Amasya'da yer alan tarihi eserlerden biri olan Mehmet Paşa Camii, 1486 yılında, II. Bayezid'in oğlu Şehzade Ahmet'in lalası Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Test "T" planlı olan Mehmet Paşa Camii'nin asıl ibadet mekanı kare biçimli olup, yüksek tavanı sekizgen kasnaklı bir kubbeyle örtülü.
Kuzey cephesinde yedi tane sekizgen biçimli sütun yer alıyor. Bu yedi sütunun altı bölüme ayırdığı bir son cemaat yeri bulunuyor Mehmet Paşa Camii'nde. Her bölümün üzerinin kubbeyle kapatıldığı Mehmet Paşa Camii'nde, sütunlar birbirlerine kırmızı beyaz renklerle işlenmiş mermer kemerlerle bağlı durumda.
Camiye giriş ise, sol tarafta, üçüncü bölümde yer alan ve üzerinde Mehmet Paşa Camii'nin yapım kitabesinin bulunduğu yay kemerli kapıdan giriş sağlanıyor. Mehmet Paşa Camii'nin giriş kapısı, ağaç oymacılığının en güzel örneklerinden biri ve niş şeklinde olan bu kapı şimdilerde Amasya Müzesi'nde sergileniyor.
Bununla birlikte, kıvrak dal ve yaprak motifleri ile süslenmiş mermer minber de, Türk mermer işçiliğinin nadir örneklerinden biri. Mehmet Paşa Camii, Amasya Merkez'de yer alan Amasya Mustafa Bey Hamamı'nın yanında yer alıyor. Özellikle tur araçları için ayrılan park yeri oldukça yakın Mehmet Paşa Camii'ye.
Yolunuz bir gün Amasya'ya düştüğünde, Mehmet Paşa Camii'yi de mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.