Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı olan Eskihisar, Goncalı ve Bozburun köyleri sınırları içerisinde yer alan Leodikya Antik Kenti, Lykos Vadisi’nde bulunan en önemli kent olma özelliği taşıyor. UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Leodikya Antik Kenti’nin, Seleuskosların Kralı II. Antiokhos tarafından, eşi Kraliçe Leodike adına M.Ö. 3. yüzyıl ortalarında kurulduğu tahmin ediliyor.
Bir diğer söylentiye göre ise kralın bir Apollon sözcüsü aracılığı ile Baş Tanrı Zeus’un tavsiyesi üzerine eşi adına bir kent kurmaya karar vermesi yönünde. Başka bir söylentiye göre de Kral I. Antiokhos’un rüyasında annesi, kız kardeşi ve eşi olarak tanımladığı üç kadın gördüğü ve bu kadınların her birinin kraldan kendileri için Karia’da bir kent kurmasını istediği ve bunun üzerine Kral I. Antiokhos’un, karısı ve annesi içe Nysa ve Antiokheia kentlerini, kız kardeşi için ise Laodikya’yı kurduğu düşünülüyor. Fakat antik kaynaklara baktığımızda, Kral I. Antiokhos ve kız kardeşi Laodikie’nin isminden hiç bahsedilmiyor oluşu, son söylentiyi geçersiz kılıyor ve ilk söylentinin doğruluğunu biraz daha güçlendiriyor.
Laodikya Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda, kentin tarihinin Klasik Dönem’e kadar indiği görülmüş. Antik yazar Plinius’un belirttiğine göre ise, kentin yerleşim alanın bulunduğu bölgede, önce Diaspolis, sonrasında da Rhoas isimli köyler kuruluymuş. Her iki isim de "Zeus kenti" anlamını taşımakla birlikte, burada çok eski ve köklü kutsal bir yerin varlığına işaret ediyor. Zaten daha sonraki zamanlarda Zeus, Laodikya Antik Kenti’nin önde gelen kurucusu ve baş tanrı olarak saygı görmüş. Antik kentte bulunan kalıntılar arasında bir İsis rahibesinin heykeli de var. Bu da, kentte bir İsis tapınağının olabileceği şüphesini uyandırıyor.
Antik dünyada fabrikasyon tekstil üretiminde oldukça önemli bir yere sahip olan Laodikya Antik Kenti, bu anlamda büyük bir zenginliğe ulaşmış. Dolayısıyla halkın refah düzeyi de son derece yüksekmiş.
Laodikya Antik Kenti, ismini ilk kez M.Ö. 220’li yıllarda gerçekleşen Akhaeos İsyanı ile duyurmuş. M.Ö. 190 yılındaki Magnesia Savaşı’na dek Seleukoslar yönetiminde kalmış olan Laodikya Antik Kenti, savaşı Bergama Krallığı’nın kazanması üzerine, M.Ö. 188 yılında imzalanan Apameia Barışı ile Bergama Krallığı’nın yönetimine girmiş. Bergama Kralı III. Attalos’un M.Ö. 133 yılında ölmesiyle beraber Laodikya Antik Kenti vesayet yoluyla Roma yönetimine bırakılmış. Sonra sırasıyla Batı Anadolu Asya Eyaleti’ne bağlanmış, M.Ö. 129 yılından itibaren de Roma İmparatorluğu tarafından atanan eyalet valilerince bölge yönetimi sağlanmış.
Olur da yolunuz bir gün Pamukkale’ye düşerse eğer, Laodikya Antik Kenti’ni de görmeyi ihmal etmeyin. Antik kente giriş ücreti 10 TL olmakla birlikte Müzekart ile ücretsiz giriş sağlayabilirsiniz. Laodikya Antik Kenti’ni 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 09.00-19.00, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.