6 mekandan 6 tanesi gösteriliyor
Köklü tarihi ve doğal güzellikleriyle Marmara Bölgesi’nin değerli kentlerinden olan Bandırma her yıl çok sayıda turist ağırlamaktadır. Türkiye’nin en büyük limanlarından birine ev sahipliği yapan bu gözde ilçeye İstanbul'dan da her gün düzenli olarak feribot seferleri düzenlenmektedir.
Marmara Denizi’nin güneyinde bulunan Bandırma, Balıkesir’e bağlı bir sahil ilçesidir. Tarihte Kyzikos, Panderma, Panormos gibi adlar almış olan bu şirin beldenin geçmişinin milattan önce 8-10. yüzyıllar arasına dayandığı düşünülmektedir. Bandırma gezilecek yerler açısından zengin bir ilçedir ve ilçede bulunan tarihi ve dini mekanlar günümüzde restorasyon çalışmalarıyla koruma altına alınmıştır.
Sizin için hazırladığımız Bandırma gezi rehberi ile Bandırma meşhur yerleri keşfedebilir, zevkinize göre bir tatil rotası planlayabilirsiniz. Eğer bu yıl tatilinizi Bandırma’da geçirmeye karar verirseniz sitemizden Bandırma otelleri ve diğer konaklama imkanlarını da inceleyebilirsiniz.
Marmara’nın gizli cennetlerinden biri olan Bandırma tarihi yerleri dışında doğal güzellikleri, ören yerleri ve müzeleri ile de görülmeye değer bir belde.
Bandırma Arkeoloji Müzesi: Atatürk Parkı içerisinde yer alan müze Bandırma müzeleri arasında en önemlilerinden. Müzede ilçenin Eski Tunç Çağı’ndan 20. yüzyıla uzanan tarihine şahitlik etmiş tüm eserler yer alsa da ağırlıklı olarak Pers, Roma ve Bizans dönemine ait eserler sergilenmektedir.
Bandırma Müze Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından kurulduktan sonra Kültür Bakanlığı’na devredilen müze mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Pazartesi hariç her gün 09. 00-18. 00 saatleri arasında ziyaret edilebilen müzeyi ücretsiz gezebilirsiniz.
Manyas Gölü: Bandırma doğal güzellikleri denince akla ilk olarak yaklaşık 25 bin hektarlık alana yayılan ve 266 kuş, 118 bitki ile 23 balık türü barındıran Kuş Cenneti Milli Parkı geliyor.
Milli parkın bünyesinde bulunan ve Marmara Bölgesi’nin en büyük göllerinden biri olan Manyas Gölü, yaban kazları ve ördekleri, pelikanlar ve balıkçıllar gibi türlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kuş türünün göç yolları üzerinde yer alan önemli bir uğrak yeri.
Milli parkın içinde yer alan gözetleme kulesinden hem sığ göllerden beslenen kuşları izleyebilir hem de doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Her yıl dünyanın her yerinden gelen birçok turisti ağırlayan milli parka giriş ise ücretli.
Kuş Cenneti ve Manyas Kuş Gölü'nün karşı karşıya kaldığı ekolojik sorunlara dikkat çekmek ve çözüm yolu arayışları geliştirmek amacıyla 1987 yılından bu yana Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür ve Turizm Festivali adıyla bir etkinlik düzenlenmektedir.
Sanatçı ve bilim insanlarını ağırlayan ve şehri karnaval havasına sokan bu festivali de kaçırılmayacaklar listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Kyzikos Antik Kenti: Bandırma kent merkezine 10 km uzaklıkta olup tarihi Neolitik ve Kalkolitik Dönem’e dayanan antik kent Dolionia, Balkız ve Belkıs isimleriyle de anılmıştır. Milattan önce 6. yüzyılda önce Lidya ve Pers egemenliklerine, daha sonra da Makedonya, Roma ve Bizans egemenliğine geçmiştir.
Kentin kurucusu Kral Kyzikos’un inşa ettirdiği Hadrian Tapınağı, Palata Çeşmesi, Agios Nikolas ve Meryem Ana Kilisesi ile Muhle Kalesi gibi yapılar ne yazık ki geçirilen depremlerin etkisiyle günümüzde artık ayakta olmasa da yapıldıkları dönemdeki ihtişamlarının izlerini taşımaya devam eder.
Ticaret yolları üzerinde olduğu için bir zamanlar bilim, sanat ve kültür merkezi olan antik kent, yılın her döneminde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam eden Bandırma tarihi yerleri arasında.
Daskyleion Antik Kenti: Manyas Gölü’nün güney kıyısındaki Hisartepe’de yer alan Daskyleion şehrinin kuruluşu milattan önce 7. yüzyıla dayanmaktadır. Sırasıyla Frig, Lidya, Pers ve Bizans egemenliği altına giren antik kentte günümüzde halen sürdürülen arkeolojik kazılar mevcuttur.
Bandırma tarihi yerleri ile Bandırma doğal güzellikleri için bir buluşma noktası kabul edilebilecek Daskyleion’da yapılan kazı çalışmaları bu bölgenin Perslerin valilik merkezi olduğunu açığa çıkarmıştır. Persler için büyük bir önem taşıyan antik kenti Bandırma gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin.
Bandırma İskele Binası: Anadolu’nun önemli ticaret limanlarından olan Bandırma’da 1925 yılında inşa edilen yapı ulusal mimari üslubunun güzel bir örneğidir. Bandırma tarihi yerleri arasında ilk akla gelen binalardan olan İskele Binası 2008 yılından beri Nikah Salonu olarak hizmet vermektedir.
Duyun’i Umumiye Binası: 19. yüzyılın başlarında Mimar Kemalettin tarafından inşa edilen bu yapı yıllarca Duyun-i Umumiye binası olarak hizmet vermiştir. Daha sonra Balıkesir Üniversitesi’ne bağlı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin binası olarak hizmet veren bina geçtiğimiz yıllarda restore edilmiştir ve günümüzde butik otel olarak hizmet vermektedir.
Bandırma’ya yolunuz düşerse bu güzel mimari eseri de gezi rotanıza eklemenizi öneririz.
Atatürk Parkı: Bandırma doğal güzellikleri arasında olan Atatürk Parkı, Erdek yolu üzerinde yer almaktadır. Girişi ücretsiz olan Atatürk parkı yerel halkın ve beldeyi ziyaret eden turistlerin sık sık ziyaret ettiği yerlerden biri olma özelliği taşımaktadır.
Limanın hemen yanında bulunması sayesinde ziyaretçilerinin muhteşem deniz manzarasının da tadını çıkarmasını sağlayan park, aynı zamanda çok çeşitli aktivite imkanları da sunuyor. Parkın içerisinde yer alan mangal alanları, süs havuzları, çardaklar ve konser alanları parkın bir cazibe merkezi olmasını sağlıyor. Parkın içinde bir de müze bulunduğunu da hatırlatalım.
Piknik yapabileceğiniz, doğanın ve deniz manzarasının tadını çıkarabileceğiniz, temiz hava alabileceğiniz park özellikle de çocuklu aileler için bir cennet niteliğinde. Ayrıca parkın çevresinde de yemek yiyebileceğiniz lokanta ve kafeler yer almakta.