Muğla'nın Kölceğiz ilçesi sınırları içerisinde yer alan Dalyan'da bulunan antik kenttir. Kaunos Antik Kent Dalyan'nın bir diğer adı da Kbid olarak bilinmektedir. Ortaca boğazının bir tarafındaki yakasında kurulmuş olan bu kent bir efsaneye göre Miletos'un ikiz çocuklarından biri olan Kaunos tarafından Karya - Likya toprakları içinde kurulmuştur.
Antik kent kurulduğu dönemde bir liman kentidir. Ancak Dalyan Deltası'nın oluşması ve genişlemesiyle günümüzde deniz kıyısından daha iç kısımlarda kalmıştır. Kente girişte kayalara oyulmulş olan Kral Kaya Mezarları, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Antik kent yaklaşık 3 km. uzunluğundaki sur duvarları ile çevrilidir.
Kent içinde bulunan; stoa, limanlar, agora, monopteros, çeşme binası, ölçüm platformu, kubbeli kilise, palaestra terası, Roma hamamı, tiyatro ve tapınak kalıntıları ya da tapınak terası, Apollon kutsal alanı, Aphrodite kutsal odası, Kaunos'un antik çağda teşkilatlı tam bir kent olduğunu göstermektedir.
Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde hayli yaygın olarak yerleşim geçiren kent, milattan sonra terk edilmiştir. Yukarı Akropol Orta Çağ'da bir ara kullanılmışsa da, bu yeniden yerleşim fazla uzun süreli olmamıştır. Kaunos Antik Kenti'ne ziyaretçiler genellikle Dalyan'dan deniz motorları ile gitmektedir.
Kente ulaşmak için motorlardan inip bir kilometre kadar yokuş yukarı yürümek gerekmektedir.