27 mekandan 25 tanesi gösteriliyor
Hasankeyf Kalesi: Dicle Nehri üzerinden yaklaşık 200 metrelik bir yükseklikte bulunan Hasankeyf Kalesi, yüzlerce yıllık tarihi geçmişi ile Batman gezilecek yerler arayışında olan misafirlerin uğrak mekanlarından bir tanesi oluyor. Tarihi MS 363’lü yıllara dek uzanan bu kale, Bizanslılar tarafından inşa ettiriliyor.
Bu dönemde Bizans Hükümdarlığı’nın bu bölgedeki en sağlam kalelerinden bir tanesi olan kaleye, Kaya Kalesi anlamına gelen “Hısno Koyfa” ismi veriliyor. İlerleyen dönemde, bölgeye Türklerin hakim olması ile iskana açılıyor ve 1260’lı yıllarda Moğollar burayı istila edene dek de Artuklular Devleti’ne başkentlik yapıyor.
Duvarlarındaki pek çok kitabesi ile günümüze dek gelmeyi başaran bu önemli yapıyı Batman gezilecek yerler listesi içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Sason Yaylası: Batman’ın Salon ilçesi içerisinde bulunan Sason Yaylası, sahip olduğu doğa ile ziyaretçilerinin beğenisini kazanıyor. Batman doğal güzellikleri listesinin önemli bir mekanı olarak karşımıza çıkan bu yayla, hem turistlerin hem de yöre halkının gözde dinlence yeri oluyor.
Bölgeyi ziyaret ettiğinizde sevdiklerinizle doğa içerisinde keyifli bir yürüyüş yapabilir, yöre halkının el emeği ürünlerinden tadabilirsiniz.
Mor Kiryakus Manastırı: Dicle Nehri güneyinden başlayarak Suriye’ye kadar uzanan bölgeye İlk Çağ içerisinde Turabidin bölgesi deniliyor. Bu bölge, civarda yaşayan Süryani Hristiyan topluluğu tarafından da kutsal kabul ediliyor.
Mor Kiryakus Manastırı ise Batmanda tarihi yerler listesi içerisine Hristiyan keşişlerin bölgede kurduğu ilk manastırlardan bir tanesi olması sebebi ile önemli bir yere sahip olarak giriyor. Manastırın iki tane de kitabesi bulunuyor.
Kitabelerden bir tanesinin üzerinde Haleb’li Saliba isminde bir kişiden bahsediliyorken, bu mekanın inşa tarihi hakkında net bir bilgiye ulaşılamıyor. Batman’ın Beşiri ilçesi içerisinde bulunan Mor Kiryakus Manastırı, günümüze dek yıkık da olsa ulaşmayı başarabilen yapısı ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Özellikle tarihsever turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bu manastırı, sizler de Batman gezi rehberi içerisine ekleyebilirsiniz.
Kozluk Kalesi: Hezo Kalesi olarak da bilinen Kozluk Kalesi; Hasankeyf, Silvan ve de Siirt arasında kalan Erzen bölgesi içerisinde yer alıyor. Kale, MS 400’lü yıllarda Pers İmparatorluğu tarafından dini hizmet ve törenlere ev sahipliği yapması amacıyla bölgeye hakim yüksek bir tepenin zirvesinde konuşlandırılmış.
İlerleyen süreçte İpek Yolu’nun da bu bölgeden geçmesi ile de önemli bir konum elde ediyor. MS 639’a gelindiğinde ise Müslüman orduları tarafından ele geçirilen kale, günümüze oldukça harap bir durumda ulaşıyor.
Batmanda tarihi yerler içerisinde köklü bir tarihi geçmişe sahip olarak karşımıza farklı mekanlar da çıkıyor. Rabat Kalesi, Beksi Kalesi, Kandil Kalesi gibi mekanları da Batman gezilecek yerler rotanız içerisine ekleyerek tarih ve yaşanmışlıkla dolu bir seyahat planı oluşturabilirsiniz.
Yaşar Kemal Kent Ormanı: Batman’da gezilecek piknik yerleri arasında da gösterebileceğimiz Yaşar Kemal Kent Ormanı, il merkezi içerisinde yer alıyor. 2019 senesinde yapımı tamamlanan bu doğa harikası yere şehir merkezinden kalkan toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşmak da oldukça kolay.
Batman gezilecek yerler listeniz içerisine eklemenizi tavsiye ettiğimiz bu mekanda çocukların eğlenmesi için oyun alanlarından dinlenme ve de piknik alanlarına dek pek çok aktivite seçeneği bulunuyor.
Kırkat Göleti Mesire Alanı: Batman’da gezilecek piknik yerleri içerisinde sizlere ziyaret etmeninizi önerdiğimiz bir diğer mekan ise Kırkat Göleti Mesire Alanı oluyor. Şehirde yaşayan halkın da sıklıkla ziyaret ettiği Kırkat Göleti Mesire Alanı, Batman’ın Gercüş ilçesi içerisinde yer alıyor.
Kapladığı 13 dönümlük alan ile burayı ziyaret ettiğinizde yürüyüş yollarında doğa içerisinde huzurlu yürüyüşler yapabilir, piknik alanlarında dinlenerek karnınızı da doyurabilirsiniz.
Hızır Bey Camii: Kozluk ilçesi içerisinde bulunan Hızır Bey Camii, sahip olduğu kültürel değer ile Batman gezi rehberi içerisinde karşımıza çıkıyor. Caminin kitabesinden öğrendiğimiz bilgiye göre bu mekan, 1512 senesinde Sason ve Hezo Beyinin oğlu Hızır Bey tarafından inşa ettiriliyor.
Hızır Bey, aynı zamanda Kozluk ve çevresinin en geniş camisi olarak da karşımıza çıkıyor. Hızır Bey Camii’nin yanı sıra Batman gezilecek yerler listesi içerisinde sahip olduğu inanç ve kültürel değer ile karşımıza daha pek çok mekan çıkıyor.
İbrahim Bey Camii, El Rızık Camii gibi yapılar da bu bağlamda bir ziyaret rotası oluşturmak isteyen misafirlerin sıkça uğradığı mekanlar arasında yer alıyor.
Zeynel Bey Kümbeti: Bölgede Akkoyunlu Devleti’nin hüküm sürdüğü dönemde inşa edilen bu anıt mezar, Batman tarihi yerler içerisinde bulunuyor. Anadolu’nun anıt mezar geleneğini örnekleyen ilk eserler arasında bulunan bu mezarın kitabesinin üzerinde kim için ve hangi tarihte yapıldığı da yazıyor.
Kitabeye göre bu kümbet, 1473 senesinde gerçekleşen Otlukbeli Savaşı esnasında şehit düşen Bahadır Han’ın oğlu Zeynel Bey için inşa ediliyor. Kubbe şeklinde bir tavana sahip olan kümbetin gövde kısmında ise üç sıralık çinilerde “Allah- Muhammed – Ali” yazıları da dikkatleri üzerine çekiyor.
Dönemin önemli isimlerinden Abddurahman oğlu Pir Hasan isimli bir mimar tarafından inşa edilen bu kümbeti de Batman gezilecek yerler listeniz içerisine ekleyebilirsiniz.
Hasankeyf Yolgeçen Hanı: Hasankeyf Yolgeçen Hanı, isminin anlamını yaşatıyor ve Batman gezilecek yerler listesi içerisinde pek çok turistin uğradığı bir mekan olarak karşımıza çıkıyor. İnşa edildiği antik dönemlerde de ulaşım için kullanılan bu han, günümüzde ruhuna uygun bir şekilde tasarlanarak bir restoran olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.