Kırıkkale Gezi Rehberi
Kızılırmak'ın kolları arasında bulunan ve Ankara'ya yakınlığı ile bilinen şirin ve küçük bir kent olarak karşımıza çıkan Kırıkkale, İç Anadolu Bölgesi sınırlarında bulunuyor. Kırıkkale'yi merak ederseniz ya da yolculuğunuz sırasında kendinize bir mola vermek isterseniz Kırıkkale gezi rehberi yazımızı okuyabilir ve kendi planlarınızı oluşturabilirsiniz.
Kırıkkale Hakkında
Neolitik Çağ'lara kadar uzanan Kırıkkale tarihi , bıraktığı tarihi eserler ile göz dolduran bir şehir olmasının yanı sıra, Anadolu'nun merkezinde birçok yolun kesiştiği bir konumda bulunuyor. Bu nedenden dolayı kültürel bir berekete de sahip oluyor.
Kızılırmak'ın verimli toprakları arasında bulunan Kırıkkale haritası , yıllar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Birçok dini yapının bulunması ile Kırıkkale'de cami ve türbelerle birlikte bölgenin mimarisini yansıtan Selçuklu ve Osmanlı eserlerine rastlayabilirsiniz.
Konum itibariyle Kırıkkale harita üzerinde Ankara ile yakınlığından ötürü iki şehrin tarihinin birbirine çok yakın olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Cumhuriyet döneminde şehirde Makine ve Kimya Endüstri Kurumu'nun kurulması ile bölgenin sanayi merkezi haline gelmiş olan Kırıkkale; çelik, kiremit ve makine fabrikaları ile de dikkatleri üzerine çekiyor.
Sadece kendi bölgesi içinde değil ülke ekonomisine de büyük katkıları olan bu şehir, tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Osmanlı döneminin ünlü gezginlerinden Evliya Çelebi'nin övgüyle bahsettiği şehirlerden biri olan Kırıkkale'de doğa ile doğa ile baş başa zaman geçirebileceğiniz tabiat parkları da bulabilirsiniz.
Kırıkkale nerede diye haritada arayacak olursanız, Anadolu'nun göbeğinde 4365 km'lik bir alanda konumlanan bu küçük şehir, sınırlarında barındırdığı birçok yapı ve doğa harikası belde ile her yıl yerli ve yabancı yüzlerce turisti ağırlıyor.
Küçük bir şehir olması itibariyle adını çok sık duymadığımız bu şehir, hemen her turist için çeşitli alternatif turizm imkanları sunuyor. Tarihseverler için birbirinden meşhur tarihi mekanları, doğaseverler için de birbirinden güzel doğal parkları ile ilgi çeken Kırıkkale aynı zamanda gurme turizmi için de ilgi çekiyor.
Dolu dolu bir tatil için bu küçük ve şirin kenti ziyaret edebilir ya da dilerseniz yolculuklarınıza eklediğiniz duraklardan biri olarak rotanıza ekleyebilirsiniz.
Kırıkkale Harita ve Yol Tarifi
İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nde yer alan Kırıkkale'ye nasıl gidilir derseniz, şehre ulaşım sağlamak için kara yolu ya da demir yolu seçeneklerini kullanabilirsiniz. Anadolu'nun merkezi noktalarından birinde bulunan Kırıkkale'ye TCDD'nin düzenlemiş olduğu birkaç farklı sefer ile ulaşabilirsiniz.
Haftanın belirli günlerinde Ankara-Tatvan arası sefer düzenleyen Van Gölü Ekspresi ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Bir diğer seçenek olarak Siirt-Ankara arası ulaşım hizmeti veren Güney Kurtalan Ekspresi olarak karşınıza çıkar. Bu iki sefer için de bir durak olan Kırıkkale, ziyaret edebileceğiniz küçük ve şirin bir kent olarak karşımıza çıkıyor.
Son dönemlerde popülerliği artmış olan ve Ankara-Kars arası sefer düzenleyen Doğu Ekspresi'ni de tercih edebilirsiniz. Demir yolu seçenekleri dışında bölgeye bir de kara yolu ile doğrudan ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kırıkkale yol tarifi seçenekleri sunan akıllı telefonlarınızla kolay bir sürüş sağlayarak, dilerseniz özel aracınızla dilerseniz hemen her gün ve her saat düzenlenen otobüs seferleri ile Kırıkkale'ye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Eğer daha kısıtlı zamanlar için Kırıkkale'ye gitmeniz gerekiyorsa Ankara Esenboğa Havaalanı'nı tercih edebilirsiniz.
Kırıkkale'de havalimanı bulunmamasından dolayı Ankara havaalanını tercih ediyorsanız, Esenboğa'dan Kırıkkale'ye ulaşmak için yaklaşık 90 km bir kara yolu gitmeniz gerektiğini de hesaba katabilirsiniz.
Kırıkkale Hava Durumu ve İklimi
Bulunduğu konum itibariyle Kırıkkale hava durumu sert karasal iklim özellikleri ile hüküm sürmekte. Kırıkkale hangi bölgede yer alıyor diye soracak olursanız İç Anadolu'nun iç kesimlerinde yer alıyor. Kırıkkale'de bölge iklim özellikleri itibariyle yaz ayları sıcak ve kurak geçerken, kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçiyor.
Yağış rejimi düzenli olmayan Kırıkkale'de en fazla yağış ilkbahar aylarında görülüyor. Sert karasal iklimin tipik özellikleri arasında bulunan sıcaklık farkları da yüksek oluyor. Hem gece gündüz sıcaklığı hem de yıllık sıcaklık farkı fazla görülen sert karasal iklim neticesiyle bölge genelinde ve Kırıkkale'de kahverengi step toprakları görülüyor.
İç Anadolu Bölgesi'nin tipik özellikleri ile net bir şekilde görülen Kırıkkale'de en sıcak aylar Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları olarak kayıtlara geçiyor. Kırıkkale hava şartları nedeniyle İç Anadolu hava özelliklerini taşıdığı için dilerseniz sonbahar aylarında tatilinizi planlayabilirsiniz.