Amasya Merkez'de, Yeşilırmak üzerinde iki mahalleyi birbirine bağlayan Künç Köprü, Selçuklu zamanından kalma bir tarihi eser niteliğinde. Köprünün kim tarafından yaptırıldığına dair bazı kaynaklar 12. yüzyılda II. Mesud'un kızı, bazı kaynaklar ise annesi Hundi (Hondi) Hatun olduğunu söylüyor. Ancak köprünün isminin Hundi Hatun isminden geldiği rivayet ediliyor.
Hundi ismi zaman içerisinde “ Kundi” , “ Kunç” ya da “ Künç” halini almış. Halk arasından Kuş Köprü olarak da anılıyor zaman zaman. Üç büyük ayağı birbirine bağlayan hemen hemen aynı büyüklükteki kemerlerin genişliği Künç Köprü'nün en belirgin özelliği.
Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılan Künç Köprü'nün ayaklarının nehrin akış yönüne bakan batı bölümlerinde, köprünün kuvvetli su akıntılarına dayanabilmesine yardımcı olan biri köşeli, diğerleri yuvarlak biçimli selyaranlar bulunuyor. Ortadaki ayağın üzerine dikkatle baktığınızda, devşirme lahit parçaları görebilirsiniz.
Olur da yolunuz bir gün Amasya'ya düşerse eğer, Künç Köprü'yü de mutlaka görün. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.