Marmaris Gezi Rehberi
Eski çağlardan günümüze kadar pek çok medeniyet ve kültüre ev sahipliği yapan Marmaris, merkezinde ve çevresinde gezilecek pek çok yer bulunması sebebiyle Türkiye'nin önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor. Marmaris ve güzellikleri ile bilgi almak ve turizm seçeneklerini görmek için Marmaris gezi rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Marmaris Hakkında
Marmaris ilçesi Muğla iline bağlı birçok tarihi güzelliği ile de tercih edilen turizm merkezlerinden biri. Marmaris hangi bölgede olduğunu merak ediyorsanız Akdeniz ve Ege Denizi'nin kavuştuğu yerde coğrafi konumu açısından önemli bir liman ve sahil kenti olarak yerini alıyor.
Bu sebeple Ege ve Akdeniz arasında önemli geçiş noktalarından biri haline geliyor. Marmaris haritası incelendiğinde yüzölçümünün 906 km2 alana sahip Türkiye'nin 348. büyük ilçesi olduğu görülüyor. Akdeniz'in güneyinde, Ula'nın ise kuzeyinde kalan bu bölgenin doğusunda da Karadağ bulunuyor.
Geçmiş çağlarda coğrafi konumu dolayısıyla Rodos ve Mısır arasındaki ticari yol nedeniyle deniz üssü haline geliyor. Marmaris tarih boyunca Doğu Akdenize açılan tek liman olması sebebiyle çok kez yakın kentler tarafından istilaya uğruyor. Marmaris ilçe sınırları içerisinde birçok antik kent bulunuyor.
Asartepe mevkiinde kurulan Physkos Antik Kenti, günümüze kadar bozulmadan kalabilmiş olan Bozburun Yarımadasındaki Loyrma Antik Kenti, Sedir Adası'nda bulunan ve kıyıdan bile rahatlıkla görülebilen Kedrai Antik Kenti, Turunç çevresinde bulunan heykel ve tapınakların yer aldığı Amos Antik Kenti burada bulunan tarihi yerlerden bazıları.
Günümüzde Marmaris'te bu kentlerden sadece kalıntılar ve surların kaldığı görülüyor. Marmaris tarihi boyunca hızla kentleştiği ve geliştiği dikkat çekiyor. Marmaris'in tarihi kent merkezi olarak adı geçen Kale, marina ve iskele sınırı en uzun doğal liman olma özelliğine sahip.
Turizm sektöründe sadece deniz turizmi ile değil doğanın yeşili ile doğa turizmine de hizmet ediyor. Marmaris halkının geçim kaynağı olan balıkçılık yanında arıcılıkta yaygın şekilde yapılıyor. Balı ile de ünlü olan Marmaris'te çam balı ise en çok ünlenen bal türü. Marmaris ilçesinde birçok Yörük köyü bulunuyor.
Yıllarca araç ulaşımı sağlanamayan bu köylere günümüz şartlarında ulaşım sağlanıyor. Yörük köylerinde halk Yörük kültürünün tüm özelliklerini yaşatıyor. Yörük halkının geçim kaynakları arasında ise hayvancılık, arıcılık, halı dokumacılığı yer alıyor. Gezilip görülecek birçok yeri bulunan ve birbirinden farklı aktiviteleriyle Marmaris'te dilediğiniz tatil imkanlarını bulabilirsiniz.
Marmaris Harita ve Yol Tarifi
Tarihi güzellikleri ve eşsiz coğrafi konumu ile Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Muğla ilinin ilçeleri arasında yer alıyor. Marmaris'e nasıl gidilir diye bakıldığında hava, kara ve deniz taşımacılığı seyahat etmek mümkün.
İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli, Muğla ve Antalya gibi şehirlerden düzenli otobüs seferleri ile karadan rahat ve konforlu ulaşım sağlanıyor. Marmaris otogara kadar otobüsle gidildiğinde otogardan gözde beldelerden olan Beldibi, Armutalan, İçmeler arası dolmuş hattı bulunuyor.
Kara yolu ile yolculuk yapacaklar için bazı illere yaklaşık olarak Ankara'ya 643 km, İstanbul'a 813 km, İzmir'e 271 km uzaklıkta bulunuyor. Günümüzde Marmaris yol tarifi sadece tek güzergah ile sınırlı kalmıyor. Hava yolu ile gelecekler için ise Marmaris'e en yakın havaalanı yaklaşık 90 km uzaklıktaki Dalaman Havaalanı.
Havaalanından merkeze otobüs seferleri bulunuyor. Diğer havaalanları ise Bodrum-Milas Havaalanı 140 km, Antalya Havaalanı ise 281 km, İzmir Adnan Menderes Havaalanı 284 km uzaklıkta bulunuyor. Deniz ulaşımıyla gelecek yolcular için ise Bodrum-Çamlık arası hidrofil tekne seferleri ve Marmaris-Rodos arası katamaran seferleri seyahat acenteleri tarafından düzenleniyor.
Marmaris Hava Durumu ve İklimi
Yaz aylarında deniz turizminde en çok tercih edilen yerlerden biri olan Muğla ilçesi, Marmaris'in iklimi Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde yer alan diğer yerleşim yerleri gibi uzunca bir dönem güneşli seyrediyor.
Marmaris hava durumu incelendiğinde ocak ve şubat aylarında hava genel olarak kapalı ve bulutlu olmasına rağmen zaman zamanda güneşin sıcaklığı kendini hissettiriyor. Aralık ve mart ayları hava durumu bakımından neredeyse birbiriyle aynı geçiyor. Nisan ayı Marmaris'in en fazla yağmur aldığı dönem. Ayın hemen her günü hava açık ve yağmurlu.
Mayıs ayında ise çok fazla yağmurlu gün bulunmazken kasım ayında güneşli gün sayısı yağmurlu gün sayısından daha fazla. Marmaris hava sıcaklığının en yüksek olduğu Haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim aylarında hava açık ve çok güneşli geçiyor.
Yaz dönemlerinde gündüz sıcaklık ortalama 30-35 derecenin altına düşmezken kış döneminde ise 15 derecenin altına inmiyor. Sıcak bir iklime sahip olmasından dolayı deniz hemen soğumuyor ve Marmaris'te ekim ayı sonuna kadar denize girilebiliyor.