Kapadokya’ nın Ortahisar kasabasında, bulunduğu bölgenin ismiyle özdeşleşen Kapadokya Ortahisar Kalesi, günümüzde Kapadokya’ nın en büyük peri bacası olarak nitelendiriliyor. Dünyanın çok katlı yerleşimlerinin ilk bilinenlerinden olan Kapadokya Ortahisar Kalesi, İpek Yolu kervanlarının da uğrak yerlerindenmiş. Kapadokya Ortahisar Kalesi’ ne baktığınızda, üç yanının da dik vadilerle çevrili olduğunu görebilirsiniz.
Kalenin bulunduğu kayalar, savaşların bol olduğu zamanlarda, korunma ve sığınma amacıyla Etiler tarafından oyulmuş. Sonrasında ise Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar da sığınak olarak kullanmışlar Kapadokya Ortahisar Kalesi’ ni.
Ortahisar kasabasının da ilk yerleşimi bu kalede başlamış ve nüfus arttıkça yamaçlardan aşağılara doğru basamaklar halinde inen 2 katlı evler inşa edilmiş. 1470 yılında Fatih Sultan Mehmet’ in emriyle Osmanlı topraklarına dahil edilen Kapadokya Ortahisar Kalesi, günümüzde yabancı turistler tarafından şato olarak anılıyor.
1200 metre rakımı ve 86 metre yüksekliği ile Kapadokya Ortahisar Kalesi, bölgenin en yüksek yapılarından biri olma özelliği taşıyor. Kalenin içerisinde birbiriyle bağlantılı tüneller, oyulmuş odalar ve koridorlar yer alıyor. Kapadokya Ortahisar Kalesi’ ne dik merdivenlerle çıkılıyor ancak eski köylerin ve vadilerin manzarası anında büyülemeyi başarıyor insanı.
Düşünün ki, kocaman bir kaya kütlesine çok eski zamanlarda oyularak bir gökdelen inşa edilmiş. Tarihsel etkisi ile birlikte, zirvesinden görünen Ürgüp, Avanos ve Göreme’ nin kuşbakışı manzarası da bir hayli etkileyici. Günümüzde kalenin içerisinde kafeler de hizmet veriyor.
Ortahisar Belediyesi tarafından işletilen kaleye giriş ücreti ise 2 TL ve Müzekart geçmiyor. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.