5 mekandan 5 tanesi gösteriliyor
Yalıköy: Fatsa doğal güzellikleri içerisinde de sayabileceğimiz Yalıköy, sahip olduğu manzara ile ziyaretçilerini hemen etkisi altına alıyor. Masmavi sularına eşlik eden ve hemen deniz kıyısından başlayan yeşillikleri ile Fatsa turistik yerler arasında da karşımıza çıkan bu şirin kasaba, ilçe merkezinden yaklaşık 10 kilometrelik bir uzaklıkta bulunuyor.
Buraya dilerseniz özel aracınızla dilerseniz de şehir içerisindeki toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşabilirsiniz. Yalıköy ziyaretiniz esnasında karşınıza çıkacak olan bu doğal manzara ve yerel kasaba hayatı ise sizleri hemen etkisi altına alabilir. Burayı yaz aylarında ziyaret ederseniz tüm bu doğallığın içerisinde keyifli bir deniz tatili de yapabilirsiniz.
Bölgede konaklamak için tercih edebileceğiniz çeşitli tesisler bulunuyor.
Yalıköy, Fatsa’nın yaz turizmi açısından önemli bir mekanı olmakla birlikte yöresel bir değer taşıyan fındık, mısır ya da taze balık gibi pek çok ürününü de ziyaretçilerinin beğenisine sunuyor. Sizler de bu lezzetleri tam yerinde tadarak damak tadınıza enfes lezzetler eklemiş bir halde evlerinize dönebilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak Fatsa Yalıköy’ün ekmek ve de köftesi ile ünlü olduğunu da sizlere hatırlatmak istiyoruz. Benzersiz ve sakin doğası ile henüz çok da keşfedilmeyen bu mekanı Fatsa gezilecek yerler listeniz içerisine eklediğinizde bu lezzeti de tatmanızı tavsiye ediyoruz.
Sarmaşık Kaplıcaları: Fatsa kaplıcalar denince akla ilk gelen mekan olan Sarmaşık Kaplıcaları, yörenin sağlık ve doğal turizm açısından öne çıkan bir lokasyonu olarak karşımıza çıkıyor. Bu kaplıcaların tarih içerisindeki kullanımına baktığımızda, yüzyıllar öncesine dek uzandığını görüyoruz.
Bölgede Cenevizlilerin hüküm sürdüğü dönemde sularının şifalı olduğu düşünülen Sarmaşık Kaplıcaları, günümüzde de yine şifa bulmak amacı ile ziyaret ediliyor. Sarmaşık Kaplıcaları bölgesini ziyaret eden yerli ve yabancı turistler kadın hastalıkları, kireçlenme ve de romatizma gibi pek çok hastalıklarının tedavilerine bu doğal sular ile destek sağlamayı amaçlıyorlar.
Bu bağlamda Sarmaşık Kaplıcaları, sadece turistler değil yerel halkın da uğrak bir mekanı olarak karşımıza çıkıyor.
Fatsa gezilecek yerler listemizin bir sonraki durağına geçmeden önce kaplıcaların genel özellikleri hakkında biraz daha bilgi vermek istiyoruz. Sarmaşık Kaplıcaları içerisindeki şifalı sular yaklaşık 47 derecelik bir sıcaklığa sahipler. Bu suların içerisinde çelik ve kükürt gibi önemli bileşenler de bulunuyor.
Bölgeyi ziyaret ettiğinizde dilerseniz günübirlik olarak bu kaplıcalardan faydalanabilir, dilerseniz de bölgedeki tesislerde konaklayabilirsiniz.
Bolaman: Bolaman, Fatsa ilçesinin en çok bilinen ve ziyaret edilen lokasyonu olarak karşımıza çıkıyor. Bolaman bünyesinde bulundurduğu Bolaman Kalesi ve Konağı ile Fatsa tarihi mekanlar listesi içerisinde de önemli bir yere sahip. Bölgede bulunan bu tarihi yapı Bolaman Kalesi olarak adlandırılıyor fakat yapının bilinen bir diğer ismi de Hazinedaroğlu Konağı.
Bu kalenin, bölgenin Pontus Rum İmparatorluğu’na ait olduğu bir dönemde inşa edildiği düşünülüyor. Kalenin gözetleme amacı ile inşa edildiği biliniyor. Kalenin üzerine de ilerleyen süreçte bir konak inşa ediliyor. Bu konağın ise 19. yüzyıl içerisinde yapıldığı tahmin ediliyor. Bu konak da bir Osmanlı yapısı olarak karşımıza çıkıyor.
Ahşap bir yapıya sahip olan Bolaman Konağı, günümüze dek kendisini koruyarak gelmeyi başarıyor ve Ordu Fatsa’nın önemli bir mekanı olarak tarih sahnesindeki yerini alıyor. Bolaman Kalesi, günümüzde bir lokanta olarak turistlerin ziyaretine açık bir şekilde karşımıza çıkıyor.
Tüm bu tarihi mekanlarının yanı sıra Bolaman; fındığı ve de balıkçılığı ile öne çıkıyor. Bununla birlikte Bolaman pidesi de yörenin öne çıkan lezzeti olarak karşımıza çıkıyor.
Bol yağlı kıymalı, yumurtalı ya da kaşar peynirli gibi çeşitli lezzet seçenekleri ile yapılan bu pide, yöre halkı tarafından özellikle Pazar kahvaltılarında tercih edilen bir lezzet oluyor. Fatsa gezilecek yerler rotanız esnasında yolunuzu Bolaman’a düşürürseniz bu lezzeti tatmadan dönmemenizi tavsiye ediyoruz.
Bolaman’da sahil kenarı boyunca kurulan yerel işletme ve restoranlarda bu pideyi tadabileceğiniz pek çok mekan bulunuyor.
Fatsa Adası: Fatsa sahiline yaklaşık 1. 5 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan Fatsa Adası, ortalama bir dönümlük büyüklüğe sahip olarak karşımıza çıkıyor. Karadeniz’in yapı olarak pek ada oluşturmaya müsait olmadığını biliyoruz, bu sebeple Fatsa Adası, bölgedeki nadir sayıdaki adalardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu ada tamamen taşlar ve kayalardan meydana geliyor ve üzerinde herhangi bir bitkinin yetişmemesi ile de dikkatleri üzerine çekiyor.
Fatsa Adası çevresinde geçmişten günümüze pek çok farklı anlatı ve hikaye gelişiyor. Yörede dolaşan bir söylentiye göre, Fatsa’nın kurucusu olan Pont Kralı II. Farnakes, kızını korumak için bu kuş uçmaz kervan geçmez adaya bir tane kale yaptırıyor. Kaleye ulaşım ise, tüneller yardımı ile sağlanıyor.
Fakat adanın günümüzdeki bomboş hali gözlemlendiğinde ve araştırıldığında bu bölgede ne bir tünel ne de kale kalıntısına rastlanıyor. Bununla birlikte bu ada etrafında anlatılan bir diğer hikayeye göre de, adanın altında bir yeraltı şehri olduğu düşünülüyor. Bu yeraltı şehrinde döneminin krallarının hazinelerinin bulunduğuna inanılıyor.
Bunların hepsi birer söylenti ve inanç olarak günümüze dek ulaşıyor.
Fatsa turistik yerler listesi içerisinde bulunan bu minik adaya, ilçeden tekne turları düzenleniyor. Üzerinde konaklama ya da yeme içme amaçlı herhangi bir tesisin bulunmadığı adada sadece bir adet deniz feneri bulunuyor.
Cıngırt Kaya Mezarları: İlçe merkezine yaklaşık beş kilometrelik bir mesafede bulunan Cıngırt Kaya Mezarları, Fatsa tarihi mekanlar içerisinde dikkatleri üzerine çekiyor. Kaya bloklarının üzerine kurulmuş antik bir yerleşke olarak karşımıza çıkan kentin içerisinde dehliz, kaya mezarı, duvar kalıntıları ve de çanak çömlek parçaları bulunuyor.
Bölgede çeşitli senelerde farklı araştırma ve kazılar gerçekleştiriliyor. Bu kazılar sonrasında elde edilen bilgiler ise dikkat çekici bir niteliğe sahip. Bölgedeki yerleşmelerin yaklaşık 2000 sene öncesindeki Helenistik Çağ’a dek uzandığını düşündürecek buluntulara rastlanıyor.
Yapraklı köyü içerisinde bulunan bu bölgede düzenlenen kazı çalışmaları sonucunda elde edilen buluntuların bir kısmı Ordu Müzesi içerisinde ziyaretçilerin karşısına çıkıyor.
Yolunuz Ordu’nun bu sevimli ilçesine düştüyse ziyaretiniz esnasında Karadeniz’e özgü lezzetleri de tatmanızı tavsiye ediyoruz. Bağlı bulunduğu coğrafyaya göre şekillenen bu mutfak kültüründe daha çok balık, meyve ve de sebze içeren besinler yer alıyor.
Kara lahana çorbası, ısırgan çorbası gibi Karadeniz’e özgü çorbaların yanı sıra gendirme, pancar döşemesi, Gürcü kavurması gibi ana yemek çeşitleri de Ordu mutfağı içerisinde karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte Fatsa ziyaretiniz esnasında karşınıza en çok çıkacak lezzet çeşidi ise pide oluyor.
Bölgede bulunan yerel restoranlarda bu tatları denemeden evinize dönmemenizi tavsiye ediyoruz.
Fatsa gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan bu mekanları dilerseniz bir kültür turu veya organizasyonu aracılığı ile keşfedebilirsiniz. Dilerseniz de kendi seyahat rotanızı oluşturarak herhangi bir tur ya da organizasyona bağlı kalmadan Fatsa’yı keşfetmeyi tercih edebilirsiniz.
Keşif seyahatiniz boyunca karşınıza çıkabilecek olan konaklama seçeneklerini görüntülemek için sitemizdeki Fatsa otelleri ve pansiyonları sayfasından yararlanabilirsiniz. Bütçeniz için en uygun tesisi seçerek Fatsa turistik yerler listesini bir an önce keşfetmeye başlayabilirsiniz. Sizlere keyifli ve eğlenceli bir Fatsa seyahati diliyoruz.