Çevrenin korunması, deniz suyunun kontrol altına alınması ve çevre bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla geliştirilen; bilinenin aksine sadece plajlar için değil marinalar, yat ve tekneler için de uygulanan mavi bayrak uygulamasında ülkemiz yıllardır dünya üçüncülüğündeki yerini koruyor! Peki plajlar söz konusu olduğunda mavi bayraklı plaj süreçleri nasıl ilerliyor? A’dan Z’ye mavi bayrak süreçlerini bu yazımızda bulabilirsiniz!
{ad:0}Hep duyduğumuz, tatil bölgelerinde sıkça görebildiğimiz mavi bayraklı plaj ne demek? Belirlenmiş kriterleri karşıladığı bağımsız kuruluşlarca onaylanan plajlara ve marinalara mavi bayrak verilmekte; böylelikle bölgenin temizlik ve çevre dostu kimliği tasdiklenmektedir.
Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından yürütülen Mavi Bayrak programı ilk kez 1985 yılında Fransa’da başlatıldı. 1987 yılının Avrupa Birliği tarafından ''çevre yılı'' ilan edilmesiyle birlikte genele açılan program; 1993 yılından bu yana ülkemizde de uygulanmaktadır. Günümüzde 44 ülke Mavi Bayrak programına üye. Mavi Bayraklı plaj ödülü, FEE kısaltmasıyla da bilinen ‘Foundation for Environmental Education’ yani Çevre Eğitim Vakfı’nın ileri sürdüğü kriterlerin gerçekleştirildiği plajlara verilmekte olup; bir yıllık geçerlilik taşımaktadır. {search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}
Mavi bayraklı plaj nedir, sorusunun cevabı biraz netleştiğine göre; bu ödülün kriterlerinin ne olduğuna açıklık getirebiliriz. Aşağıdaki özelliklerle özetlenebilecek toplamda 33 kriter için ciddi ölçüm ve araştırmalar yapılmaktadır.
Plajların deniz suyunu analiz ederek, sık sık kontroller gerçekleştirilmekte; marinalarda da benzer incelemeler yapılmaktadır. Çevre sağlığı, dolayısıyla da sürdürülebilir turizm, açısından başat faktör olarak kabul edilebilecek Mavi Bayrak programı, sezon içinde 15’er günlük aralarla deniz suyu analizleri yapılmakta, hassas doğal alanların korunup korunmadığı kontrol edilmekte, atıksu arıtma tesislerinin uygunluğu tasdiklenmekte, cankurtaran ve ilkyardım malzemelerinden acil durum planına kadar güvenliğin ne ölçüde gözetildiği araştırılmaktadır. Engelli olanakları, çevre eğitimi ve bilgilendirmeler ile atıkların ayrıştırılması zorunlu kriterler arasında yer almaktadır.
{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}
Türkiye, yıldan yıla artan rakamlarıyla mavi bayraklı plaj konusunda dünyada zirveye oynayan ülkelerden birisi ve son yıllarda ise dünya üçüncüsü. Son beş yıla bakıldığında, artışın ölçütü daha belirgin bir şekilde karşımıza çıkabiliyor. 2018 yılında 459, 2019 yılında 463, 2020 yılında 486 ve 2021 yılında 519, 2022 yılında ise 531 plajımız mavi bayrak ödülüne layık görülmüştü. 2023 yılında ise bu rakam 551 olarak kayda geçti. Yani Türkiye’de mavi bayraklı plaj sayısı 2023 itibarıyla 551 tanedir. Mavi Bayrak sıralamasında ilk sırada İspanya, ikinci sırada ise Yunanistan bulunuyor. Ülkemizi İtalya ve Fransa takip ediyor.
2024 yılı için Mavi Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'na (TÜRÇEV) yapılan başvurular başladı. Ancak liste henüz güncel değli, mevcut listeye eklenip çıkarılan plajlar olabilir. Güncel 2024 mavi bayraklı plajlar listesi için takipte kalın!
Türkiye’de en fazla mavi bayraklı plaj konusunda zirveyi açık ara farkla Antalya çekiyor. 231 plajıyla ilk sırada yer alan Antalya’yı, 110 plajıyla Muğla ve 63 plajıyla İzmir takip ediyor. 35 mavi bayraklı plaja sahip Aydın ve 46 plajında mavi bayrak bulunan Balıkesir’in peşinden 13 mavi bayraklı Samsun, 12 mavi bayraklı Çanakkale, 11 mavi bayraklı Mersin ve 9 mavi bayraklı Kocaeli geliyor. Bartın’ın 3, Tekirdağ'ın 6, Ordu, Bursa ve Zonguldak'ın ikişer; İstanbul, Edirne, Kırkılareli, Sakarya, Düzce ve Van'ın da birer mavi bayraklı plajı listede yer alıyor. Mavi bayraklı plaj sayısı da bu sayede 551 olarak net bir rakama ulaşıyor. {search:alanya-otelleri,Alanya Otelleri}
İllere göre yapılan dağılımı, bölgelere uyarladığımızda Antalya sayesinde Akdeniz Bölgesi’nin mavi bayrak konusunda zirveyi kimseye bırakmadığını görebiliyoruz. Rakam ve bölge eşleştirmesi ise şu şekilde netleşiyor: