6 mekandan 6 tanesi gösteriliyor
Doğubeyazıt, Ağrı’nın bir ilçesi olmasına rağmen tarih boyunca Ağrı’nın tarihi geçmişi diye anlatılan hikayelerin pek çoğu bu ilçeye dayanıyor. İlçenin, Türkiye- İran sınırı üzerinde transit bir alanda bulunması tarih sahnesinde oldukça uzun bir zamandır yer almasına sebep oluyor.
İlçe içerisinde karşımıza çıkan Urartu mezarları, bu görüşleri destekliyor ve buradaki yerleşmelerin milattan önceki dönemlere dek uzandığını düşündürüyor. Doğubeyazıt’ın bu derece köklü bir geçmişe sahip olması ise Doğubeyazıt turistik yerler listesi içerisinde özellikle tarihi mekanların öne çıkmasına sebep oluyor.
Doğubeyazıt gezilecek yerler listesi oluşturmak isteyen misafirlerin karşısına ilk olarak tarihin izlerinin günümüze dek ulaşmayı başarabildiği yerler çıkıyor. Bu bağlamda Doğubeyazıt turistik yerler listesinin önemli üyeleri olarak karşımıza çıkanlar arasında Doğubeyazıt Kalesi, Beyazıt Eski Camii, Ahmet Hani Türbesi gibi mekanlar bulunuyor.
Ağrı Meteor Çukuru da Ağrı Doğubeyazıt gezilecek yerler içerisinde dünyada sayılı olması yönüyle değerli bir yere sahip oluyor. Doğubeyazıt ilçe merkezine yaklaşık 35 kilometrelik bir uzaklıkta olan bu çukur, bölgeye 1892 senesinde bir meteor çarpması sonucunda açılıyor.
Dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru olarak bilinse de zaman içerisinde bu çukurun içi doluyor. Böylelikle de çukur, bu değerli özelliğini kaybediyor. Çukurun derinliği ilk başta 60 metre iken şu dönemlerde 35 metre olarak kaydediliyor.
Doğubeyazıt Kalesi: Doğubeyazıt gezilecek yerler listesi içerisinde bulunan kale, sarp ve keskin bir kayalık üzerine kurulu görüntüsü ile görenleri büyülüyor. Doğubeyazıt Kalesi hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz. Bu bağlamda kalenin hangi dönemde ve kimler tarafından inşa edildiğini söylemek güç.
Fakat kale içerisinde bulunan Urartu mezarları ve de antik kalıntılar göz önünde bulundurulduğunda buranın Urartular dönemi içerisinde var olan bir yerleşme olduğu bilgisine ulaşabiliyoruz. Kalenin içerisinde bulunan kaya mezarları ise milattan önce 13 ile 9. yüzyıllara tarihlendiriliyor.
Yine bölgede yapılan araştırmalar neticesinde Urartular Dönemi içerisinde kalenin isminin Daryunk olduğu bilgisine de ulaşılıyor. İlerleyen süreçte bölgeye Büyük Selçuklu Devleti’ne ait olduğu dönemlerde kalenin devlet tarafından kullanıldığı düşünülüyor. Selçukluların kaleyi güneybatı yönüne doğru genişlettikleri de yapılan eklemeler ve mimari motifler göz önünde bulundurularak anlaşılıyor.
Osmanlı Dönemi içerisinde de bu kalede onarımlar gerçekleştiriliyor. Tarih çizelgesine bakıldığında asırlarca süren bir geçmişe sahip olan bu kale, Doğubeyazıt tarihi mekanları listesinde önemli bir yere de sahip. Doğubeyazıt Kalesi, günümüze dek yıkık bir şekilde ulaşsa da hala heybeti ile görenleri büyülemeye devam ediyor.
İshak Paşa Sarayı: Doğubeyazıt’a yaklaşık 5 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan İshak Paşa Sarayı, tarih derslerinden de hatırladığımız önemli bir bilgiye sahip. Dünyanın ilk kalorifer tesisatına sahip olan sarayı olarak bilinen bu sarayın yapımına 1685 senesinde başlanıyor.
Doğubeyazıt tarihi mekanları listesinin önemli bir üyesi olan sarayın yapımı ise 1784 senesinde yani tam 99 sene sonra tamamlanıyor. İshak Paşa Sarayı bir sarayda bulunan harem, hamam, toplantı ve eğlence salonları, cami, muhafız koğuşları gibi tüm bölümlere sahip olarak inşa ediliyor.
Her bir odada ocak ve dolap yerleri gibi bölümlerin bulunması, mekanın öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor. Sarayın doğu- batı yönünde kapladığı alan ise ortalama 7600 metre kare.
Saray içerisindeki süsleme ve mimari detaylarda ise Selçuklu, Osmanlı gibi devletlerine ait Türk kültürüne rastlanıyor. Döneminin en modern yapılarından bir tanesi olan saray, inşa edildiği tarihten itibaren 1. Dünya Savaşı dönemine Bayezid Sancağı olarak kullanılıyor.
Ağrı Doğubeyazıt gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan bu görkemli mekanı görmeden ziyaretinizi sonlandırmamanızı tavsiye ediyoruz.