25 mekandan 25 tanesi gösteriliyor
İstanbul’un en sık ziyaret edilen semtlerinden bir tanesi olan Eminönü gezilecek yerler bakımından da yerli ve yabancı turistlerin karşısına pek çok seçenek çıkarıyor. Galata Köprüsü, Eminönü gezilecek yerler içerisinde ziyaret etmenizi önerdiğimiz ilk mekanlardan oluyor. Haliç üzerinde yer alan bu köprü, Eminönü ile Karaköy’ü birbirine bağlıyor.
1994 yılında inşaatı tamamlanan ve hizmete başlayan köprü hala günlük hayatın bir parçası olarak kullanılmaya devam ediyor. Galata Köprüsü, İstanbul’un tarihi açısından sembolik bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Köprünün üzerinden bakıldığında müthiş bir İstanbul manzarası ziyaretçilerin gözlerinin önüne seriliyor. Haliç’in.
masmavi suları üzerinde bir yakadan öbürüne geçen tekneler ve İstanbul şehrinin gündelik karmaşası bu atmosfer içerisinde sizleri etkisi altına alıyor. Bu köprüyü senenin hangi ayında ziyaret ederseniz edin, köprü kenarında balık tutan yerel halka rastlayabilirsiniz.
Bununla birlikte köprünün altındaki yerel restoran ve balıkçılarda leziz balık ekmekler yiyebilir, Eminönü gezilecek yerler rotanız esnasında keyifli molalar verebilirsiniz.
Rüstem Paşa Camii, Eminönü’nde gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor. Bu camii dönemin Osmanlı padişahlarından olan Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mihrimah Sultan’ın kocası Damat lakaplı Rüstem Paşa için yaptırılıyor. Döneminin önemli bir sadrazamı olan Rüstem Paşa için yaptırılan bu caminin mimarı ise Mimar Sinan olarak karşımıza çıkıyor.
1560’lı senelerde inşa edildiği düşünülen cami, sahip olduğu dikdörtgen mimari ve heybetli görüntüsü ile Eminönü’nde hemen göze çarpıyor. Eminönü tarihi mekanlar listeniz içerisine bu camiyi eklediğinizde, İznik çini sanatının en estetik örnekleri arasında bulunan lale motifli çinileri de görebilirsiniz.
Eminönü müzeler açısından da çeşitli önemli mekanlara sahip. Bu bağlamda Eminönü ziyaretiniz esnasında ziyaret etmenizi önereceğimiz ilk mekan PTT Müzesi oluyor. Bu müze binasının yapımına 1905 senesinde başlanıyor ve de 1909 senesinde inşa tamamlanıyor. Bina, Posta ve Telgraf Nezareti Binası olarak kullanılmak üzere yapılıyor.
Şehir içerisindeki pek çok ulaşım yöntemini kullanarak ziyaret edebileceğiniz bu bina, üç bölümden meydana geliyor. Özellikle şehirdeki okulların gezi amaçlı tercih ettiği müzenin içerisinde kullandığımız telefon, posta ve de telgraf gibi ulaşım araçlarının geçmişten günümüze dek gelişimleri gözlemlenebiliyor.
Tarihe ve dünyadaki teknolojik gelişmelerin çizelgesine meraklı olan bireylerin sıklıkla tercih ettiği bu mekanı Eminönü gezilecek yerler listeniz içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Eminönü parkları da yerli ve yabancı turistlerin en sık ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor. Bu bağlamda Eminönü parkları deyince aklımıza gelen ilk mekan Gülhane Parkı oluyor. Hatta İstanbul’un parkları denince en çok bilinen ve hatırlanan mekanlarından bir tanesidir dersek yanlış demiş de olmayız.
Gülhane Parkı, sahip olduğu ağaçlar ve çiçekler içerisindeki ferah havasının yanı sıra aynı zamanda oldukça değerli bir tarihi geçmişe de sahip. Osmanlı Devleti’nin en büyük Batılılaşma hareketlerinden bir tanesi olan Tanzimat Fermanı da burada okunuyor.
1939 senesinde imzalanan bu fermanın bilinen bir diğer ismi de okunduğu bu yere bağlı olarak Gülhane Hattı Hümayunu oluyor. Bu bağlamda Gülhane Parkı’nı, Eminönü tarihi yerler içerisinde de sayabiliyoruz.
Günümüze dek çeşitli onarımlardan geçen Gülhane Parkı, şehir halkının ve bölgeyi ziyarete gelen turistlerin dinlenme ve doğa ile iç içe geçtiği mekanlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Gülhane Parkı’nı ziyaret listeniz içerisine eklediğinizde yine bu park içerisinde bulunan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesini de gezmenizi tavsiye ediyoruz.
Eminönü müzeleri içerisinde yer alan bu müze, 2008 senesinde ziyarete açılıyor. Müzenin içerisinde özellikle 9 ve 16. yüzyıllar arasında yaşamış olan İslam bilim insanlarının yapmış oldukları icat, keşif ve de çalışmalar sergileniyor.
Madenler, matematik, coğrafya, kimya, astronomi, denizcilik gibi pek çok alandaki önemli belge ve çizimlerin sergilendiği müzenin bahçesi ise İbn-i Sina Botanik Bahçesi olarak geçiyor. Bu bahçede ise, İbn-i Sina tarafından yazılan “el-Kanun fi’t-Tıbb” kitabında bahsedilen bitkilerden bazıları yer alıyor. Eminönü gezilecek yerler listeniz içerisine bu iki değerli mekanı eklemenizi öneriyoruz.
Eminönü Çiçek Pazarı’nın yanında bulunan Mısır Çarşısı, nostaljik havası ile şehir halkının yanı sıra ziyaretçilerin de ilgi ile karşıladığı bir yer oluyor. Şehrin en eski kapalı çarşılarından bir tanesi olarak bu çarşı, 1597 senesinde Yeni Cami’nin yapılışı için camiye gelir elde etmek amacı ile inşa ediliyor.
Caminin inşasını başlatan isim ise dönemin Osmanlı padişahı III. Murat’ın eşi Safiye Sultan. İnşanın tamamlanması ise Sultan IV. Mehmet’in annesi olan Hatice Turhan Sultan zamanını buluyor. Davut Ağa ve Mustafa Ağa ise çarşının mimarları olarak karşımıza çıkıyor. Bu yapı, inşa edildiği dönemde “Yeni Çarşı” ya da “Valide Çarşısı” olarak anılıyor.
Bununla birlikte çarşı içerisinde satılan malların genellikle Mısır’dan gelen ürünler ve de baharatlar olması sebebiyle 18. yüzyıl ortalarından sonra “Mısır Çarşısı” olarak anılmaya başlanıyor. Tarihten günümüze oldukça değerli bir mekan olarak Mısır Çarşısı içerisinde aktardan kuyumcuya lokantadan hediyelik eşyacılara dek pek çok dükkan bulunuyor.
İstanbul geziniz esnasında sevdikleriniz ve kendinize hediyeler ve hatıralıklar almak istiyorsanız bu tarihle iç içe geçmiş mekanı Eminönü gezilecek yerler listeniz içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz. İstanbul Eminönü ziyaretiniz esnasında karşınıza pek çok değerli mekan çıkacağı gibi bölgede konaklamak için de çok çeşitli seçenekler bulunuyor.
Bu seçenekleri görüntülemek ve size en uygun olanı seçmek için Eminönü otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.