Kırşehir Gezi Rehberi
Yıllar boyunca birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapan Kırşehir ili, bugün yalnızca farklı uygarlıklara ait tarihi eserlerinin yanı sıra termal kaynakları ve Kuş Cenneti olarak da bilinen Seyfe Gölü gibi doğal güzellikleriyle ile de dikkat çekiyor. Sizin için hazırladığımız Kırşehir gezi rehberi yazımızı okuyarak Kırşehir ili hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Kırşehir Hakkında
Kızılırmak Nehri havzasının içine kurulan Kırşehir, yaklaşık 6. 570 kilometre karelik bir alanda bulunuyor. Kırşehir hangi bölgede diye sorarsanız, Kırşehir İç Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor.
Yıllar içinde dönemin hükümetinin kararlarına bağlı olarak bazı zamanlar il bazı zamanlar ilçe olarak pek çok değişikliğe uğradıktan sonra Akçakent, Akpınar, Boztepe, Çiçekdağı, Kaman ve Mucur ilçelerinin içinde bulunduğu bir şehir oluyor. Kırşehir il sınırları içerisinden birçok akarsu geçiyor.
Türkiye'nin en uzun nehirlerini arasında yer alan Kızılırmak Nehri de Kırşehir'den geçen akarsular arasında yer alıyor. Akarsulardan çeşitli alanlarda faydalanmasının yanı sıra bu akarsular güzel manzaralarıyla da dikkat çekiyor. Kırşehir ili, bilinen yaklaşık beş bin yıllık bir tarihi geçmişe sahip.
Verimli topraklarının olması ve ticaret yolları üzerinde yer alması sayesinde tarih boyunca birçok açıdan en önemli şehirler arasında yer aldığı biliniyor. Kırşehir'in en ilgi çeken yerleri arasında Seyfe Gölü yani Kuş Cenneti yer alıyor. Çok sayıda farklı türdeki kuşların bulunduğu Kuş Cenneti mutlaka görülmesi gereken eşsiz bir yer. Kırşehir
tarihi bilinen kaynaklara göre Hitit döneminden başlayarak Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlılar gibi birçok farklı uygarlığın izlerini taşıyor. Her uygarlık kendi dönemlerinde Kırşehir'e farklı bir isim koyuyor. Bugünkü isminin kökeni ise, uçsuz bucaksız bozkırın ortasında yükselen şehre Türklerin "kır şehri" ismini koymasına dayanıyor.
Zaman içinde, halk ağzında son hâlini alarak bugün kullanılan "Kırşehir" ismini alıyor. Kırşehir'de tarihi 17. yüzyıla dayanan halı dokuma geleneği bugün de varlığını sürdürüyor. "Gelin ağlatan" ismi ile anılan yöresel bir motife Mucur halılarında rastlamak mümkün.
Gelin ağlatan motifinin hikayesi halk dokumasını bilmeyen yeni gelinin halı dokumasını ilk öğrenişi sırasında çektiği zorluklar karşısında, kendini tutamayarak ağlaması olarak nesilden nesile aktarılıyor.
Aşık Said, Muharrem Ertaş, Ali Çekiç, Şemsi Yastıman ve Neşet Ertaş gibi Anadolu'nun en sevilen ünlü ozanları arasında yer alan bu ozanlar Kırşehir'den çıkarak pek çok insana eserleriyle ilham vermeyi sürdürüyor.
Kırşehir Harita ve Yol Tarifi
Kırşehir ilinin doğu ve güneydoğu komşusu Nevşehir, güney komşusu Aksaray, kuzeybatı komşusu Kırıkkale, kuzeydoğu ve doğu komşusu Yozgat ve batı komşusu Ankara olmasıyla oldukça merkezi bir konuma sahip. Kırşehir'e nasıl gidilir derseniz ulaşımı merkezi konumu sayesinde oldukça basit.
Kırşehir'in henüz bir havaalanına sahip olmamasına rağmen pek çok şehirden kolay bir şekilde otobüsle seyahat edebilirsiniz. Kırşehir kent merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan otobüs terminaline belediye otobüsleri, minibüsler ve özel taksiler ile gidebilir veya terminalden bu araçlar sayesinde istediğiniz yerlere gidebilirsiniz.
Çevredeki şehirlerde bulunan Nevşehir'deki Kapadokya Havaalanı, Kayseri'deki Erkilet Havaalanı ve Ankara'daki Esenboğa Havalimanı'na uçakla giderek oradan Kırşehir'e yolculuk edebilirsiniz. Yapılması planlanan Kırıkkale (Delice), Kırşehir, Aksaray, Niğde (Ulukışla) hızlı tren hattı sayesinde Kırşehir'e ulaşımın çok daha hızlı ve kolay olması bekleniyor.
Özel araçla Kırşehir'e seyahat etmek istiyorsanız Kırşehir yol tarifi , seyahatinizi oldukça kolaylaştırabilir. Önemli bazı şehirlerden uzaklıkları ise; İstanbul'dan 635 km (7 saat), Ankara'dan 189 km (2 saat), Kırıkkale'den 112 km (1. 5 saat), Kayseri'den 132 km (2 saat) ve İzmir'den ise 737 km (8 saat 45 dk) olarak biliniyor.
Kırşehir Hava Durumu ve İklimi
Kırşehir harita üzerinde İç Anadolu Bölgesi'nde olmasına bağlı olarak bu bölgede bulunan diğer illerle benzer özellikler gösteriyor. Yarı kurak iklim özelliğine sahip olan Kırşehir'de karasal iklim görülüyor. Kışları soğuk ve kar yağışlı geçen Kırşehir'de yazları ise sıcak ve kurak geçiyor. Denize kıyısı olmamasından dolayı Kırşehir'de nem oranı yüksek değil.
Aynı nedenden dolayı da ovalık ve dağlık alanlar arasında sıcaklık farkı fazla olmuyor. Kırşehir'de iklim özelliğine bağlı olarak gece ve gündüz sıcaklık değerleri arasında oldukça belirgin bir fark hissedebilirsiniz. Bozkır kuşağı üzerinde yer alan Kırşehir'de ormanlara rastlamanız pek mümkün olmayabilir. Eski dönemlerde Kırşehir'de ormanların bulunduğuna inanılıyor.
Ancak insan etkileri ve Kırşehir'in iklimine bağlı olarak düzensiz ve az yağış almasından dolayı zaman içinde tahrip oldukları düşünülüyor. Kırşehir'e seyahat etmeyi planlıyorsanız önceden Kırşehir hava durumu ayrıntılarına göz atarak Kırşehir'de bulunacağınız günlerdeki hava koşullarını öğrenebilirsiniz. Böylece hava koşullarına uygun olan kıyafetleri yanınıza alabilirsiniz.