Yerin metrelerce altında 150-200 tane şehre ev sahipliği yapan gizemli bir bölge Kapadokya. Biz henüz bu yeraltı şehirlerinin 36 tanesini biliyoruz. Genellikle hepsi eski medeniyetlerle ilişkilendiriliyor bu yeraltı şehirlerinin. Ancak şu bir gerçek ki, bir kısmı gizemini hala koruyor.
Tıpkı bir ağacın kökleri misali, toprağın altına yayılarak birbirine bağlanan Kapadokya Yeraltı Şehirleri, dilden dola dolaşan efsaneleri ve insanı hayrete düşüren mimarileriyle günümüzde bile hala daha varlıklarını sürdürüyorlar. Kapadokya Yeraltı Şehirleri, bölgeye has en enteresan ve en merak uyandırıcı kültürel zenginlikler arasındaki yerlerini koruyorlar.
25 bin km2 alanı kapsayan Kapadokya bölgesinde yer alan tüm köy ve kasabaların altında, oyulmuş bir yerleşim yeri bulunuyor. Kapadokya’ nın sahip olduğu jeolojik yapıya baktığımızda, böylesine bir yeraltı ağı dünyanın hiçbir yerinde yok. Bununla birlikte, tahminlerden öte çok daha fazla yeraltı şehri olduğu söyleniyor Kapadokya’ da.
Volkanik tüflü arazide kayaların aşağı doğru oyulmasıyla inşa edilmiş olan Kapadokya Yeraltı Şehirleri, tarihçiler tarafından eski medeniyetlerin içlerinde bıraktığı izler olarak yorumlanıyor. Ancak hiçbir teknolojinin olmadığı dönemlerden bahsediyoruz. Yerin altında, böylesine büyük yerleşim alanlarını inşa ederken, bu insanlar hangi aletleri kullandılar da yerin bu denli derinliklerine indiler, düşünmeden edemiyorsunuz.
Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Kapadokya, tarih sahnesinde sıklıkla saldırılara ve akınlara maruz kalmış. Bu nedenle de hemen hemen her evin altında, tehlikeden korunabilecek odalar ve gizli geçitler bulunuyor. Böyle böyle köy yerleşimleri yerin altına taşınarak yeraltı köyleri oluşmuş ve bu köyler de birbirine bağlanan tünellerle yeraltı şehirlerini meydana getirmiş.
Günümüzde Kapadokya Yeraltı Şehirleri’ nin hepsinde de erzak depolarına, su kuyularına, kesintisiz havalandırma sağlayan bacalara, tuvaletlere ve ibadethanelere rastlayabilirsiniz.
Bugün Kapadokya’ da en bilinen yeraltı şehirleri ise; Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri, Tatlarin (Acıgöl) Yeraltı Şehri, Mazı Yeraltı Şehri, Özlüce Yeraltı Şehri ve Sivasa Gökçetoprak Yeraltı Şehri.