3 katlı bahçeli yapılardan oluşan İnebolu Evleri, genellikle bordo-beyaz renkte, bahçelerinde erik, fındık, dut, elma, ceviz gibi meyve ağaçları, su kuyusu ve çardak barındıran şirin mi şirin evlerden meydana geliyor.
Evlerdeki bordo renk, Aşı Köyü’ nden çıkarılan toprakla yapılan Aşı boyasından elde edilmiş ve bu boya, ahşap evleri 20 yıl boyunca rahatlıkla koruyabiliyormuş. Genelde dört tarafa eğimli olan çatılar, denizden çıkarılan ve Marla (Arduaz) Taşı olarak isimlendirilen geniş ve ince taşlarla örülü.
Çatılarda taş kullanılmasının nedeni de oldukça sert olan Karadeniz poyraz rüzgarlarına karşı çatıların dayanıklı olmalarını sağlamak. Marla taşı ise, sahip olduğu ince ve düz yapısı ile ısı yalıtımı sağlamasından dolayı tercih edilmiş. İnebolu Evleri’ nin bodrum katları da, soğuktan korunmak ve rutubeti önlemek için taştan yapılmış.
İnebolu’ nun merkezinde bu bodrum katları iş yeri ya da kiler olarak kullanılırken, kırsal kesimlerde ahır olarak kullanılıyor. Tüm kat yüksek tavanlı, bol pencereli ve bağımsız bir daire şeklinde ana salona açılır biçimde tasarlanmış olan İnebolu Evleri’ nin kat girişleri, ana kapı girişinden ya da dışarıdan merdiven ile ayrılıyor.
Bunun nedeni ise, aile fertleri arttıkça, bağımsız bir şekilde evin rahat bir biçimde kullanabilmesi. Her katta tuvalet ve banyo yer alan İnebolu Evleri’ nin yatak odalarında ise dolap denilen, ancak bugün ebeveyn banyosuna karşılık gelen ve ilk bakışta gardırop izlenimi uyandıran küçük bir banyo bulunuyor.
Evlerin bazılarında ise iki odadan meydana gelen çatı katı yer alıyor. Halen daha çok sayıda evin restorasyon çalışmaları sürüyor. İnebolu Evleri, Kültür Bakanlığı, Kastamonu Valiliği ve Ankara Mimarlar Odası tarafından, İnebolu Evlerini Yaşatma Projesi (NEYAP) kapsamında koruma altına alınmış durumda.