Doğu Anadolu Bölgesi’ nde yer alan Kars ilinin doğal değerinden biri olan Kuyucuk Gölü 245 hektar göl alanı ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahiptir. Denizden 1. 627 metre yükseklikte olup 13 metre derinliği bulunmaktadır. Kars Merkez’ inin yaklaşık 40 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. ’ Ramsar’ ’ bir statüdür.
Bu statü sulak alanlara verilmektedir. Statüyü kazanmak içinse, alanın Dünya Ramsar Sekreterliği’ nin belirlediği bilimsel kriterlere uygun olması ve dünya çapında önem taşıması gerekmektedir. Kriterlere uygunluk sağlayan alanları değerlendirip Ramsar Sekreterliği’ ne yollama kararını da sadece o ülkenin sulak alanlar komisyonu verebilmektedir.
Dokuz kriterden sadece birini bile karşılamak ’ Ramsar’ ’ alanı olmaya hak kazanmak demektir. Kuzey Doğa Derneği’ nin Kuyucuk Gölü’ nde topladığı bilimsel verilere göre burası Ramsar kriterinden bir kriteri değil beş farklı kriteri birden karşılamaktadır. Bu çalışmalar kapsamında, Türkiye’ nin ilk su kuşu halkalama merkezi Kuyucuk Gölü’ nde kurulmuştur.
Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti, başlıca türler olan angut, uzunbacak, sakarmeke, karaboyunlu batağan, dikkuyruk, sığıcık kuşları, bozkaz kuş türlerini barındırmakla birlikte Doğu Anadolu Bölgesi’ nde yer alan en önemli kuş cennetidir. Göldeki çalışmalar neticesi 56 farklı türden 1209 kuş Türkiye halkalarıyla işaretlenmiştir.
2012’ de yapılan ve halka açılan Kuyucuk Turizm Merkezi ile yöre insanlarının ve gelen ziyaretçilerin bu merkezde eğlenmesine, dinlenmesine ve kısa süreli tatil yapıp konaklamasına, bilimsel ve eğitsel amaçlı çalışmaların yapılabilmesine imkan sağlanmıştır. Bölgenin kültürel değerlerini koruyan bu alana gelip kuş türlerini görebilir, onları inceleyebilir.
seslerini dinleyebilir, kuş gözetleme kulesine çıkarak tüm gölü izleyebilir ve Kuyucuk Köyü halkını daha yakından tanıyabilirsiniz.