1 mekandan 1 tanesi gösteriliyor
Yalova iline bağlı sevimli bir ilçe olan Armutlu, İstanbul’a yakınlığı ve ulaşım kolaylığıyla dikkat çeken bir tatil yöresidir. Gemlik Körfezi'nin kuzeyinde yer alan bir ilçe olan Armutlu deniz turizmi açısından cazip koyları ve yemyeşil doğasıyla da önemli bir turizm merkezi olma özelliği taşımaktadır.
Yalova il merkezine yaklaşık 55 kilometrelik bir mesafede yer alan Armutlu’ya Mudanya ve İstanbul’dan deniz yoluyla ulaşım yapılabilmektedir. Armutlu gezilecek yerler arasında Selimiye, Fıstıklı, Hayriye ve Mecidiye gibi, tarihi dokusunu hala koruyan köyler de bulunmaktadır.
İstanbul’dan sık sık kalkan deniz otobüsleriyle de ulaşabileceğiniz Armutlu beldesi İstanbul'a deniz yolu ile 37 deniz mili mesafededir. Oldukça dağlık bir ilçe olan Armutlu bu durumun sağladığı avantajla birçok koya ve burna da sahip bir ilçedir. Bu dağlar ayrıca bitki örtüsü açısından da oldukça zengindir.
Kaplıcalarıyla sağlık turizmi, kıyılarıyla deniz ve sahil turizmi ve muhteşem doğasıyla da doğa sporları turizmi açısından cazip olan Yalova Armutlu gezilecek yerler açısından da zengin bir beldedir.
Armutlu tarihi mekanlar açısından da değerli bir belde. Yöreye ilk yerleşenlerin kimler olduğu ve ne zaman yerleştikleri tam olarak bilinmemekle birlikte, ilçenin MÖ. 5. yüzyılda Bithynia Krallığı'nın sınırları içerisinde olduğu, MÖ. 1. yüzyıldan sonra Roma hakimiyetine geçtiği, daha sonra ise Bizanslılar tarafından ele geçirildiği bilinmektedir.
Bir süre Selçukluların hakimiyetinde kalan ilçe 1324 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmiştir.
Coğrafi konumu nedeniyle Marmara Bölgesi iklimi özellikleri gösteren Armutlu doğal güzellikleri sayesinde hem yaz hem de kış tatilleri için cazip bir turistik belde olma özelliği taşımaktadır. Beldenin 14. 522 hektarlık orman alanı da oksijen kaynağı oluşturmaktadır.
Armutlu-Yalova yolu üzerinde bulunan jeotermal su kaynakları Armutlu kaplıcaları ve ılıcalarının da sağlık turizmi meraklıları tarafından rağbet görmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra Armutlu temiz denizi ve koylarıyla deniz turizmi açısından da dikkat çeken bir beldedir.
Armutlu Osmanlı dönemine ait hamamları, köprüleri ve camileri ile Bülbül deresi kıyısında yer alan lahit gibi görülmeye değer tarihi eserlere de sahip olduğundan, kültür turzimi açısından da önemli bir ilçedir. Armutlu ayrıca tarihi soluyabileceğiniz sokaklarındaki şirin evleri ile de seyirlik bir zevk sunmaktadır.
Sizler için hazırladığımız Armutlu gezilecek yerler ve aktiviteler rehberini inceledikten sonra sitemiz üzerinden Armutlu otel, kaplıca ve diğer konaklama imkanlarını da değerlendirebilir, tatilinizi kolayca planlayabilirsiniz.
Bülbül Deresi Lahdi: Armutlu tarihi mekanlar denince akla gelen eserlerden bir diğeri de kuşkusuz Bülbül deresi kıyısında bulunan lahit kalıntısıdır. Bu tarihi eseri görmek isteyenler ayrıca etrafındaki yeşil alanın da tadını çıkarabilirler.
Halil Ali Paşa Camii: Osmanlı döneminden kalan birçok tarihi eserden biri olan Halil Ali Paşa Camii ise Armutlu'da görülebilecek etkileyici tarihi eserlerden bir diğeridir.
Tarihi eserler: Armutlu ilçe merkezinde yer alan tarihi köprü ve hamam da ilçenin belli başlı tarihi eserleri arasında yer alan diğer yapılardır.
Ayrıca Armutlu köylerinin sokaklarında gezinirken tadını çıkarabileceğiniz, kendine özgü mimarileri ile öne çıkan yaklaşık yirmi beş Armutlu mimarisi örneği konut, Eski Camii (Çarşı Camii) ve bir çeşme beldenin diğer tarihi ve kültürel varlıkları arasında sayılabilir.
Günümüzde hala kullanılmakta olan bu eserler dışında kaplıca bölgesi de büyük öneme sahip bir turizm merkezidir.
Deniz turizmi: Muhteşem koyları, pırıl pırıl denizi, oksijen deposu ormanlık alanlarla kaplı dağları, kaplıcalarındaki şifalı suları bulunan Armutlu doğal güzellikleri ile gerçek bir cazibe merkezidir. Coğrafi konumu sayesinde aldığı rüzgarların denizinin büyük ölçüde temiz kalmasını sağladığı Armutlu, Marmara Bölgesi’nin en temiz denizlerinden birine sahip olmasıyla öne çıkan bir beldedir.
Muhteşem denizi dışında geniş dağlık alanlarını kaplayan yemyeşil ağaçlar ve zengin bitki örtüsüyle de dikkat çeken Armutlu, dört mevsim boyunca farklı turistik aktivitelerin yapılabileceği bir bölge özelliği taşımaktadır. Yaklaşık 15 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan Armutlu’da birçok kumsal ve koy yer almaktadır.
Doğa aktiviteleri: Başlangıç noktası Altınova'da yer alan Hersek Köyü olan ve Armutlu’ya kadar uzanan muhteşem yürüyüş rotası Yeşil Mavi Seyir Yolu, son yıllarda oldukça popülerleşen bir turistik aktivite haline gelmiştir. Bu güzel yürüyüş yolu Armutlu’nun tüm doğal ve tarihi güzelliklerinin görülebildiği bir trekking rotası sunmaktadır.
Armutlu ilçesi ayrıca son yıllarda bir eko turizm ve organik tarım merkezi niteliği kazanmıştır ve bu anlamda ziyaretçilerine farklı bir turistik aktivite de sunmaktadır.
Armutlu kaplıcaları: Armutlu’nun turistik açıdan cazip bir yer olmasında kaplıcaların önemi çok büyüktür. İlçenin en eski turizm biçimi olan jeotermal kaplıcaları ender özelliğe sahip şifalı sulara sahiptir. Armutlu'da ilk hamamın Bizans döneminde kurulduğu bilinmektedir ve o dönemden bugüne dek bu kaplıcalardan yararlanılmaktadır.
Her geçen gün güzelleşen ve geliştirilen tesisleriyle kaplıca sularından daha fazla kişinin daha verimli biçimlerde faydalanması sağlanmaktadır. Armutlu kaplıcalarına özgü termal su mineral açısından oldukça zengin bir sudur. Ortalama 60 ila 70 derecelik bir sıcaklığa sahip olan bu kaplıcalar hem banyo almak hem de içmek için kullanılmaktadır.
Sudaki gazlardan ise ayrıca soluma yoluyla da faydalanmak mümkündür. Bu suların aralarında romatizmal hastalıklar ve iç hastalıklarının da bulunduğu birçok hastalığa iyi geldiği düşünülmektedir.