Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Konya Gezi Rehberi
Konya Gezi Rehberi - Görsel 1
Konya Gezi Rehberi - Görsel 2
Konya Gezi Rehberi - Görsel 3
Konya Gezi Rehberi - Görsel 4
Tümünü gör (5 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Konya Gezi Rehberi

Sanatın, kültürün ve tarihin merkezi olan Konya , en eski yerleşim yerleri arasında bulunuyor. İçinde barındırdığı doğal güzellikleri ile bilinen şehir, gezilecek yerler ve şahit olunması gereken manzaralarla dolup taşıyor. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya, her mevsim turist ağırlayarak güzelliklerini ve tarihini tanıtmaya devam ediyor.

Konya Hakkında

Konya gezi rehberi yazımızda bölge ile ilgili her ayrıntıya kolayca ulaşabilir, her detayı öğrenebilirsiniz. Tarihi M. Ö 7000 yılına dayanan şehir, koruduğu kültürel zenginliği ve mirası sayesinde UNESCO Dünya Listesin'e alınıyor. Bölge üzerinde birçok medeniyet ve farklı kültür yerleştiği için, Konya'da hala kazı çalışmaları yapılmaya devam ediliyor.

Böylesine köklü bir tarihe sahip olan şehrin bilinen en eski ismi "İkonion" olarak biliniyor. Günümüze kadar bulunmuş en eski ve aynı zamanda en gelişmiş yerleşim alanı da yine Konya sınırları içinde bulunan Çatalhöyük oluyor. Hititler ile başlayan yerleşmeler, Frigler, Roma ve Bizans ardından da Selçuklu Devletleri ile devam ediyor.

Farklı hakimiyetler altına alınan şehir, son olarak Selçuklu Devleti hükümdarı olan Süleyman Şah tarafından fethediliyor. Gün geçtikçe gelişmeye devam eden devlet, belirli sebeplerden dolayı Konya'yı başkent yapıyor. Böylece Konya, kültürüne, tarihi miraslarına, doğal güzelliklerine ve sanat eserlerine her geçen gün bir yenisini ekliyor.

Sorumluluk üstlenen şehir, çok kısa süre içinde bölgenin en gelişmiş yerleri arasına girmeyi başarıyor. Başarıları ile adını duyuran Konya, Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetine geçerek, sınırlarını genişletiyor. Bu dönemde ticaretin merkezi haline gelerek, çeşitli yatırımlar sayesinde canlı tutuluyor. Konya'nın böylesine çeşitli kültürlerden beslenebilmesinin başka bir sebebi ise kervan yollarının üzerinde bulunmasından kaynaklanıyor.

Peki Konya hangi bölgede diye soracak olursunuz, İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde olduğunu bilmeniz gerekiyor. Konya'nın sahip olduğu yüzölçümü, Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne denk geliyor. Tam olarak 40. 838 km2 yüzölçümüne sahip olan Konya, aynı zamanda Türkiye'nin en kalabalık 7. şehri oluyor.

31 farklı ilçeye sahip olan medeniyetler şehrinin her bir alanı bereket ile doluyor. Konya nerede sorunuza cevap alabilir, şehrin güzelliklerini ve korunan mirasını daha yakından tanıyabilirsiniz. Aklınızda ki tatil planı gezerken aynı zamanda her noktada öğrenebilmeye uygun ise Konya tam size göre bir durak oluyor.

Şehir içinde konaklama merkezlerine yakın olan tarihi yapılar, camiler, doğal parklar ve gezilecek yerler ile huzur içinde eski çağlara ait atmosfer kolayca hissedilebiliyor.

Konya Harita ve Yol Tarifi

İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Konya, Türkiye'nin her yerinden kolayca ulaşılabilir bir yerde bulunuyor. Bu yüzden Konya'ya nasıl gidilir sorusu aklınızı karıştırmadan, bu bölgede keyifli ve huzurlu bir tatil geçirilebiliyor. Çeşitli iller ile komşu olan şehir, aynı zamanda Türkiye'nin başkenti olan Ankara ile de komşu oluyor.

Eğer Ankara'dan Konya'ya ulaşmayı düşünüyorsanız, karşınızda 263 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Bu yüzden özel aracınızla dahi bu bölgeye çok kısa süre içinde ulaşabilirsiniz. Konya'nın diğer komşuları ise Karaman, Aksaray, Eskişehir ve Afyon oluyor.

Ayrıca Türkiye'nin ve dünyanın en önemli şehirleri arasında yer alan İstanbul'da 709 kilometre mesafede bulunan Konya, tatil durağı olarak sıkça tercih ediliyor. Konya haritası ile bu noktalardan gezerek ve unutulmaz manzaralara şahit olarak keyifli bir yolculuk geçirebilirsiniz. Özel araca sahip değilseniz bölgeye farklı ulaşım araçları ile de gelebilmek mümkün oluyor.

Tatil severler için oldukça kolay olan Konya yol tarifi demir yolu kullanımı ile farklı ve avantajlı bir hale getiriliyor. İstanbul Pendik tren istasyonundan Konya'ya ulaşmak neredeyse 4, 5 saat sürüyor. Fakat daha kısa sürede ulaşım sağlamak isterseniz Konya Havalimanı'nı kullanabilirsiniz.

Konya Hava Durumu ve İklimi

Konya bulunduğu bölgeden dolayı Karasal iklim koşullarına hakim oluyor. Bu yüzden Konya hava durumu her mevsim birbirinden farklı şartlara sahip oluyor. Kışın oldukça soğuk ve karlı geçen günlerin ardından, yaz aylarında bölgeyi güneşli ve sıcak günler karşılıyor. Ayrıca şehirde gün içinde oluşan gündüz ve gece sıcaklık farkları da yüksek oluyor.

Fakat kış aylarında ortalama sıcaklık 1 derece olduğu için bu bölgede kışın da rahatlıkla tatil planı yapılıyor. Şehir içinde gezip görülecek mekanlarher mevsime uyum sağlayabildiği için tatil planlarınız hayalinizde olduğu gibi ilerliyor. Mevsim geçişlerinde yaşanan yağmurların ardından yaz aylarının ortalama sıcaklığı ise 23 derece oluyor.

Böylece yemyeşil doğası ve güzel manzaraları ile misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Şehir içinde bulunan çeşitli parklar, bahçeler ve barajlar bu mevsimde cıvıl cıvıl oluyor. Konya her mevsim tertemiz havası ile tatilcilere çeşitli aktiviteler sunmayı başarıyor. Şehrin sunduğu avantajlardan biri ise iklimlere göre hazırlanan çeşitli etkinlikler oluyor.

Mevsim koşullarına uygun hazırlanan etkinlikler, misafirlere unutulmaz anılar ve öğretiler bırakıyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Konya Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Konya'nın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdedir?

Konya turizm faaliyetleri fazlasıyla aktif olduğu için şehrin gezip görülecek yerleri saymakla bitmiyor. Fakat mutlaka görmeniz gereken yerler arasında türbeleri, köyleri, hamamları, şelaleleri bulunuyor. Bu noktalardan en çok turist alan yer tartışmasız Mevlana Türbesi oluyor. Ayrıca Yerköprü Şelalesi ve Konya Tropikal Kelebek Bahçesi ziyaretçilerin mutlaka görmek istediği yerler arasında bulunuyor. Tarihin bilinen en eski yerleşim yeri olan Çatalhöyük'te canlı canlı görülmesi gereken bölgeler arasında öncü oluyor.

Konya'ya Ne zaman Gidilir?

Konya hava durumu olarak her mevsim tatil yapılmaya uygun koşullar sunuyor. Eğer bu bölgede bir gezi planınız var ise Konya festivallerini inceleyebilirsiniz. Çeşitli deneyimler ve bilgiler kazanacağınız bu etkinlikler her sene düzenli olarak düzenleniyor. Temmuz ayında Nasreddin Hoca Festivali'ne ve Yörük Türkmen Kültür Şöleni'ne katılabilir, Nisan ayında Bir Nefes Bir Ses Uluslararası Tiyatro Festivali ile farklı grupları izleme şansı yakalayabilirsiniz.

Konya'da Alışveriş Nerede Yapılır?

Konya tarihi çok zengin bir geçmişe sahip olduğu için tatiliniz sırasında karşınıza birçok hediyelik ve şehri hatırlatan objeler çıkıyor. Eğer şehirden dönerken kendinize ve sevdiklerinize bir anı almak isterseniz, şehre ait olan tarihi çarşılara uğrayabilirsiniz. Oldukça meşhur olan Kadınlar Pazarı'ndan çeşitli hatıralar edinebilirsiniz. Eski adı ile Melike Hatun olarak bilinen pazarda aynı zamanda birçok yöresel lezzet hizmeti de veriliyor. Buradan Mevlana şekeri, lokum, yöresel peynirler ve gevrek satın alabilirsiniz.

Konya'nın Neyi Meşhur?

Konya neyi meşhur diye merak ederseniz, karşılığında birçok cevap alarak, şaşkınlığa uğrarsınız. Çünkü çok eski çağlara kadar uzanan tarihi ile günümüze kadar koruduğu manevi değerlerini başarı ile sürdürmeye devam ediyor. Camileri, hanları, müzeleri, gölleri, kaplıcaları ve yemekleri ile meşhur olan şehir, zengin bir kültürü ayağınıza getiriyor. Gördüğünüz anda hayran kalacağınız tarihi yapılar bir yana, yedikçe damaklarda unutulmaz bir tat bırakacak olan enfes yemekler bir yana kalıyor. Her sene binlerce yerli ve yabancı turist ağırlayan Konya'da bir tatil düşünüyorsanız, Mevlana Müzesi'ni, Çatalhöyük ilçesini, Alaeddin Tepesi'ni ve çeşitli camilerine tanıklık etmek isteyebilirsiniz. Ayrıca Konya'ya ait olan meşhur yöresel yemekleri de tatmak, şehri tanımanın en iyi yolları arasında bulunuyor. Yöresel yemekleri arasında bulunan etli ekmek, su böreği, bamya çorbası, Mevlana böreği ve tirit sadece birkaçı oluyor. Konya mutfağının yöresel tatlıları arasında yer alan sacarası, hem tadı hem de görüntüsü ile oldukça iştah açıyor. Akıllarda yer edinen bu lezzetler, Konya restoranlarında yakından tanımanızı sağlıyor.

Konya'da Nerede Kalınır?

Konya'ya gittiğiniz zaman nerede konaklayacağınız da oldukça önemli noktalar arasında yer alıyor. İş seyahati veya tatil amaçlı bu bölgeye gidiyor iseniz yanınıza Konya harita alarak amacınıza uygun bir konaklama yeri bulabilirsiniz. Şehrin tarihi dokusu ile iç içe kalmak isterseniz şehrin merkezinde bulunan uygun Konya otellerini tercih edebilir butik oteller ya da pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Şehirde bulunan birçok modern konaklama merkezleri sayesinde konfordan ödün vermekten kaçınmış olursunuz.