19 mekandan 19 tanesi gösteriliyor
Pelitözü Göleti: Pelitözü Göleti, Bilecik’te gezilecek doğal yerler arasında öne çıkan bir mekan olarak dikkatleri üzerine çekiyor.
İl merkezine yaklaşık olarak 7 kilometrelik bir mesafede bulunan Pelitözü Göleti ve çevresi, özellikle hafta sonu ve tatil günlerinde yeşillik ve doğa ile baş başa keyifli saatler geçirmek isteyen yöre halkının en sık ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor. Göl çevresi, kampsever turistlerin de uğrak bir mekanı haline gelmiş durumda.
Bilecik’te gezilecek yerler listeniz içerisine sizler de bu doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz mekanı ekleyerek sevdikleriniz ve aileniz ile birlikte kendinize huzurlu saatler hediye edebilirsiniz. Bununla birlikte çevrede bulunan çay bahçeleri ve tesislerde leziz birer mola verebilir, yine Pelitözü Göleti çevresinde bulunan tesislerden bisiklet de kiralayabilirsiniz.
Çiçekli Yayla: Bilecik doğal güzellikleri arasında sizlere ziyaret etmenizi önerdiğimiz bir diğer mekan ise Çiçekli Yayla oluyor. Yaklaşık 1900 metrelik bir rakımda bulunan yayla, tertemiz bir doğaya sahip.
Üç Tepeler mevkiinde bulunan Çiçekli Yayla, tertemiz havasının yanı sıra yeşillikler içerisindeki çimenlerine eşlik eden çiçekleri ile bu ismi almayı da hak ediyor. Bölgede bulunan “çimtien” isimli bitki ise buraya özel endemik bir bitki olarak karşımıza çıkıyor.
Metristepe Zafer Anıtı: Metristepe Zafer Anıtı, Bilecik gezilecek yerler içerisine sahip olduğu tarihi anlam ile girmeyi başarıyor. Bu anıt, İnönü Savaşları’nın kazanılarak tarihimize şanlı bir zafer sayfası açılmasına vesile olan yerde bulunuyor.
Bu bölge ayrıca, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün İsmet İnönü’ye kutlama telgrafı çekerek “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz” sözlerini eklediği bir yer olarak da ayrı bir öneme sahip.
Bilecik gezilecek tarihi yerler listesinin bu değerli mekanı, Metris Tepe bölgesinde şehit olan askerlerimizin unutulmaz anılarının da yaşatılmasını sağlamak amacı ile inşa ediliyor ve sene içerisinde pek çok misafir tarafından ziyaret ediliyor.
Kumral Abdal Türbesi: Bilecik gezilecek yerler listesine sahip olduğu inanç ve kültür turizmi değeri ile girmeyi başaran bir diğer mekan ise Kumral Abdal Türbesi oluyor. Kumral Abdal, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda önemli bir yere sahip olan dervişlerden bir tanesi.
Bu değerli kişilik aynı zamanda Ertuğrul Gazi’nin sancaktarı ve de Şeyh Edebali’nin müridi olarak karşımıza çıkıyor. Kumral Abdal Türbesi ise Bozöyük’e yaklaşık 2 kilometrelik bir uzaklıkta bulunuyor.
Bilecik Saat Kulesi: Osmanlı Devleti döneminde saat kulesi yapma geleneği yaklaşık olarak XVI. yüzyılları içerisinde yerleşmeye başlıyor. Bu bağlamda devletin ilerleyen dönemlerinde gelenek iyice yaygınlaşıyor. Anadolu kentleri içerisinde de karşımıza çıkan pek çok saat kulesinin yapılışı ise II. Abdülhamid dönemine dek uzanıyor. II. Abdülhamid’in, tahta çıkışının 25.
senesini kutlamak amacıyla Anadolu’daki valilere saat kulesi yaptırılması ile ilgili bir ferman gönderiyor. Bu bağlamda Bilecik Saat Kulesi de 1907 senesinde Ertuğrul Mutasarrıfı Musa Kasım Bey tarafından inşa ettiriliyor. Bilecik gezilecek tarihi yerler arasında bulunan bu kule, yaklaşık 15 metrelik bir uzunluğa sahip.
1997 ile 2008 seneleri arasında restorasyon yaptırıldığı bilinen Bilecik Saat Kulesi, Eskişehir’den Bilecik’e girişte ilk göze çarpan yapılardan bir tanesi oluyor.
Köprülü Mehmet Paşa Camii: Bilecik, Osmanlı Devleti için önemli şehirlerden bir tanesi. Şehir içerisinde gerek Osmanlı padişahlarının gerekse dönemlerindeki önemli sadrazam ve devlet adamlarının isimlerini taşıyan yapılar bulunuyor. Köprülü Mehmet Paşa Camii de bu bağlamda Bilecik gezilecek tarihi yerler listesi arasında karşımıza çıkıyor.
1665 senesinde dönemin önemli ismi Köprülü Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen caminin, Mimar Sinan imzası taşıdığı da düşünülüyor. Fakat bu bilgiyi doğrulayacak kesin bilgi ve belgelere ne yazık ki rastlayamıyoruz.
Sanat tarihimiz ve Osmanlı Devleti’nin mimari yapısı için değerli stalaktitler ve detaylara sahip olan Köprülü Mehmet Paşa Camii, Bilecik gezilecek yerler listesi oluşturan tarihsever misafirlerin önemli bir durağı oluyor.
Hagios Georgios Rum- Ortodoks Kilisesi: İnşa tarihi ya da kurucusunu gösteren herhangi bir kitabeye rastlamadığımız Hagios Georgios Rum- Ortodoks Kilisesi, Bilecik gezilecek yerler içerisinde sizlere ziyaret etmenizi tavsiye ettiğimiz bir sonraki mekan oluyor.
Bilecik’in Osmaneli ilçesi içerisinde bulunan bu değerli mekan hakkındaki bilgilerin neredeyse tamamına Osmanlı Arşivi içerisindeki belgeler vasıtası ile ulaşıyoruz. Ortada bulunan kubbesi ile çatı örtüsü yıkılsa da günümüze dek heybetli bir şekilde ulaşmayı başarabilen bu kilisenin, XIX. yüzyıl sonlarına doğru inşa edilen bir Ortaçağ kilisesi taklidi olduğu düşünülüyor.
Orhangazi Camii: Bilecik’te bulunan ve Osmanlı Devleti’nin 2. Sultanının ismini taşıyan bu caminin inşa tarihi hakkında net bilgiler elimizde bulunmuyor. Fakat caminin, Orhan Gazi tarafından inşa ettirilen diğer eserler gibi 14. yüzyıl başında yaptırıldığı düşünülüyor.
Bu cami ile ilgili karşımıza çıkan en önemli ve farklı detay ise caminin minaresinin bulunduğu yer oluyor. Normal şartlarda minareler, bağlı bulundukları cami binası ile bitişik bir halde olurken Orhangazi Cami’nin minaresi ana binasından 30 metrelik uzaklıkta bulunan bir kayanın üzerinde yer alıyor.
Bu yönü ile dikkatleri üzerine çeken caminin II. Abdülhamid döneminde ise bir onarımdan geçtiği biliniyor. Restorasyon esnasında kubbesinin üzeri kurşunla kaplandığı için de halk arasında Kurşunlu Camii olarak da adlandırılan Orhangazi Camii, Bilecik gezilecek tarihi yerler listesinin de önemli bir mekanı olarak karşımıza çıkıyor.