43 mekandan 25 tanesi gösteriliyor
Mısri Camii: Afyonkarahisar’da bulunan önemli ibadet merkezlerinden biri olan Mısri Camii, hem tarihi değeri hem de muhteşem mimarisiyle şehirde görülmeye değer yerlerden bir tanesi. 1593 yılında Kasım Paşa tarafından inşa ettirilmiş olan bu muhteşem eser Mısri Mahallesi’nde yer almaktadır.
Caminin mozaik çinilerle bezenmiş olan mihrabı mutlaka görülmesi gereken sanat eserlerinden biridir.
Ot Pazarı Camii: 1590 yılında inşa ettiriliş olan Ot Pazarı Camii, şehrin önde gelen tarihi eserleri arasında yer almaktadır. Yapımında kesme taş kullanılan camii Afyonkarahisar gezilecek yerler arasında öne çıkan yapılardandır.
Karahisar Kalesi: Afyonkarahisar’ın her noktasından görülebilen bu tarihi kale yüzyıllarca birçok inanışa ev sahipliği yapmış bir yapıdır. M. Ö. 1350 yıllarında Hitit İmparatoru II. Murşil döneminde savunma noktası olarak kullanılmıştır. Daha sonraları ise Bizans ve Selçuklular tarafından da kullanılmıştır. Restore edilen tarihi kaleden muhteşem şehir manzarası da izlenebilmektedir.
Tarihi kale Afyonkarahisar gezilecek yerler listesi için mutlaka değerlendirilmesi gereken bir yerdir.
Afyon İmaret Camii: Afyon’un en önemli tarihi eserlerinden olan İmaret Camii, 1472 yılında i Gedik Ahmet Paşa tarafından yaptırılmış bir cami. Bu muazzam mimari eser Afyonkarahisar gezilecek tarihi yerler söz konusu olduğunda unutulmaması gereken eserler arasındadır.
Gedik Ahmet Paşa Medresesi: Gedik Ahmet Paşa Külliyesi’nin bir parçası niteliği taşıyan medrese 1472 yılında yapılmıştır. Külliyenin günümüze kadar ulaşabilmiş sayılı bölümleri arasında yer alan bu muhteşem yapı, etkileyici atmosferiyle Afyonkarahisar’da mutlaka gezilmesi gereken tarihi yapılardan bir diğeri.
Afyon Ulu Camii: Afyonkarahisar’ın en büyük ibadethanesi olan Ulu Camii muhteşem ve etkileyici bir mimari eser. 700 yılı aşkın bir tarihçesi bulunan Ulu Camii’nin içerisinde kırk adet ahşap direk bulunuyor. Bir diğer adı da Kırk Direkli Cami olan bu muhteşem yapı, Afyon müzeler arasında turistlerin de favori uğrak yerlerinden….
Başkomutanlık Milli Parkı: Ülkemizin şanlı tarihi açısından en önemli zaferlerden birine sahne olan Başkomutanlık Milli Parkı günümüzde milli park ilan edilerek koruma altına alınmış bir bölge.
Milli parkın içindeki ormanlık alanlar ve bitki örtüsü ise ziyaretçilere bu tarihi bölgenin Afyonkarahisar doğal güzellikleri açısından ne kadar zengin olduğunu görme fırsatı da veriyor.
Cumhuriyet Şehitleri Anıtı: Cumhuriyet Şehitleri Anıtı, Afyonkarahisar’a merkeze yaklaşık 10 km uzaklıkta konuşlanmış bir anıttır. Milli mücadele döneminde yaşanan savaşların merkezlerinden biri olan Afyonkarahisar’da binlerce asker şehit düşmüştür. Bu şehitler için yapılan anıt Afyonkarahisar’da görülebilecek yerlerden bir diğeri.
Dokimaia Antik Kenti: Dokimaia Antik Kenti’nin hangi yılda kurulduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte bazı kaynaklarda Makedonyalılar tarafından kurulduğu öne sürülüyor. Tarih meraklılarına Afyon’un az bilinen güzelliklerinden olan bu antik kenti gezmeyi unutmamalarını tavsiye ediyoruz.
Eğerli Kaya Kilisesi: Eğerli Kaya Kilisesi, Eyerli Dağı’nın yamaçlarında bulunmaktadır. Şehirdeki önemli kiliselerden biri olan yapı gerek mimarisi gerekse tarihiyle Afyonkarahisar gezilecek tarihi yerler arasında dikkate değer yapılardan bir diğeri.
Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı: . Afyonkarahisar’ın en önemli tarihi eserleri arasında yer alan Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı, birçok kalıntının yanı sıra üzerlerine aslan kabartmaları işlenmiş ünlü Yılantaş ve Aslantaş mezar odalarının da görülebileceği bir yer.
Afyon gezilerinde farklı bir yer keşfetmek isteyenler için biçilmiş kaftan olan tapınak keyifli gezi noktalarından biri.
Ayazini Kilisesi: Ayazini Kilisesi, sarp kayalıklara oyulmuş bir kilise. Hangi tarihte ve kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmeyen Ayazini Kilisesi, Afyon’un dikkat çekici tarihi yapıları arasında yer alıyor.
Sandıklı Kalesi: 1325 yılında, Germiyanoğulları Beyliği döneminde inşa edilmiş olan Sandıklı Kalesi, Afyonkarahisar’ın bir diğer önemli tarihi eseri. Ancak günümüze sadece kalenin duvarları ulaşabilmiştir. Harap bir durumda olsa da Sandıklı Hisar Kalesi Afyon’daki görülmeye değer mimari eserlerden.
Memeç Kaya Kilisesi: Memeç Kaya Kilisesi, Afyonkarahisar’ın en eski yapılarındandır ve İhsaniye ilçesindedir. Kayalıklara oyulmuş olan kilise 8. ve 10. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir.
İhsaniye Döğer Örenyeri: Frig döneminden kalan Döğer Örenyeri, Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesinde bulunmaktadır. Bölgede dağınık bir biçimde yer alan kalıntılar yine de birbirlerine yakın olduklarından Afyon’a gitmişken bu antik bölgeyi de mutlaka gezmenizi tavsiye ediyoruz.
Çay Kervansarayı: Selçuklu döneminin en güzel mimari yapılarından biri olan Çay Kervansarayı, kapalı kervansaraydır. Bir diğer adı da Taşhan olan Çay Kervansarayı, Çay ilçesinde yer almaktadır. Kervansaray Afyonkarahisar gezilecek yerler listesi için olmazsa olmaz bir yapı.
Yedikapılar Manastırı: Yedikapılar Manastırı, Bolvadin ilçesinde bulunmaktadır. Kemerkaya’da bulunan kilisenin 8. ve 10. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilmektedir.
Eber Gölü: Birçok kuş çeşidinin görülebildiği Eber Gölü, Afyonkarahisar doğal güzellikleri arasında önemli bir yere sahiptir. Göl Türkiye’nin en büyük 12. gölüdür ve üzerinde çok sayıda adacık bulunur. Doğaseverlerin Afyon’da mutlaka görmesi gereken yerlerden biri de Eber Gölü’dür.
Phryg Vadisi (Frig Vadisi): Frig Vadisi benzersiz kaya anıtlarının bulunduğu vadidir. Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerine yayılan vadi geniş bir alanı kaplar. Frigyalıların kayalara evler, kaleler ve anıtlar oyarak kurduğu muhteşem bir bölge olan Frig Vadisi günümüze kadar gelebilmiş az sayıda bölgeden biri.
Dünyanın sayılı güzelliklerinden biri olan eşsiz Frig Vadisi’ni Afyon’a giden herkesin mutlaka görmesini tavsiye ediyoruz.
Afyon Arkeoloji Müzesi: Afyon Arkeoloji Müzesi, bölgenin zengin geçmişine dair birçok esere ev sahipliği yapmaktadır. Arkeoloji Müzesi’nde 5000 yıllık Afyon tarihine ait her dönemden eser görülebilmektedir. Oldukça zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapan müzede özellikle de Bizans, Roma ve Selçuklu dönemlerine ait eserler dikkat çekmektedir.
Afyon Arkeoloji Müzesini Afyon müzeler gezisi yapmak isteyen tüm gezginlere öneriyoruz.
Kurtini Mağarası: Afyon’un doğal zenginliklerinden bir diğeri de Sandıklı ilçesinde yer alan Kurtini Mağarası’dır. Bu mağarayı görmeyi doğa sever her gezgine mutlaka tavsiye ediyoruz.
Buzluk Mağarası: Afyonkarahisar’daki bir diğer önemli mağara olan Buzluk Mağarası Sultandağı ilçesinde bulunmaktadır. Dereçine Kasabası’nın güneyinde yer alan Buzluk Mağarası derinliklere indikçe soğuyan havasıyla ünlü bir doğal güzelliktir.
Gazlıgöl Kaplıcaları: Afyonkarahisar’ın en önemli zenginliği niteliğindeki termal kaplıcalardan biri olan Gazlıgöl Kaplıcaları, her yıl binlerce turiste şifalı sularından faydalanma imkanı sunuyor. Özellikle kış aylarında tercih edilen Gazlıgöl Kaplıcaları, şehir merkezine 25 kilometre uzaklıktaki İhsaniye’ye bağlı Gazlıgöl’de bulunuyor.
Kızılay Maden Suyu’nun kaynağı olmasıyla da önemli bir yeri olan Gazlıgöl Kaplıcaları’nın suları yüksek mineral oranına sahiptir. Afyonkarahisar kaplıcaları ziyareti yapmak isteyen herkesin mutlaka uğraması gereken kaplıcalardan biri olan Gazlıgöl Kaplıcaları’na Afyon-İhsaniye karayoluyla veya Afyon-Kütahya-Eskişehir demiryoluyla ulaşabilirsiniz. Oldukça yoğun ilgi gören bu tesislerde konaklamak için önceden rezervasyon yaptırmanızı öneriyoruz.
Sandıklı Hüdai Kaplıcaları: Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde yer alan bu kaplıca sağlık turizminin çok önemli uğrak noktalarından biri olma özelliği taşıyor. Her yıl şifa bulmak isteyen birçok ziyaretçiyi ağırlayan kaplıcalardaki suyun sıcaklığı 60 dereceyi bulmakta ve pek çok hastalığa iyi geldiği düşünülmektedir.
Özellikle romatizma, sedef hastalığı, bel ve boyun fıtıkları kaplıca sularının iyi geldiği hastalıklar arasında sayılabilir. Sandıklı Hüdai Kaplıcaları ziyaretçilerine birçok farklı konaklama seçeneği de sunmaktadır. Kaplıcada aynı zamanda çamur banyosu da yapılabilmektedir.
Apameia Antik Kenti: Afyonkarahisar’ın önemli antik yerleşim alanlarından Apameia Antik Kenti’nin Roma dönemindeki adı Kelainai idi. Antik kentin stadyumu ve tiyatrosu zarar görmüş olsa da görülmeye değer yapılardır. Tarihe meraklı gezginlerin bu önemli antik kenti gezmeden dönmemelerini tavsiye ediyoruz.