32 mekandan 25 tanesi gösteriliyor
Akkaya Travertenleri: Akkaya Travertenleri, Bolu gezilecek yerler listesi içerisine sahip olduğu binlerce yıllık birikimle girmeye hak kazanan bir mekan olarak karşımıza çıkıyor. Bolu’nun Pamukkale’si olarak da ün yapan bu bölge, sene içerisinde yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.
Bolu doğal güzellikleri listesinin de değerli bir üyesi olan bu travertenler, Bolu ve de Batı Karadeniz Bölgesi içerisinde türünün tek örneği olarak karşımıza çıkıyor. Akkaya Travertenleri, günümüze dek doğal yapısını korumayı başaran yapısı ile de tüm ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor.
Yaklaşık olarak 250 metrelik bir uzunluğa sahip olan bu Akkaya Travertenlerinin havuzları da özellikle yaz aylarında sıcak havalardan bunalıp serinlemek isteyen yöre halkı tarafından da en çok ziyaret edilen mekanlar arasında yer alıyor.
Bununla birlikte travertenlerin bulunduğu bölge, sahip olduğu yemyeşil doğa ile dinlenmek ve de doğa ile iç içe bir gün geçirmek isteyen ziyaretçilerin de tercih ettiği mekanlardan bir tanesi oluyor.
Sülüklügöl Tabiat Parkı: Bolu doğal güzellikleri listesinin bir sonraki durağı Sülüklügöl Tabiat Parkı oluyor. Bölgede bulunan diğer pek çok doğal alan gibi, Sülüklügöl Tabiat Parkı da hem yöre halkının hem de şehri ziyarete gelen turistlerin uğrak dinlence mekanları arasında yer alıyor.
Bir heyelan sonucu günümüzden 300 sene önce oluşan bu göl, el değmemiş doğası ile ziyaretçilerini hemen etkisi altına alıyor. Göle ismini veren sülükler ise ne yazık ki artık gölde bulunmuyorlar.
Seben Kaya Evleri: Bolu tarihi mekanlar listesi oluşturmak isteyen misafirlerimize önerdiğimiz ilk mekanların başında Seben Kaya Evleri geliyor. Birbirine oldukça yakın aralıklarla kayalara oyularak inşa edilen bu evler, tarih içerisinde bir yerleşim yeri olarak karşımıza çıkıyor.
Seben Kaya Evleri’nin hangi dönemde inşa edildiği ise henüz bilinmiyor fakat kimi evlerde karşımıza kırmızı boyalı haç işaretleri ve şapel gibi bölümler çıkıyor. Bu bağlamda düşünüldüğünde ise bölgedeki yerleşmenin Erken Hristiyanlık Dönemi içerisinde başlandığı kanısına varılıyor. Bu dönem içerisinde başlayan yerleşmelerin Orta Bizans Dönemi’ne dek uzandığı da düşünülüyor.
Bolu gezilecek yerler içerisinde bulunan bu evleri ziyaret rotanız içerisine eklediğinizde belediyeye bağlı olarak işletilen konaklama tesislerinde gecelemeyi de tercih edebilir, bölgedeki lokantalarda lezzetli gezi molaları verebilirsiniz.
Mudurnu Saat Kulesi: Bolu’nun sevilen ilçesi Mudurnu’da bulunan Saat Kulesi’nin 1890’lı senelerin başında inşa edildiği düşünülüyor. 1900 senesinde yaşanan bir yangın ise, bu ahşap kulenin zarar görmesine sebep oluyor. 1905 senesine gelindiğinde Mudurnu Hapishanesi mahkumlarınca tekrardan inşa edilen bu kuleye yörede yaşayan bir demircinin yaptığı saat takılıyor.
Yangınlar, Bolu gezilecek yerler içerisinde bulunan bu değerli mekanın peşini ilerleyen senelerde de bırakmıyor. 1964 senesinde başından tekrar bir yangın geçen bu kule hemen aynı sene içerisinde onarılıyor.
Yolunuz Mudurnu’ya düşerse gezi rotanız içerisine eklemenizi önerdiğimiz bu mekanın yanı sıra Mudurnu daha pek çok doğal ve tarihi güzelliklere sahip olarak karşımıza çıkıyor.
Göl deyince akla ilk gelen turistik yerlerden bir tanesi olan Abant Gölü, sahip olduğu yüzlerce yıllık geçmiş ile Mudurnu Yıldırım Bayezid Camii gibi mekanlar da hem Mudurnu hem de Bolu gezilecek yerler listesi içerisinde yer alıyor.
Sizler için hazırladığımız Mudurnu gezilecek yerler listesine ulaşmak ve bu listede yer alan mekanları da gezi rotanız içerisine eklemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Akşemseddin Türbesi: Şam’da dünyaya gelen Akşemseddin, 1459 senesinde Bolu’nun Göynük ilçesinde hayata gözlerini yumuyor. Fatih Sultan Mehmet’in hocası olması ile birlikte İstanbul’un fethinin de manevi mimarı olan Akşemseddin, tarihimiz için oldukça önemli bir kişilik.
Vefatının ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen türbe ise, yine Göynük’te bulunan Gazi Süleyman Paşa Camii’nin avlusunda yer alıyor. Bolu tarihi mekanlar listesi içerisine sahip olduğu kültürel değer ve inanç turizmi ile girmeyi hak eden Akşemseddin Türbesi’nin içerisinde ünlü alimin oğullarının da sandukaları yer alıyor.
Akşemseddin’in sandukası ise ceviz ağacı üzerine kabartma yazısı ile döneminin Osmanlı ağaç işçiliğinin en güzel örneklerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bolu Kaplıcalar: Bolu ili, Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yer alıyor. Bu bağlamda önemli jeotermal kaynaklara da sahip olan bu il içerisinde karşımıza pek çok kaplıca çıkıyor.
Bolu kaplıcalar listesi içerisinde yer alan Mudurnu Babas Kaplıcaları, Karacasu Kaplıcaları, Seben Kaplıcaları gibi mekanlar Bolu’nun önemli bir sağlık turizmi potansiyeline sahip olduğunu da gözler önüne seriyor.
Bolu kaplıcalar listesinin öne çıkan ve en çok ziyaret edilen mekanı ise Karacasu Kaplıcaları olarak karşımıza çıkıyor. Bu kaplıcalar, şehrin Karacasu Beldesine bağlı olarak Aladağ etekleri çevresinde yer alıyor. Termal turizm merkezi olarak ilan edilen bu mekanda, 4 yıldızlı bir de termal tesis bulunuyor.
Bu tesise ek olarak bölgede çeşitli konaklama tesisleri de yer alıyor.
Yıldırım Bayezid Hamamı: Sizler için oluşturduğumuz Bolu gezilecek yerler listesinin bir sonraki durağı Yıldızım Bayezid Hamamı oluyor. Bu hamam halk arasında Orta Hamam olarak da adlandırılıyor. Hamamın soğukluk kapısının üzerinde bulunan kitabesinden ise 1388 senesinde Çelebi Beyazıd tarafından inşa ettirildiğini öğreniyoruz.
Günümüze gelene dek çeşitli onarımlardan geçen Yıldırım Bayezid Hamamı, Bolu tarihi mekanlar arayışında olan misafirlerin de sıklıkla ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor.
Mudurnu Şehriman Tepesi: Mudurnu bölgesindeki ilk Türk yerleşimleri Selçuklu dönemi içerisinde karşımıza çıkıyor. Bolu doğal güzellikleri arasında da sayabileceğimiz Mudurnu Şehriman Tepesi, sahip olduğu manzara ile tarih kokan sokakları ile tüm Mudurnu bölgesini ayaklar altına seriyor.
Sahip olduğu tarihi konakları ile birlikte bu sevimli bölgeyi, Bolu gezilecek yerler listeniz içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Gazi Süleyman Paşa Camii: Göynük ilçe merkezi içerisinde yer alan Gazi Süleyman Paşa Camii’nin Osmanlı padişahı Orhan Gazi’nin oğlu olan Gazi Süleyman Paşa tarafından inşa edildiği düşünülüyor. Caminin inşa tarihi ise vakıf kayıtlarına 1331 ile 1335 seneleri olarak karşımıza çıkıyor.
Yine bu vakıf kayıtlarına göre ahşap olarak inşa edilen bu caminin yıkıldığı da biliniyor. İlerleyen dönemlerde II. Abdülhamid zamanına gelindiğinde ise padişahın emri ile bugünkü Gazi Süleyman Paşa Camii inşa ediliyor. Caminin tarih çizelgesinde başından geçenler sadece bunlarla sınırlı değil.
1999 senesinde yaşanan bir yangının ardından camide bulunan tüm ahşap bölümler yanınca hemen ertesi sene cami, aslına uygun olarak restore ediliyor. Atlattığı badireler ve restorasyonlarla Gazi Süleyman Paşa Camii, Bolu gezilecek yerler listesinin değerli bir mekanı olarak karşımıza çıkıyor.
Bolu’nun gezilecek yerleri sadece bu saydıklarımızla sınırlı değil. Bolu doğal güzellikleri listesi içerisinde Sünnet Gölü Tabiat Parkı, Gerede Esentepe Mesire Alanı, Göynük Çubuk Gölü, Kıbrıscık Karagöl Tabiat Parkı gibi pek çok değerli mekan yer alıyor. Bolu tarihi mekanlar listesi de doğal güzellikler listesi gibi oldukça kalabalık.
Bolu Yıldırım Bayezid Camii, Bolu Tabaklar Hamamı, Kadı Camii, Gülezler Konağı, Gazi Süleyman Paşa Hamamı, Tarihi Çeşme gibi mekanlar da Bolu gezilecek yerler listesi içerisine sahip oldukları tarihi geçmiş ile girmeyi başarıyor.