Kastamonu’ nun 18 km kuzeybatısında, Daday ilçesi yolu üzerindeki Kasaba Köyü’ nde varlığını sürdüren Mahmut Bey Camii, 1366 yılında Candaroğulları Beyliği hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılmış. O zamanlar Cuma Camii olarak anılan Mahmut Bey Camii’ nin dış duvarları moloz taştan, içi ise tamamen ahşaptan yapılmış.
Caminin sadece mihrap kısmında alçı kullanıldığı gözlemleniyor. Ahşap çatısı bindirme tekniği ile inşa edilmiş olan Mahmut Bey Camii’ nin yapımında hiç metal çivi ve herhangi bir aksam kullanılmamış. Bu nedenle Mahmut Bey Camii, ülkemizin ender örneklerinden biri olma özelliği taşıyor.
Caminin, Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılan kapısı da, en göz alıcı ve en önemli değerlerden biri. Bu kapının ülkemizde çok az örneği var ve bu nedenle de kapının orijinali güvenlik nedeniyle Kastamonu Etnografya Müzesi Liva Paşa Konağı’ na yer alıyor.
Şu an camide, orijinal kapı yerinde, Kastamonu’ nun en eski ahşap oymacılık ustalarından Hikmet Değirmencioğlu tarafından yapılan benzer bir kapı bulunuyor. İçindeki tüm ahşap yüzeylerin kökboyasıyla kalem işi süslendiği Mahmut Bey Camii’ nin tüm bu süslemeleri günümüzde hala daha orijinalliğini koruyor.
Mahmut Bey Camii, UNESCO Dünya Miras Merkezi’ nce 15 Nisan’ da yapılan değerlendirme neticesinde, Dünya Mirası Geçici Listesi’ ne girmeye hak kazandı. Olur da bir gün yolunuz Kastamonu’ ya düşerse eğer, Mahmut Bey Camii’ ni de görmeyi ihmal etmeyin. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.