Akdeniz’in en ünlü yerlerinden biri olan Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Kızkalesi beldesi sınırları içinde yer alır. Mersin’in 60 km. güneybatısındaki bu yer ve bir ticaret merkezi haline gelen Korykos, Heredot’a göre Korykos ya da Gorgos adında Kıbrıslı bir prens tarafından MÖ 4. yüzyıllarda, denizden gelebilecek saldırılara karşı şehri korumak için kurulmuş. Kale, ticaret limanı olması nedeniyle de birçok kez el değiştirmiştir. Roma, Bizans ve Osmanlı tarafından kale önemi nedeniyle onarılmış ve kullanılmıştır.
Antik çağda aynı adla anılan Korykos antik kentin Kızkalesi kadar önem teşkilden eden bir diğer kalesi de Korykos’tur. Korykos Kara Kalesi, iç içe iki sıra surlarla çevrili, tıpkı Anamur Kalesi gibi çevresine hendekler kazılmış ve hendek üzerindeki köprü vasıtasıyla kaleye giriş sağlanan bir yapıdır.
Gelen meraklılar için her iki kale de ziyarete açık ve gezilebilir. Her iki kale de döneminde kenti korumak için inşa edilmiş. Korykos Antik Kenti, döneminde 15 km uzaklıktaki, günümüzde Ayaş Antik Kenti olarak bilinen Eliaussa Sebaste Antik Kentine kutsal bir yol aracılığıyla bağlıymış. Bu nedenle bu iki kent arasında kiliseler, nekropoller, antik evler, kaya mezarları, su kemerleri ve sarnıçlar her yerde karşınıza çıkar. Ayrıca kale civarında sarnıçlar, su kemerleri, kaya mezarları, lahitler ve taş döşeli yolların bir kısmı halen ayaktadır.