Kastamonu Kalesi, Kastamonu'nun simgesel yapılarından biri olan kale şehre hakim bir noktadır. Kastamonu'nun en yüksek noktasında tüm heybetiyle halen ayakta duran kale, M. S. 12. yüzyılda Türklerin bölgeye yaptıkları akınlar neticesinde Komnenoslar tarafından yaptırılmıştır. Kalenin orijinal yapısından günümüzde sadece iç kale kısmı gelebilmiştir.
Şehrin batısında bir ana kaya kütlesi üzerinde bulunan Kastamonu Kalesi'nin dış surları 18. yy. sonlarında maalesef ki yok olmuştur. Doğanın ve insan elinin tahribatlarına maruz kalan kale çeşitli zamanlarda onarımdan geçmiştir. Bu onarımlardan sonucunda yapı bir Orta Çağ Bizans kalesinden daha çok Osmanlı - Türk mimarisini yansıtmaktadır.
Kale içerisinde sarnıçlar, zindan, kaçış tünelleri ile 'Bayraklı Sultan' olarak anılan bir de türbe yer almaktadır. Yapı son olarak 2005 yılında Kastamonu Belediye Başkanlığı tarafından restore edilmiştir. Kastamonu Kalesi'nin kent merkezinden yaklaşık 120 metre yüksekte olmasına karşın ulaşım yönünden oldukça rahattır. Kaleye belli bir noktaya kadar araba ile çıkabiliyorsunuz.
Daha sonra hafif meyilli bir yoldan yaya yürüyerek kaleye ulaşıyorsunuz. Kaleye çıkan yolun üzerinde çeşit çeşit hediyelik eşyalar satan yerler var. Bu yerlerden sevdiklerinize 'Kastamonu Hatırası' alabilirsiniz.