Kaş Gezi Rehberi
Antalya ilinin en batısında yer alan turistik ilçelerden biri olan Kaş, Antalya'nın en büyük yüzölçümüne sahip 4. ilçe olma özelliğini koruyor. Tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar koruduğu doğal güzelliği ve bulunduğu konum ile fazlaca rağbet gören bu ilçeyi daha yakından sizler için Kaş gezi rehberi yazımızda inceledik.
Kaş Hakkında
Kaş hangi bölgede diye merak ediyorsanız Antalya ilinin en batısında Akdeniz kıyısında yer alıyor. Kaş ilçesinin yüzölçümü 2231 km2 olup toprak yönünden Antalya'nın 4. büyük ilçesi oluyor. Kıyısı batıda Eşen Çayı'ndan başlayarak doğuda Üçağız merkezine kadar uzanıyor.
İlçenin hemen kuzeyinde başlayan Toros Dağları'nın eteklerine kurulmuş dağlık ve ormanlık alanlarda yerleşim yerleri bulunuyor. Kaş haritası sayesinde istediğiniz gibi bir tatili planlarken bölgenin genel özelliklerini gözden geçirebilirsiniz. Kaş, tarıma elverişli yapısı sayesinde tatil beldesi olmasının yanı sıra tarım alanı olarak da biliniyor.
Bu sayede birçok köyde ve yerleşim yerinde geçim kaynağı olarak tarımsal faaliyetleri görmek mümkün. Coğrafi konumuna bakıldığında deniz seviyesinden 700 m yüksekliğe kadar Akdeniz iklimi görülüyor iken daha yüksek kesimlerde karasal iklimin etkili olduğu görülüyor.
Gerek doğası gerekse tarihi değerleriyle bir doğa harikası olan Kaş, yaz sezonunda en çok turist ziyaretçisi olan Antalya ilçeleri arasında yer alıyor. Antik kent sınıfında olması sayesinde bu bölge oldukça dikkat çekiyor. Kaş tarihi bu sayede oldukça dikkat çekiyor.
En çok bilinen ve en eski ismi Habesos iken daha sonra Antiphellos olarak anılmaya başlıyor. Antik kent, Roma Dönemi'nde önem kazanarak Bizans Dönemi'nde piskoposluk merkezi oluyor ve Arapların akınına uğruyor. Anadolu Selçuklu topraklarına katıldıktan sonra ise Andifli adını alıyor. Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasının ardından Osmanlı topraklarına katılıyor.
İlçe yakınlarında yer alan Patara, Likya Birliği'nin merkezi olarak tarihte önemli bir yerde bulunuyor. Tarihi ve doğal güzellikleri bakımından oldukça zengin olan Kaş ziyaretçilerine tatil yaparken doğa ile iç içe tarihi inceleme fırsatı da sunuyor.
Tarihi antik kentlere, tarihi önem taşıyan Likya ve Karia yollarına, eşsiz güzellikteki plajlara ve kanyonlara ev sahipliği yapıyor. Birçok kültür ve medeniyetin izlerini taşıyan Antalya ilçesi Kaş'ta belli dönemlerde festivaller de yapılıyor.
En bilindik festivaller ise mayıs ayında Uçurtma Şenliği, Doğa Sporları Festivali, eylül ayında ise Uluslararası Likya - Kaş Kültür ve Sanat Festivali oluyor. Her dönem güzellikleriyle ziyaretçilerine kapılarını açan Kaş'ta sizleri ışıl ışıl bir deniz ve harika doğası karşılıyor.
Kaş Harita ve Yol Tarifi
Antalya ilinde yer alan Kaş ilçesine havayolu ile ya da karayolu seçeneği ile ulaşım sağlamak mümkün. Bulunduğunuz yere ve mevkiye göre mesafe ve ulaşım şartı değişebiliyor. Ankara üzerinden karayolu ile yapılacak bir seyahatte yaklaşık 677 km mesafe yol gidilirken hava yolu tercih edildiğinde yaklaşık olarak 503 km yol gidiliyor.
Kaş haritası takip edildiğinde Ankara'dan Antalya'ya gelindiği takdirde Bucak ilçesi geçildikten sonra Korkuteli ayrımından dönülerek Elmalı-Gömbe üzerinden Kaş'a geçilebiliyor. Yine Antalya sahil yolundan Fethiye üzerinden, Kemer, Finike, Demre, Kumluca gibi güzergahlardan Kaş'a geçiş yapmak mümkün.
İstanbul - Kaş arası mesafe karayolu ile yaklaşık 858 km araçla yaklaşık 12 saat 15 dakika kadar sürüyor, İzmir - Kaş arası karayolu mesafe yaklaşık olarak 460 km uzaklıkta araçla tahminen 5 saat 40 dakika sürüyor, Eskişehir - Kaş arası yaklaşık 576 km mesafede ve araçla yaklaşık olarak 8 saat 10 dakika sürüyor.
Kaş'a gelmek istediğiniz yere göre daha ayrıntılı bir Kaş yol tarifi arıyorsanız birçok navigasyon programından yararlanabilir, istediğiniz gibi rahat bir yolculuk yaşayabilirsiniz.
Kaş Hava Durumu ve İklimi
Tekeli Yarımadası'nın güney ucundaki Antalya iline bağlı Kaş, ilçe sınırlarını kuzeybatı - güneydoğu yönünü kaplayan dağlar ve güneydoğu - kuzeybatı yönünü kaplayan deniz belirliyor. Batı Akdeniz'de yer alan Kaş, coğrafi konumu itibarıyla yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçen karakteristik Akdeniz iklimine sahip.
Deniz seviyesinden 700 m yüksekliğe olan noktalarda Akdeniz iklimi görülüyor. Daha yüksek kesimlerde ise karasal iklim daha etkili. Kaş hava durumu değerlerine bakıldığında en soğuk aylar ocak, şubat ve mart ayları iken en sıcak aylar ise temmuz ve ağustos ayları oluyor.
Yağış aldığı ayların dağılımına bakıldığında ise kasım ve mayıs ayları arasında olduğu görülüyor. En fazla yağışlı gün sayısı ise aralık ve ocak ayında gerçekleşiyor. Kaş hava sıcaklığına bakıldığında yılın yarısını yaz günü gibi sıcak geçiriyor. Sıcaklığın en yüksek olduğu temmuz, ağustos aylarında gündüz sıcaklık ortalama 29 derecenin altına düşmüyor.
Sıcak seyreden hava şartları sebebiyle mayıs ayından ekim sonuna kadar süren Kaş turizm seçenekleri sayesinde yaz sezonu boyunca ziyaretçilerin tercih ettiği tatil beldelerinden biri oluyor.