Kars Gezi Rehberi
Kars, Türkiye'nin en yüksek bölümlerinden biri olarak bilinmesinin yanı sıra, en soğuk yerlerinden biri olarak da dikkat çekiyor. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan bu şehir için hazırladığımız Kars gezi rehberi yazımızı inceleyebilir ve tatilinize başlamadan önce genel bir bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kars Hakkında
Tarihi dokusu ve eşsiz güzelliği ile dikkat çeken Kars nerede ve hangi bölümde merak edecek olursanız, Kuzeydoğu Anadolu Bölümü'nde bulunan Kars aynı zamanda ülkemizin en yüksek ve en soğuk bölümünde yer alıyor. Kars hangi bölgede diye düşünüldüğünde ise Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli kentleri arasında yer aldığını görebilirsiniz.
Karlarla kaplı bir rüya şehri olan Kars'ta tarihi bir doku ve kültürel çeşitlilik içerisinde tatilinizi geçirebilirsiniz. Yükseltisi ile ülkemizin tepe noktalarından birini oluşturan Kars, aynı zamanda ülkemizin sınır şehirlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. 1760 metre rakımda bulunan Kars haritası ise 2347 km2'lik bir alanı kapsıyor.
TCDD'nin Doğu Ekspresi ile adından sıkça söz ettiren Kars, romantik bir tatil seçenekleri arasında da yerini alıyor. 24 saatlik bi seyahat ile birlikte eşsiz manzaralar yakalayabileceğiniz Doğu Ekspresi seyahati ile deneyimlemediğiniz bir tatil fırsatı yakalayabilirsiniz.
Erzurum-Kars bölümünde karla kaplı gün sayısı uzun olduğundan ülkemizin kış turizmi için cazip merkezlerinden biri haline gelen Kars'ta, Sarıkamış Kayak Merkezi'nde hem romantik hem de sportif bir tatil geçirebilirsiniz. Kars tarihi binlerce yıllık geçmişi ve kültürel zenginliği ile biliniyor.
Tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmış olan Kars'ta, Osmanlı, Ermeni ve Rus mimarisi etkisindeki yapılar tarihseverlerin de dikkatini çekiyor. Taş işçiliğinin ustalıkla kullanıldığı bir şehir olan Kars'ta, bir yandan şöminenin başında şarabınızı yudumlayarak camdan izleyeceğiniz bembeyaz örtüye bakarken bir yandan da aşıklar geleneği hikayelerini dinleyebilirsiniz.
Ünlü şairimiz Cemal Süreya'nın Kars'a seslenişini yaşayabilir ve tarihi bir kentin beyaz sokaklarında geziye çıkabilirsiniz. Tarihi yapıları arasında kültürel bir gezi olmasının yanında doğaseverlerin de dikkatini çeken Kars'ın yaylalarına çıkabilir, atlı okçuluk ve cirit gibi birçok spor dalını izleyebilirsiniz.
Türk mutfağına birçok yöresel lezzetler kazandıran Kars, gurmelerin de dikkatini çekmeyi başarıyor. Kars'ta yöreye özgü başlıca yemeklerden tatmadan tatilinizi tamamlamamalı ve evinize dönmeden önce mutlaka Kars kaşarı satın almalısınız. Kars harita itibariyle Iğdır, Ağrı, Ardahan, Erzurum ve Ermenistan ile komşu konumda bulunuyor.
Kars Harita ve Yol Tarifi
Ülkemizin en yüksek yerlerinden olması nedeniyle Kars'a nasıl gidilir sorusunun cevabını çeşitli araçlar kullanabileceğiniz birçok seçenekte bulabilirsiniz. Kars'a hava yolu, demir yolu, kara yolu ile ulaşabilir ve muhteşem bir tatil geçirmenin fırsatlarını yakalayabilirsiniz.
Kars'ın eşsiz ambiyansı içinde bir tatil geçirmek isterseniz, ülkenin dört bir yanından Kars Harakani Havaalanı ile şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. Kara yolunu tercih etmek isterseniz kendi aracınızla rahatlıkla ulaşım sağlayabilir ya da otobüs seferlerini takip edebilirsiniz. Akıllı telefonlarınızdan Kars yol tarifi için bilgi alabilirsiniz.
Mesafe olarak karşılaştıracak olursak İstanbul'dan Kars'a ulaşım yaklaşık 1. 104 km, İzmir'den 1. 801 km, Ankara'dan ise ulaşım 1. 091 km olarak konumlanıyor. Ülkemizin üç büyük şehrinden Kars'a ulaşım sağlarken uzun soluklu bir yolculuk olacağı için, geçeceğiniz şehirlerde molalar verebilir ya da kendiniz için kısa duraklar oluşturabilirsiniz.
Ayrıca TCDD'nin düzenlemiş olduğu Doğu Ekspresi seferlerine katılarak ülkemizin doğal güzellikleri ile dolu olan birçok şehirden geçebilir ve rüya bir tatil için kendinizi hazırlayabilirsiniz.
Kars Hava Durumu ve İklimi
Kars hava durumu açısından ülkemizin en soğuk bölümlerinden biri olarak biliniyor. Erzurum-Kars bölümünde bulunan ve Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nin en yüksek illerinden biri olan Kars'ta sert karasal iklim özellikleri görülüyor. Büyük bir plato özelliği gösteren Kars'ta kış ayları uzun ve sert, yaz ayları ise kısa ve soğuğa yakın bir serinlikte geçiyor.
Bahar ayları yok denecek kadar kısa süren Kars'ta kışlar 7 ay kadar sürüyor. Don olaylarının da en fazla görüldüğü ve karın yerde kalma süresinin en fazla olduğu bölüm de, Erzurum-Kars bölümü olarak biliniyor. Eylül ayı başlarında görülmeye başlanan don olayları, Haziran ayının ortalarına kadar yerde kalıyor.
Bölge yağışları karasal iklimden biraz daha fazla olduğu için bitki örtüsü açısından bozkır değil uzun boylu çayırlar görülüyor. Ülkemizin en verimli toprakları arasında bulunan Çernezyom toprakları da en çok Erzurum-Kars Bölümü'nde bulunuyor. İklim gereği, uzun boylu çayırlardan oluşan bitki örtüsünden dolayı bölgede büyükbaş hayvancılık başlıca geçim kaynakları arasında yerini alıyor.
Volkanik bir plato olma özelliğine sahip olan Erzurum-Kars Platosu, bu kadar soğuk olmasına rağmen sahip olduğu tüm güzelliklerle her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.