Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Marmaris Gezi Rehberi
Marmaris Gezi Rehberi - Görsel 1
Marmaris Gezi Rehberi - Görsel 2
Marmaris Gezi Rehberi - Görsel 3
Marmaris Gezi Rehberi - Görsel 4
Tümünü gör (21 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Marmaris Gezi Rehberi

Eski çağlardan günümüze kadar pek çok medeniyet ve kültüre ev sahipliği yapan Marmaris, merkezinde ve çevresinde gezilecek pek çok yer bulunması sebebiyle Türkiye'nin önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor. Marmaris ve güzellikleri ile bilgi almak ve turizm seçeneklerini görmek için Marmaris gezi rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Marmaris Hakkında

Marmaris ilçesi Muğla iline bağlı birçok tarihi güzelliği ile de tercih edilen turizm merkezlerinden biri. Marmaris hangi bölgede olduğunu merak ediyorsanız Akdeniz ve Ege Denizi'nin kavuştuğu yerde coğrafi konumu açısından önemli bir liman ve sahil kenti olarak yerini alıyor.

Bu sebeple Ege ve Akdeniz arasında önemli geçiş noktalarından biri haline geliyor. Marmaris haritası incelendiğinde yüzölçümünün 906 km2 alana sahip Türkiye'nin 348. büyük ilçesi olduğu görülüyor. Akdeniz'in güneyinde, Ula'nın ise kuzeyinde kalan bu bölgenin doğusunda da Karadağ bulunuyor.

Geçmiş çağlarda coğrafi konumu dolayısıyla Rodos ve Mısır arasındaki ticari yol nedeniyle deniz üssü haline geliyor. Marmaris tarih boyunca Doğu Akdenize açılan tek liman olması sebebiyle çok kez yakın kentler tarafından istilaya uğruyor. Marmaris ilçe sınırları içerisinde birçok antik kent bulunuyor.

Asartepe mevkiinde kurulan Physkos Antik Kenti, günümüze kadar bozulmadan kalabilmiş olan Bozburun Yarımadasındaki Loyrma Antik Kenti, Sedir Adası'nda bulunan ve kıyıdan bile rahatlıkla görülebilen Kedrai Antik Kenti, Turunç çevresinde bulunan heykel ve tapınakların yer aldığı Amos Antik Kenti burada bulunan tarihi yerlerden bazıları.

Günümüzde Marmaris'te bu kentlerden sadece kalıntılar ve surların kaldığı görülüyor. Marmaris tarihi boyunca hızla kentleştiği ve geliştiği dikkat çekiyor. Marmaris'in tarihi kent merkezi olarak adı geçen Kale, marina ve iskele sınırı en uzun doğal liman olma özelliğine sahip.

Turizm sektöründe sadece deniz turizmi ile değil doğanın yeşili ile doğa turizmine de hizmet ediyor. Marmaris halkının geçim kaynağı olan balıkçılık yanında arıcılıkta yaygın şekilde yapılıyor. Balı ile de ünlü olan Marmaris'te çam balı ise en çok ünlenen bal türü. Marmaris ilçesinde birçok Yörük köyü bulunuyor.

Yıllarca araç ulaşımı sağlanamayan bu köylere günümüz şartlarında ulaşım sağlanıyor. Yörük köylerinde halk Yörük kültürünün tüm özelliklerini yaşatıyor. Yörük halkının geçim kaynakları arasında ise hayvancılık, arıcılık, halı dokumacılığı yer alıyor. Gezilip görülecek birçok yeri bulunan ve birbirinden farklı aktiviteleriyle Marmaris'te dilediğiniz tatil imkanlarını bulabilirsiniz.

Marmaris Harita ve Yol Tarifi

Tarihi güzellikleri ve eşsiz coğrafi konumu ile Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Muğla ilinin ilçeleri arasında yer alıyor. Marmaris'e nasıl gidilir diye bakıldığında hava, kara ve deniz taşımacılığı seyahat etmek mümkün.

İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli, Muğla ve Antalya gibi şehirlerden düzenli otobüs seferleri ile karadan rahat ve konforlu ulaşım sağlanıyor. Marmaris otogara kadar otobüsle gidildiğinde otogardan gözde beldelerden olan Beldibi, Armutalan, İçmeler arası dolmuş hattı bulunuyor.

Kara yolu ile yolculuk yapacaklar için bazı illere yaklaşık olarak Ankara'ya 643 km, İstanbul'a 813 km, İzmir'e 271 km uzaklıkta bulunuyor. Günümüzde Marmaris yol tarifi sadece tek güzergah ile sınırlı kalmıyor. Hava yolu ile gelecekler için ise Marmaris'e en yakın havaalanı yaklaşık 90 km uzaklıktaki Dalaman Havaalanı.

Havaalanından merkeze otobüs seferleri bulunuyor. Diğer havaalanları ise Bodrum-Milas Havaalanı 140 km, Antalya Havaalanı ise 281 km, İzmir Adnan Menderes Havaalanı 284 km uzaklıkta bulunuyor. Deniz ulaşımıyla gelecek yolcular için ise Bodrum-Çamlık arası hidrofil tekne seferleri ve Marmaris-Rodos arası katamaran seferleri seyahat acenteleri tarafından düzenleniyor.

Marmaris Hava Durumu ve İklimi

Yaz aylarında deniz turizminde en çok tercih edilen yerlerden biri olan Muğla ilçesi, Marmaris'in iklimi Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde yer alan diğer yerleşim yerleri gibi uzunca bir dönem güneşli seyrediyor.

Marmaris hava durumu incelendiğinde ocak ve şubat aylarında hava genel olarak kapalı ve bulutlu olmasına rağmen zaman zamanda güneşin sıcaklığı kendini hissettiriyor. Aralık ve mart ayları hava durumu bakımından neredeyse birbiriyle aynı geçiyor. Nisan ayı Marmaris'in en fazla yağmur aldığı dönem. Ayın hemen her günü hava açık ve yağmurlu.

Mayıs ayında ise çok fazla yağmurlu gün bulunmazken kasım ayında güneşli gün sayısı yağmurlu gün sayısından daha fazla. Marmaris hava sıcaklığının en yüksek olduğu Haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim aylarında hava açık ve çok güneşli geçiyor.

Yaz dönemlerinde gündüz sıcaklık ortalama 30-35 derecenin altına düşmezken kış döneminde ise 15 derecenin altına inmiyor. Sıcak bir iklime sahip olmasından dolayı deniz hemen soğumuyor ve Marmaris'te ekim ayı sonuna kadar denize girilebiliyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Marmaris Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Marmaris'in Neyi Meşhur?

Muğla şehrinin eşsiz doğal güzellikleriyle dikkat çeken ve yaz aylarında dolup taşan ilçelerinden biri olan Marmaris'in kendine has lezzetleri ve yerleri bulunuyor. Marmaris'in neyi meşhur denildiğinde ilk akla gelen yer ise Marmaris Kalesi oluyor. İnşa edildiği 1521 yılından bu yana sağlam kalan ve içerisinde müze bulunan kale ziyaretçiler tarafından gezilebiliyor. Marmaris denilince ilk akla gelenlerden biri olan gece hayatı ise Marmaris Barlar Sokağı'nda birbirinden farklı birçok mekanla tatilcilerin gözdesi oluyor. Marmaris gündüz ışıl ışıl denizi ile tatilcileri serinletirken gece birbirinden renkli restorana ev sahipliği yapıyor. Sadece meşhur olan şeyler bunlarla da sınırlı kalmıyor. Doğal güzelliklerinin yanında lezzetleriyle de akıllarda kalıyor. Uzun süre bozulmadan saklanabilen kendine has lezzetiyle çam balları da burada üretiliyor. Turizm amaçlı gelenlerin yanlarında götürebilecekleri boyutlarda üretilen bu ballar birçok tatilci tarafından tercih ediliyor. Yine farklı lezzet arayanlar için yumurtaya ayrı bir tat katarak yapılan tarif patlıcanlı yumurta Marmaris'i temsil eden diğer lezzetlerden biri. Marmaris gerek lezzetleriyle gerekse keşfedilmeyi bekleyen eşsiz güzellikteki koyları ile gecesi ayrı gündüzü ayrı güzel olan doğa harikası yere ziyaretçilerini bekliyor.

Marmaris'te Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Tarihi yapısı ve doğa güzellikleriyle tatilcilerin ilk tercihlerinden olan Marmaris turizm faaliyetleri açısından Muğla'nın en gözde ilçesi oluyor. Marmaris denildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Marmaris Kalesi geliyor. Kale içine yapılan müze ile ziyaretçilere kapılarını açıyor. Eşsiz koylara sahip olan Marmaris'e gidildiğinde merkezin kalabalığından kaçanlar için İçmeler, Turunç gibi sakin beldelerde vakit geçirmek mümkün. Mavi bayrak ödüllü Kız Kumu Plajı, Kleopatra Plajı, Kumlubük Plajı ve Akyaka Plajı gibi görülmeye değer güzellikte plajları ve güzelliğine hayran bırakan Sedir Adası, Rodos Adası yakınlarında bulunuyor. Meşhur Marmaris Barlar Sokağı ise geceleri tatilcileri renkli mekanları ile eğlendiriyor.

Marmaris'te Nerede Kalınır?

Marmaris nerede sorusu, Muğla'nın en gözde tatil beldelerinden biri olmasının yanı sıra Ege ve Akdeniz'in kesişiminde olması ile cevaplanabilir. Önemli bir tatil beldesi olması sayesinde birçok konaklama alternatifini barındıran Marmaris'te istediğiniz gibi bir tatil yapabilirsiniz. Gece hayatından kopmadan tatil planlayanlar için ilçe merkezine ve eğlence mekanlarına yakın mesafede olan uygun Marmaris otellerinden yana oluyor. Şehrin kalabalığından uzaklaşmak ve sakin bir tatil tercih edenler için ise merkeze dolmuş, taksi gibi ulaşım araçlarıyla gidilebilecek mesafede olan İçmeler, Armutalan, Turunç gibi beldelerde çok sayıda tesis yer alıyor. Her kesimden ve bütçeden tatilciye uygun tatil imkanı sunan konaklama tesisleri farklı hizmet çeşitleriyle tatilcilere seçme olanağı sunuyor.

Marmaris'e Ne Zaman Gidilir?

Marmaris hava şartları Akdeniz iklimi itibari ile yazları sıcak ve kurak kışları ise ılık ve yağışlı geçiyor. Her ne kadar yaz dönemi tatilciler tarafından sıkça tercih edilse de kış aylarında dahi soğuk olmayan deniz suyu sıcaklığı sebebiyle denize girilebiliyor. Marmaris'in en sık tercih edildiği aylar mayıs - eylül arası ayları olmasına rağmen sakinlik isteyenler için bahar aylarında da havanın güzelliği ile doğanın tadı çıkarılabiliyor. Marmaris'in en sıcak olduğu ay, temmuz ayı olduğu için denizde serinlemek için en uygun dönemlerden biri. Eğer aşırı sıcak havaları tercih etmiyorsanız tatil planınızı daha serin ayları takip ederek hava sıcaklıklarına göre yapabilirsiniz.

Marmaris'te Alışveriş Nerede Yapılır?

Marmaris harita itibariyle küçük bir belde olarak turizm sektöründe yer alsa da tatilcilerine kaldıkları süre boyunca eğlenceli alışveriş imkanı sunan birçok dükkanı ve alışveriş merkezi bulunuyor. Marmaris'te alışveriş denilince ilk akla Marmaris Kapalı Çarşı geliyor. Aradığınız her türlü şeyi bulabileceğiniz bu çarşı, merkezde yer alıyor. Ayrıca ürün çeşitliliği ile turistlerin çokça ilgisini çeken semt pazarları da alışveriş duraklarından oluyor. Bu çarşıdan kendiniz ve sevdikleriniz için yöresel ürünler satın alabilir, hoş bir anı bırakabilirsiniz.