Bir iç deniz olan ve 8 bin 350 kilometre kıyı şeridine sahip olan Karadeniz’ in kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, güneyinde Türkiye, doğusunda Gürcistan, batısında Romanya ve Bulgaristan bulunmaktadır. Karadeniz M. Ö. 6. Bin yılına kadar tatlı su özelliği taşımaktaydı. Fakat zaman geçtikçe tuzlu bir denize dönüşmüştür.
Tuzluluk oranı %1, 8 civarındadır. Bulunduğu yere Türkiye’ de Karadeniz Bölgesi denir ve bu bölgeye bağlı birçok şehir vardır. Giresun, Ordu, Samsun, Amasya, Rize, Trabzon Karadeniz bölgesinde yer alan şehirlerin birkaçıdır. Eşsiz bir güzelliğe sahip olan Karadeniz’ de dağlar kıyıya paralel uzandığı için fazla girintili çıkıntılı değildir.
Sakarya Nehri, Kızılırmak, Yeşilırmak ve Çoruh Nehri Karadeniz’ e dökülür. Aynı zamanda flor ve fauna bakımından da zengin olsa da endüstriyel kirlenme sebebiyle her geçen gün yok olmaktadır. Karadeniz’ de balıkçılık ön plandadır ve açık sularda yunus, domuz balığı, palamut ve hamsi bol miktarda görülmektedir.
Karadeniz bol yağışlı iklimiyle toprakları bereketlendirirken, balıklarıyla da halkın geçim kaynağı olmaya devam etmektedir.