Kütahya Kalesi, Kütahya’ nın ilk kurulduğu yerde bulunan kale, şehrin merkezinde olup Bizanslılar’ dan kalma bir yapıdır. Antik çağlardan bu yana varlığını korumaya devam eden şehir ve kale, 5. yüzyılda Bizanslıların yaptırdığı surlara ek olarak, Selçuklular, Germiyanoğulları ve Osmanlılar tarafından birçok kez onarımımdan geçmiş ve eklerle güçlendirilmiştir.
Yukarı, iç ve aşağı kale olmak üzere üç bölümden oluşan tarihi Kütahya Kalesi’ nin, sık yerleştirilmiş burçları, moloz-kesme taş karışımı ile tuğla sıralardan inşa edilmiştir. Şehrin Hisar Tepesi olarak adlandırılan yerinde bir yüzük gibi duran kalenin üç bölümü vardır; Kale-i Sagir, Kale-i Bala ve dış surlar.
Kütahya Kalesi’ nin yapım tarihi ve kim tarafından yapıldığına dair bir kitabesi bulunmamaktadır. Mavi ve kırmızımsı bir kaya üzerinde yer alan kale yukarıdan bakınca beşgen bir şekle sahiptir. Şeklinin yanı sıra yapı, sağlam ve süslüdür.
Kalenin dört yanı yalçın kayalarla çevrili olduğu için etrafını saran bir hendeği yoktur fakat kale surlarının altı tamamen uçurumdur. Kalenin kuzey doğusunda Germiyanoğllarının eseri olan Kale-i Bâlâ Cami ve bir de çeşme yer alır. Kütahya Kalesi günümüzde ise turistik bir gezi noktası durumundadır.
Yıl içerisinde Kütahya’ ya yolu düşenlerin uğramadan gitmediği bu kalede iki çeşme, iki mescit, gazino ve kır kahvesi mevcuttur. Evliya Çelebi’ ye göre 70 burca sahiptir Kütahya Kalesi. Bu tarihi yapıyı gidip görmek ve manzarasına şahit olmak yeni bir yer tanımanın mutluluğunu yaşatacak sizlere.
Aynı zamanda Kütahya gezinize; Dumlupınar Müzesi’ ni, Yoncalı Kaplıcaları’ nı, Kütahya Çini Müzesi’ ni ve Kütahya Arkeoloji Müzesi’ ni de ekleyebilirsiniz.