202 mekandan 25 tanesi gösteriliyor
Süleymaniye Camii: Fatih denince akla ilk gelen mekanlardan bir tanesi Süleymaniye Camii oluyor. Süleymaniye Camii, Mimar Sinan tarafından Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği üzerine 1551 ile 1557 seneleri arasında yapılıyor. Efsanevi mimarımızın kalfalık dönemi eseri olarak da sınıflandırılan bu eser, Süleymaniye Külliyesi olarak planlanan yapının bir parçası olarak inşa ediliyor.
Günümüze dek İstanbul bölgesinde pek çok deprem yaşanmasına rağmen en ufak bir çatlağın bile görülmediği bu cami, Klasik Osmanlı mimarisinin en değerli örnekleri arasında yer alıyor. Sade süslemeleri ile öne çıkıyor.
Bu bağlamda Fatih tarihi mekanlar içerisinde önemli bir yer elde eden Süleymaniye Camii, 4 minaresi ile de büyüleyici bir görüntüye sahip olarak karşımıza çıkıyor. Yapımına dair detaylı bir anlatımın Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eseri içerisinde bulunduğu Süleymaniye Camii ve çevresini Fatih gezilecek yerler listeniz içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Yeni Camii: Fatih gezilecek yerler listesi içerisinde sahip olduğu dini ve tarihi değer ile öne çıkan bir diğer mekan ise Yeni Camii olarak karşımıza çıkıyor. Yeni Camii, oldukça karmaşık bir tarih çizelgesine sahip. İnşası için 1597 senesindeki ilk atılım Sultan III. Murad’ın eşi olan Safiye Sultan’ın emri oluyor.
İnşa edildiği dönemde yaşanan çeşitli olaylar sebebi ile caminin tamamlanması ise 1665 senesini ve IV. Mehmet’in annesi olan Turhan Hatice Sultan’ın zamanını buluyor. İnşasına başlandığında denize kıyı olarak düşünülen bu caminin inşaatı tamamlandığında deniz dolduruluyor. Bu sebeple de yapı, şehir içerisinde kalıyor.
Geniş bir zaman dilimine yayılan inşası ile Yeni Camii, Osmanlı Devleti tarihinde en uzun sürede tamamlanan cami olarak da ayrı bir yere sahip oluyor.
Topkapı Sarayı: İstanbul seyahati yapmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin, şehri keşfetmek isteyen şehir halkının ilk durağı olarak karşımıza çıkan mekan Topkapı Sarayı oluyor. 1453 senesinde Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesinin ardından 1460 senesinde inşasına başlanan bu sarayın tamamlanması ise 1460’lı yılları buluyor.
Yaklaşık 400 yıllık bir süre boyunca devletin yönetim, eğitim ve de sanat merkezi olan bu görkemli yapı Fatih turistik yerler listesinin en gözde mekanlarından bir tanesidir dersek yanlış demiş olmuyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile birlikte Topkapı Sarayı 1924 senesinde bir müze haline getiriliyor. Topkapı Sarayı, bu bağlamda cumhuriyet tarihimizin de ilk müzesi olma özelliğine sahip oluyor. Saray içerisinde de ziyaretçilerin gezip göreceği pek çok değerli mekan bulunuyor. Alay Meydanı olarak adlandırılan kısımda fırın, hastane, hasırcılar ocağı gibi mekanlar bulunuyor.
Divan Meydanı içerisinde divan toplantılarının yapıldığı bölüm, harem girişi ile Divan-ı Hümayun hazinesi yer alıyor. Enderun Avlusu içerisinde de arz odası, Enderun hazinesi gibi mekanlar bulunuyor. Karşımıza çıkan son avluda ise padişaha ait köşklerin ve de bahçelerin yer aldığını görüyoruz.
Topkapı Sarayı içerisinde yer alan tüm bu mekanları hakkıyla gezmek için bir yarım günden fazlasına ihtiyaç olduğu düşünülüyor. Eğer henüz ziyaret etmediyseniz şehir içi toplu taşıma araçları ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz bu mekanı Fatih gezilecek yerler içerisine ekleyerek ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
Yerebatan Sarnıcı: Yerebatan Sarnıcı’nın tarihi, şehrin Osmanlı Devleti’nin yönetimine geçmesinden çok daha eski dönemlere dek uzanıyor. Bizans İmparatoru Justinyen’in 542 senesinde inşa ettirdiği bu sarnıç, İstanbul’un su ihtiyacını karşılaması amacı güdüyor.
Suların içerisinden yükselerek sayısızmış gibi bir görüntüye sahip olan mermer sütunları sebebi ile dönemindeki halk tarafından “Yerebatan Sarayı” olarak da adlandırılıyor. Sarnıcın kuzeybatı tarafındaki köşesinde iki sütunun kaidesi olarak kullanılan iki adet Medusa Başı da sarnıcı ziyaret edenler tarafından ilgiyle karşılanıyor.
Bu Medusa Başlarının nereden alınıp buraya getirildiği ile ilgili olarak net bilgiler ise ne yazık ki bulunmuyor. Fakat Yunan mitolojisindeki bu efsanevi yeraltı karakterinin burada yer alması da oldukça etkileyici bir bilinmezlik olarak düşünülüyor. Fatih tarihi mekanlar listesinin bu önemli üyesi günümüzde bir müze olarak kullanılıyor.
Bunun yanı sıra şehirde düzenlenen önemli ulusal ve de uluslararası pek çok etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.
Alman Çeşmesi: Sultanahmet Meydanı içerisinde bulunan Alman Çeşmesi, döneminin Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edildiği için bu isimle anılıyor. Almanya’da yapılan ve 1901’de İstanbul’a getirilerek monte edilen bu çeşmenin içerisi altın mozaiklerle süslü bir şekilde karşımıza çıkıyor.
İstanbul ve padişaha bir hediye olarak gelen ve Fatih turistik yerler açısından önemli bir yerde bulunan bu çeşmeyi, Sultanahmet Meydanı içerisinde görebilirsiniz.
Vefa Bozacısı: Fatih turistik yerler listesi içerisinde şimdi de sizlere bir lezzet önermek istiyoruz. İstanbul’da bir semt olarak karşımıza çıkan Vefa, hem Fatih hem de İstanbul için öne çıkan bir lezzet oluyor. Boza dendiğinde ise şehir halkının uğrak mekanı Vefa Bozacısı oluyor.
1870’lerden günümüze dek gelen bu lezzet Hacı Sadık Bey ile başlayan yolculuğuna 4. nesil aile bireyleri ile devam ediyor. Fatih gezilecek yerler listenizi özellikle kış aylarında keşfetmeye çıktıysanız içinizi ısıtacak olan bu mükemmel lezzeti de tatmanızı tavsiye ediyoruz.
Gülhane Parkı: Gülhane Parkı, Fatih doğal güzellikleri arasında gösterebileceğimiz bir mekan oluyor. Bu park, sahip olduğu tarihi değer ile de kültürümüz için de oldukça önemli. Osmanlı’nın Batılılaşma hareketleri arasında önemli bir adım olan Tanzimat Fermanı, 1839 senesinde bu parkta okunuyor.
Hatta fermanın bilinen bir diğer ismi de bu sebeple Gülhane Hattı-i Hümayunu oluyor. Şehir halkının ve de turistlerin doğa ziyaret ya da günlük rutinleri arasında uğrayarak tertemiz bir hava aldıkları Gülhane Parkı, aynı zamanda İslam Bilim ve Teknoloji Müzesine de ev sahipliği yapıyor.
Yemyeşil ağaçları, mevsimine göre peyzaj edilen çiçekleri ile Gülhane Parkı’nı Fatih doğal güzellikleri listeniz içerisine ekleyebilir, ardından da bu tarihi müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Bununla birlikte Fatih parkları içerisinde Gülhane Parkı’na ek olarak Sarayburnu Parkı ve Topkapı Parkı da halk ve turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.
Balat: Fatih gezilecek yerler listesinin önemli bir mekanı olarak tüm Balat semtini ziyaret rotanız içerisine almanızı öneriyoruz. Renkli renkli evleri, tarihin dokusunu günümüze dek ulaştıran sokakları ile Balat, şehrin en popüler lokasyonları arasında yer alıyor.
Aya Yorgi Kilisesi, Kariye Müzesi gibi mekanları da ziyaret edebileceğiniz Balat geziniz esnasında semtte bulunan sevimli kafe ve restoranlarda ufak bir lezzet molası da verebilirsiniz.
Fatih gezilecek yerler içerisinde bu saydıklarımızın dışında daha pek çok değerli mekan yer alıyor. PTT Müzesi, Gedikpaşa Hamamı, Ermeni Patrikhanesi, Aya Terapon Rum Kilisesi, Atıf Efendi Kütüphanesi gibi tarih ile iç içe geçmiş pek çok mekanı Fatih geziniz esnasında ziyaret edebilirsiniz.
Şehir dışından geliyor ve de bu ilçede konaklamayı düşünüyorsanız da karşınıza çıkabilecek olan tesis seçeneklerini görüntülemek için sitemizde yer alan Fatih otelleri ve pansiyonları sayfasından yardım alabilirsiniz. Seçtiğiniz tesisin fiyat bilgisi, sunduğu hizmetler, olanaklar ve detaylı özelliklerini sitemiz üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
Sizlere Fatih turistik yerler rotanızı keyifle keşfedeceğiniz bir İstanbul gezisi diliyoruz.