Ege Denizi’ nin görkemli manzarasına doğru bakan Kumkale Kalesi, Çanakkale Boğazı’ nın girişinde, Seddülbahir Kalesi’ nin tam karşısında bulunuyor. Bugün yalnızca güney tarafındaki 5 kulesinin ayakta kalmış olduğu Kumkale Kalesi’ nin kuzeyinde, deniz tarafında yer alan kuleleri ise yoğun top ateşi altında kalarak tamamen yıkılmış maalesef. Ancak I.
Dünya Savaşı’ nda yıkılan kuzey tarafındaki kulelerin yerine, savunma amacıyla bonetler inşa edilmiş. Bugün 13 tane bonet yıllar geçmesine rağmen ayakta kalmayı başarabilmiş. Kalenin ana yapısı içerisinde bir adet cami, bir adet çifte hamam ve güney kısmında ise duvara yapışık şekilde yeni bir hamam yapılmış.
Kalenin kuzeybatı sahilinde de, küçük bir iskele ve mendirek kalıntılarına rastlanıyor. Kumkale Kalesi, Troia Antik Şehri’ ne 5 km uzaklıkta bulunuyor. Kalenin yapımında, Klasik ve Roma döneminde aktif olarak kullanılan Kestanbol ve Yeniköy Ocakları başta olmak üzere, yakın çevredeki taş ocaklarından sağlanan taşlar kullanılmış.
Bununla birlikte, Troia Antik Şehri kalıntılarının da yer aldığı sanılıyor kale duvarları üzerinde. Deprem gibi doğal afetlerin hezimetine uğrayan Kumkale Kalesi, I. Dünya Savaşı’ nda ağır hasar görmüş, ancak pek çok kez onarılmış. Kumkale Kalesi 18.
yüzyılda, Ege Denizi’ ne doğru genişlemeye çalışan Rus donanmasını engellemek amacıyla yapısal olarak sürekli desteklenmiş. Bu onarımları ve destekleri sağlayanlar ise, Osmanlı kalelerinin güçlendirilmesi için çağrılan Fransız mühendisler. Kumkale Kalesi, I. Dünya Savaşı’ nda Fransız birlikleri tarafından devamlı hedef alınmış ve tahrip edilmiş.
Kalenin yakınlarında ise Eski Kumkale Köyü’ nün sivil mezarlığı yer alıyor. Kumkale Kalesi, köye 3 km mesafede bulunuyor. Kumkale Köyü’ nün yakınında yer alan, deniz ve kara çarpışmalarında şehit düşen askerlere adanan Kumkale Şehitliği’ ne de uğramalısınız. Eğer yolunuz Çanakkale’ ye düşerse, Kumkale Kalesi’ ni de mutlaka görün.
Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.