Kastamonu’nun İnebolu ilçesinin güneyinde yer alan İnebolu Geriş Tepesi, 495 metre yükseklikte bulunuyor. Üç önemli kale kalıntısından birine ve düzlüklerinde ise hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinmeyen büyük bir manastır kalıntısına ev sahipliği yapan İnebolu Geriş Tepesi’nin bu anlamda görülmeye değer olduğunu söyleyebiliriz. Manastırda sarnıçlar, sütun ve kitabeler yer alıyor. Sütün ve üzerindeki monograma baktığımızda, manastırın Bizans özelliklerini yansıttığı hemen anlaşılıyor. Manastırın çevresinde bulunan diğer kalıntılar ise, buralarda çok sayıda misafirhanenin ve dükkanın yer aldığını gösteriyor.
Cumhuriyet döneminden önce İnebolu Geriş Tepesi, İnebolu’da yaşayan Rum halkı için oldukça özel bir yermiş. Hatta her yıl 15 Ağustos’ta Geriş Tepesi’nde büyük bir panayır kurulur, şenlikler ve ayinler düzenlenir, çevrede yaşayan diğer Rumlar da bu etkinliklere katılırmış. İnebolu Geriş Tepesi ile söylenen bir rivayete göre de; Rumlar, İnebolu’dan ayrılmadan önce, manastırın yer aldığı İnebolu Geriş Tepesi’ne hac şeklini alacak şekilde ağaçlar dikmişler. Hatta bahar aylarında bu ağaçların renklerinden meydana gelen hac şeklinin görülebildiği söyleniyor.
Yeşilin bin bir tonunu gözler önüne seren ve gökyüzünün maviliği ile büyüleyen İnebolu Geriş Tepesi, tertemiz havasıyla bol bol oksijen depolayabileceğiniz bir yer. Çok sayıda doğal güzelliğe de sahip olan İnebolu Geriş Tepesi, özellikle trekking için fazlasıyla tercih ediliyor. Yürüyüşünüz sırasında ise size binlerce çiçek kokusu, kuş cıvıltıları, rengarenk bir orman manzarası eşlik ediyor olacak. Fotoğraf tutkunları için de İnebolu Geriş Tepesi, oldukça ideal bir nokta.
Olur da bir gün yolunuz İnebolu’ya düşerse eğer, İnebolu Geriş Tepesi’ni de görmeyi ihmal etmeyin. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.