Dağı taşı yeri göğü ayrı özel, cennet gibi bir ülkede yaşıyoruz. Kapadokya’da ülkemizin en baş tacı coğrafyalarından biri. Yörenin her köşesi ayrı bir hikaye anlatırken, yaşattığı atmosfer ve sürüklediği merak duygusu da öyle başka tatillerin heyecanıyla kıyaslanmıyor. Nereden başlasak nasıl anlatsak diyeceğimiz kadar, kapağını açtığımızda içinde seve seve kaybolacağımız kadar kocaman gizemli bir dosya Kapadokya. Bu yazımızda Kapadokya’da biraz derinlerine inip, Kaymaklı Yeraltı Şehri’nde dolaşmaya çıkıyoruz.
Çok eski zamanların savaş sahnelerini filmlerden görmüş olsak da, Kapadokya’da insanlar niçin savaştılar, nasıl savaştılar, kimlerle savaştılar bilgileri hala muamma. Öyle ki, bu yeraltı şehirlerini de düşmandan korkup korunmak için yapmışlar. Hem sadece kendilerini de korumamışlar; besledikleri hayvanları, erzaklarını ve inançlarını da korumuşlar. Binlerce insanın çok uzun süre hiç çıkmadan yaşadığı bu şehirler Hollywood filmlerine konu olacak kadar gizemli. Keşke Amerikalılar içine birkaç uzaylı serpiştirip Kapadokya’yı film yapsalar, yeraltı şehirlerini de böylece bilen bilmeyen herkese duyursalar!
Nevşehir’e 20 km uzaklıktaki Kaymaklı Yeraltı Şehri Ihlara Vadisi’ne giden yol üzerinde konumlanıyor. Adını da içinde bulunduğu kasabadan alıyor ki burası iklim olarak Kapadokya’nın en soğuk bölgesi olarak biliniyor. Kaymaklı Yeraltı Şehri ile Derinkuyu Yeraltı Şehri arasında yaklaşık 10 km mesafe var. İkisini de birbirinden ayırmıyor, madem geldiniz ikisini de keşfedin diyoruz.
M.Ö. 3000’li yıllarda da içinde yaşam olduğu düşünülen bu yeraltı şehrinin sakinleri hakkında birçok tahmin var. Hititler, Frigler ve Asurlulara ait izler bulunan bu yeraltı krallığında dışarıda Arap – Hristiyan savaşları sürerken içerde de gündelik hayata devam edilmiş.
Kapadokya rotanızda mutlaka yer vermeniz gereken Kaymaklı Yeraltı Şehri’ne özel aracınızla ya da minibüslerle kolayca ulaşabilirsiniz. Aracınızla Nevşehir – Niğde yolunu takip ettiğinizde tabelalar zaten sizi götürüyor. Araçsız gidecekseniz bineceğiniz minibüsler terminal ve havalimanından kalkıyor. Kaymaklı Yeraltı Şehri Uçhisar’a 21, Göreme’ye 25, Ürgüp’e 32, Avanos’a 36 km mesafede.
Kaymaklı Yeraltı Şehri ziyaret saatleri yaz dönemini kapsayan nisan – ekim ayları arasında 08:00 – 19:00; kış dönemini kapsayan kasım – mart ayları arasında 08:00 – 17:00. Yeraltı şehrinin ziyaretinde tatil günleri yok. Yılın her günü gezebilirsiniz.
Ülkemiz sınırları içinde bir gezi planlarken ilk önerimiz birçok müzeye ya da ören yerine ücretsiz girmenizi sağlayan bir müzekart edinmeniz. Örneğin Kaymaklı Yeraltı Şehri’ni de müzekartla ücretsiz gezebiliyor, diyelim ki bu muhteşem atmosfere doyamadınız bir yıl içinde yine gelip yine ücretsiz girebiliyorsunuz. Eğer müzekartınız yoksa Kaymaklı Yeraltı Şehri 2022 giriş ücreti 75 TL. Öğrenci veya öğretmenseniz girişte ücret ödemiyorsunuz.
Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin gizemli yolculuğunda sizi en çok şaşırtan ve kafanızı kurcalayan da insanların bu kadar derin bir yerde nasıl nefes aldıkları oluyor. Henüz teknolojinin T’sinden haberi olmayan ilkel medeniyetlerin nasıl böylesine mühendislik harikaları yarattığını sorusuna da cevap arıyor bulamıyorsunuz. Öyle ya, hem yeraltını böylesine bir ustalıkla oyup kat kat ev haline getir, hem katlar arasına dar koridorlar yapıp en şişman insanı bile bir şekilde karşı tarafa geçir! Bu da yetmedi kılcal hava kanallarını düşünüp tasarla, dışarıdan içeriye bol bol hava estir. Hani insan ‘bu işin içinde sakın uzaylı parmağı olmasın’ diye düşünmüyor da değil! Turizm açısından büyük bir öneme sahip olan Kaymaklı Yeraltı Şehri’ni gezdikten sonra Damat İbrahim Paşa Külliyesi, Mazı Yeraltı Şehri, Ayvasil Kilisesi’ni, Zelve Ören Yeri’ni, Özkonak Yeraltı Şehri’ni ve diğer tarihi noktaları ziyaret etmeyi de unutmayın.