir adaymış. Buraya dolan alüvyonlar sebebiyle bir yarımada halini almıştır. Adını kolonistlerin başı Iasostan aldığı söylenir.
M.Ö. 3 binli yıllara dayan bir geçmişi olan İasos Antik Kenti, önemli kalıntılarını bulunduğu yarımadanın üzerindedir. Yarımadanın dışında olan su kemerleri, balık pazarı ve büyük suru da tarihi kalıntılar arasındadır. Agorasıyla, limanıyla, tiyatrosuyla ve balık pazarıyla yapboz parçalarının tamamlandığı antik kenti tarihinin her yapısında farklı hikayeler de saklıyor.
Bir hikayesine göre o dönemlerde bir müzisyen İassos’u ziyaret eder ve burada İasos için bir resital verir. Resital sırasında balık pazarının açıldığını haber veren bir çan çalmaya başlar. Orada resitali dinleyen kalabalık kulaklarını kapatarak dışarıya çıkmışlar. Aralarında sadece yaşlı bir adam resitali sonuna kadar dinlemiş. Müzisyen yaşlı adamın yanına gelerek, Bana verdiğiniz onurdan ve sanatıma gösterdiğiniz saygıdan dolayı size teşekkür etmeliyim efendim; çünkü çanın sesini duyunca herkes aceleyle gitti.’ demiş. Yaşlı adam birden, Nee, çanın çaldığını mı söylediniz?’ deyince, Evet neden?’ diye sormuş müzisyen. Bu sorunun karşılığında yaşlı adam, o zaman müsaadenizle diyerek bulunduğu yeri terk etmiş.
Daha bunun gibi birçok hikayesi vardır İasos Antik Kenti’nin. Dinlemek isteyen herkese anlatmak için hala ayakta. Özellikle bir tatil bölgesine yakın olmasına rağmen pek bilinmez bu antik kent. İlk keşfedenlerden biri siz olabilirsiniz.