1 mekandan 1 tanesi gösteriliyor
Pelitköy: Burhaniye’ye yaklaşık olarak 10 kilometrelik bir mesafede bulunan Pelitköy, ismini bölgede fazla fazla bulunan meşe ağaçlarından alıyor. Anadolu’da günümüzde de meşe ve meşe ağacı anlamında pelit sözcüğü kullanılmaya devam ediliyor.
Bölgede pek çok zeytin ağacı da olduğu için burasının ismi bir dönem, “Zeytinpınar” olarak değiştirilmeye çalışılsa da bu pek başarılı olamıyor ve eski ismi olan Pelitköy’e geri dönülüyor.
Burhaniye gezilecek yerler denince akla ilk gelen mekanlardan bir tanesi olan Pelitköy, özellikle yazlıkçı turistlerin de en sık tercih ettikleri yerler arasında bulunuyor. Mükemmel denizi ve bu denizlere eşlik eden keyifli plajları ile Pelitköy, Burhaniye doğal güzellikleri arayışında olan misafirlerin de beğenisini kazanıyor.
Burhaniye gezilecek yerler rotası içerisine eklemenizi tavsiye ettiğimiz bu mekanı, dilerseniz günübirlik olarak ziyaret edebilir dilerseniz de bölgede bulunan pansiyonları tercih ederek konaklayabilir, keyifli bir yaz tatili geçirebilirsiniz.
Pelitköy, yeşillik ve maviliklerin buluştuğu bir mekan olarak bilinse de bölgede tarihi değere sahip mekanlar da bulunuyor. Harmanyaka olarak da bilinen kült mağara, Pelitköy’ün önemli tarihi ve arkeolojik mekanlarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.
Kayalık bir alanın içerisine oyulan bu mekandaki çanak çömleklerin Geç Tunç Çağı başlangıç kabul edilerek Roma Dönemi’ne dek uzanan bir tarihe sahip oldukları düşünülüyor. Burhaniye tarihi yerler listesi içerisine de giren bir diğer mekan da Pelitköy sınırlarında bulunan Pekmez Tepe oluyor.
Bu tepenin civarında bulunan lahit mezarlar, burasının eskiden bir nekropol alanı olarak kullanıldığını düşündürüyor.
Hareketli Etnografya Galerisi: Burhaniye gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan bir diğer mekan da Hareketli Etnografya Galerisi olarak karşımıza çıkıyor. Burhaniye Öğretmenler Mahallesi sınırları içerisinde bulunan bu galeri, özel bir müze olarak biliniyor.
Nurdaş Yılmaz tarafından 30 seneyi aşkın bir emekle ziyarete açılan bu müzenin içerisinde eski zamanlardaki insanların köy ve sosyal yaşayışlarına ilişkin pek çok eşya ve manken bulunuyor.
Anadolu kültürüne ait pek çok değere ulaşabileceğiniz bu müzenin en önemli özelliği ise, köy hayatını gözler önüne seren hareketli ve de sesli figürler oluyor.
Hareketli Etnografya Galerisi geziniz esnasında ninni söylerken beşiğini sallayan Anadolu kadınının yanı sıra un öğüten değirmen, sofrada birlikte yemek yiyen aile gibi pek çok detayı da gözlemleme şansı buluyorsunuz.
Burhaniye gezilecek yerler içerisine bu farklı yapısı ile girmeyi hak eden müzenin hemen yanında ise organik kahvaltıları ile midelere bayram ettiren bir de restoran bulunuyor. Gezinize başlamadan önce leziz bir kahvaltı öğününü de burada yapmayı tercih edebilirsiniz.
Kuvayi Milliye Kültür Müzesi: Kuvayi Milliye Kültür Müzesi, Burhaniye’nin merkezinde yer alıyor. Eski bir bina olan bu müze, Kurtuluş Savaşımız esnasında da Kuvayi Milliye birliklerinin karargah mekanı olarak da kullanılıyor. İlerleyen süreçte halkevi olarak karşımıza çıkan bina, son olarak bir müzeye çevrilmiş olarak kullanılıyor.
Kuvayi Milliye Kültür Merkezi ismini taşıyan bu müzenin içerisinde, Burhaniye antik kenti olarak da bilinen Adramytteion Antik Kenti içerisinde yapılan kazı çalışmalarından elde edilen buluntu ve eşyalar da sergileniyor. Müzede yer alan buluntular hakkında bilgi vermeden önce siz değerli misafirlerimizi Adramytteion Antik Kenti hakkında da bilgilendirmek istiyoruz.
Bu kentin kuruluş tarihi hakkında çeşitli kaynaklar ve savlar bulunuyor. Bunlar arasında en çok öne çıkan ise antik kentin, MÖ 6’ncı yüzyıl içerisinde Lydia kralının oğlu Adramys tarafından kurulduğu oluyor.
Bununla birlikte Adramytteion Antik Kenti’nin Lidya döneminden bin yıl öncesinde burada yaşamış olan Anadolu halkları tarafından kurulduğu da şehir hakkında öne çıkan savlar arasında yer alıyor. Hatta bu dönemde antik kentin isminin “Adra- Mudra” olduğu da düşünülüyor.
Milat öncesi dönemden başlayarak Roma ve Bizans dönemlerine dek uzanan bir tarih çizelgesine sahip olan bu antik kentten kazılar sonucunda elde edilen buluntular da çeşitli müzelerde sergileniyor. Kuvayi Milliye Kültür Müzesi de bu bağlamda bizim için oldukça önemli.
Müze içerisinde antik kentten kalan camdan yapılma bardakların yanı sıra koku ve göz yaşı şişeleri de bulunuyor. Yine kentten çıkartılan Pegasus motifi, Artemis başı, broş ve küpeler de bu müze içerisinde ziyaretçi karşısına çıkıyor.
Burhaniye gezilecek yerler listesinin değerli bir mekanı olarak karşımıza çıkan Kuvayi Milliye Kültür Müzesinin içerisinde Burhaniye antik kenti kalıntılarının yanı sıra Osmanlı Devleti döneminden kalan çeşitli eserler de karşımıza çıkıyor. Bu eserlerin tarihi ve de kültürel eserler olarak ikiye ayrıldığını da söylemek mümkün.
Sahip olduğu tüm bu değerli eseler ile Kuvayi Milliye Kültür Müzesini, Burhaniye gezilecek yerler listeniz içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Şahinderesi Kanyonu: Burhaniye kanyon gezisi yapmak isteyen ziyaretçilerimize ise Şahinderesi Kanyonu ve çevresini gezi rotaları içerisine almalarını tavsiye ediyoruz. Burhaniye’ye yaklaşık olarak 35 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan bu kanyon, dünyada oksijen yönünden zengin olan bölgeler arasında yer alıyor. Şahinderesi kanyonu birçok hayvan ve bitkiye de ev sahipliği yapıyor.
Bununla birlikte kanyon içerisinde ve çevresinde 800’den fazla çeşit bitki türü de yer alıyor. Şahinderesi Kanyonu, bu bağlamda ziyaretçilerine müthiş bir bitki ve doğal alan şöleni sunuyor. Sahip olduğu görsel manzara ile dikkatleri üzerine çeken Şahinderesi Kanyonu’nun içerisinde yürüyüş yollarının bulunmadığını da sizlere hatırlatmak istiyoruz.
Şahinderesi Kanyonu ve çevresini gezi rotanız içerisine eklediğinizde bu mekanda keyifli doğa yürüyüşleri yapabilir, şelalenin serin suyunda yüzebilir ve de şehir stresinden uzaklaşarak keyifli bir doğa günü geçirebilirsiniz.
Şahinler Köyü Camii: Burhaniye gezilecek yerler rotası oluşturan misafirlerimize önermek istediğimiz bir sonraki durak ise Şahinler Köyü Camii olarak karşımıza çıkıyor. Şahinler Camii, dıştan bakıldığı zaman sıradan bir cami gibi görünüyor olabilir. Bu sıradanlığın altında ise içeride ziyaretçileri hayranlığa düşürecek güzellikte süslemeler yer alıyor.
Caminin kubbeleri de tıpkı içerisindeki değerli süslemeler gibi çiçek, doğa ve de meyve gibi resimlerle süslü bir şekilde karşımıza çıkıyor. Sıra dışı manzara tasvirleri ve de kalem işi süslemelerine sahip olan Şahinler Köyü Camii, bu bağlamda diğer örnekleri arasında kendisine özel bir yer ediyor.
Burhaniye tarihi yerler listesi arasında da kendisine yer edinmeyi başaran caminin 1895 senesinde inşa edildiği düşünülüyor. 1994 senesinde Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore ettirilen Şahinler Köyü Camii, hem yöre halkının hem de Burhaniye’yi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken önemli bir mekan olarak karşımıza çıkıyor.
Burhaniye gezilecek yerler listesi sadece bu saydıklarımızla sınırlı değil. Ören ve Kaya Sunakları gibi tarihi ve doğal güzelliklere sahip bu değerli yerleri de Burhaniye gezi rotanız içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Tüm bunlara ek olarak yolunuz Burhaniye’ye kadar düşmüşken ilçenin bağlı bulunduğu Balıkesir ilinin de pek çok gezilecek mekana sahip olduğunu sizlere hatırlatmak istiyoruz. Sizler için hazırladığımız Balıkesir gezilecek yerler listesine hemen göz atıp tatiliniz için kendinize yeni bir gezi rotası oluşturabilirsiniz.
Burhaniye gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan mekanları keşfedeceğiniz keyifli bir Burhaniye gezisi diliyoruz.