32 mekandan 25 tanesi gösteriliyor
Aya Yorgi Kilisesi: Adalar, İstanbul’a yakın olması ve de ulaşım kolaylığına sahip olması sebebi ile hem hafta sonu kaçamakları için hem de günübirlik geziler için sık tercih edilen bir bölge olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda Adalar gezilecek yerler denince ise akla ilk olarak Büyükada’da bulunan Aya Yorgi Kilisesi geliyor.
Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan bu kilise, çevresinde gelişen inanışa da bağlı olarak kutsal kabul ediliyor. Özellikle 23 Nisan ve 23 Eylül tarihleri arasında bu kiliseyi ziyaret edenlerin yarı hacı olarak kabul edildiği biliniyor. Dik bir yokuşun ucunda bulunan Aya Yorgi Kilisesi’ne ulaşıldığında misafirler dileklerini diliyor ve ziyaretlerini gerçekleştiriyorlar.
Sahip olduğu tarihi geçmiş ve görkemli yapısı ile Adalar tarihi yerleri arasında da gösterebileceğimiz bu mekanı, Adalar gezi rehberiniz içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi: Edebiyatımızın unutulmaz ismi Sait Faik Abasıyanık, İstanbul ile özellikle de Adalar ile özdeşleşmiş bir durumda. Sait Faik Abasıyanık’ın yaşadığı ev de Burgazada içerisinde bulunuyor. 1959 senesinde müzeye dönüştürülen bu evde edebiyat insanımızın yazılarını yazdığı çalışma masasından kişisel eşyalarına kadar pek çok nesne ziyaretçi karşısına çıkıyor.
Abasıyanık’ın çok bilinen eserleri arasında yer alan Semaver, Son Kuşlar gibi eserlerine ait tuttuğu notlar da müzeyi ziyarete gelen edebiyat tutkunu misafirler tarafından ilgi ile karşılanıyor. “Seyahatler çekiyor içim” diyerek unutulmaz eserlere imza atan Sait Faik Abasıyanık’ın bu muntazam evini sizler de İstanbul Adalar gezilecek yerler listeniz içerisine ekleyerek görebilirsiniz.
Kalpazankaya: Adalarda gezilecek yerler tavsiye rehberimizdeki bir diğer durak da Burgazada içerisinde yer alıyor. Bu muhteşem koyda, adaların eşsiz manzarasını seyredebilir bununla birlikte bölgede bulunan sevimli restoranda kendinize ve sevdiklerinize mükemmel öğünler hediye edebilirsiniz.
Büyükada Rum Yetimhanesi: 1890’lı yıllarda Fransız bir şirket tarafından otel olarak inşa edilen bu bina aynı zamanda dünyanın ilk çok katlı ahşap yapısı olma özelliğine de sahip. Yapı, otel olarak dizayn edilse de döneminde yönetimden gerekli izni alamıyor ve Eleni Zarifi tarafından satın alınıyor.
1902 senesinde ise Yedikule’de bulunan yetimhane buraya taşınıyor. 1960 senesinden sonra metruk bir hal alan yetimhanenin içerisinde günümüzde girmek yasak. Fakat yetimhane, günümüzdeki o yıpranmış görüntüsü ile dışarıdan bile bakanları büyüleyecek bir heybete sahip olarak karşımıza çıkıyor.
Büyükada geziniz esnasında Adalar gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan bu mekanı da ziyaret rotanız içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi: Adalar, edebiyatımızın başarılı isimleri için adeta bir yıldızlar geçidi olma özelliği taşıyor. Lise edebiyat kitaplarından “sokağı edebiyata taşıyan yazar” olarak hatırladığımız bu nahif ve nüktedan yazarımız Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın evi de Heybeliada içerisinde yer alıyor.
1912 ve 1944 seneleri arasında burada yaşayan yazarın müzeye dönüştürülen evinde ünlü ismin el işleri ve kitapları ziyaretçilerin karşısına çıkıyor. Bununla birlikte müzenin bulunduğu tepe de Adalar doğal güzellikleri arasında da sayılabilecek mükemmel bir manzaraya sahip.
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç, Gönül Bir Yel Değirmenidir Sevda Öğütür gibi isimleri bile hatırı sayılır bir güzelliğe sahip olan bu edebiyat insanının ruhunun şekillendiği bu evi de İstanbul Adalar gezilecek yerler rotanız içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Dilburnu Tabiat Parkı: Büyükada’da bulunan Dilburnu Tabiat Parkı, şehirde yaşayanların en sık tercih ettiği piknik ve mesire alanlarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Adalar doğal güzellikleri arasında bulunan bu mekan aynı zamanda çeşitli koylara da ev sahipliği yapıyor.
Denize girmek isteyen misafirler de bu bağlamda Dilburnu Tabiat Parkı bölgesini hem doğa ile iç içe bir gün geçirmek hem de serin sularda ferahlamak için sıklıkla ziyaret ediyor.
Büyükada Hamidiye Camii: Adalar tarihi yerleri arasında da sayabileceğimiz Büyükada Hamidiye Camii, 1895 senesinde dönemin padişahı II. Abdülhamid tarafından inşa ettiriliyor.
İki katlı bir yapı olarak tasarlanan bina, Adalar’da hem inanç hem de kültürel bir gezi planlamak isteyen misafirlerin de en sık tercih ettiği ziyaret mekanlarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.
Dönüşüm Manastırı: Adalarda gezilecek yerler listemizin bir sonraki durağı ise Dönüşüm Manastırı olarak karşımıza çıkıyor. Manastır, Kınalıada içerisinde yer alıyor. Kınalıada’yı ziyaret eden misafirlerin uğrak noktası olan bu mekanın, Bizans devrinden kalma bir manastırın kalıntısının üzerine inşa edildiği düşünülüyor.
İlerleyen süreçte Türklerin bölgeyi fethinden sonra yavaş yavaş yıkılmaya başlasa da 1700’lü senelerde bir grup tüccar tarafından yenilenerek günümüze dek ulaşmayı başarıyor. Sahip olduğu bu köklü geçmiş ile Adalar gezilecek yerler listesine dahil olan bu manastırı, Kınalıada’ya yolunuzun düşmesi halinde ziyaret rotanız içerisine eklemenizi öneriyoruz.
Adalar gezilecek yerler listesi pek tabii ki bu saydıklarımızla sınırlı değil. Plajlardan koylara, manastır ve kiliselerden müzelere dek daha pek çok tarihi ve doğal güzelliklere sahip mekan Adalar’da ziyaretçilerini bekliyor. Adalar ziyaretinizi günübirlik olarak planlayabileceğiniz gibi bölgede konaklamak için de karşınıza pek çok seçenek çıkabiliyor.
Adalar’da karşınıza çıkabilecek olan konaklama seçeneklerini görüntülemek için sizler için hazırladığımız Adalar otelleri sayfamızdan yararlanabilirsiniz. Bütçeniz ve tatil planınıza en uygun tesisi seçtikten sonra İstanbul Adalar gezilecek yerler listeniz içerisinde bulunan mekanları da bir an önce keşfetmeye başlayabilirsiniz. Sizlere keyifli bir Adalar gezisi diliyoruz.