13 mekandan 13 tanesi gösteriliyor
Çanakkale ziyareti denince akla ilk gelen mekanların başında tarihi önemi ve zenginliği ile Gelibolu ilçesi yer alıyor. Gelibolu’yu gerek kültür turizmi gerekse keyifli bir yaz tatili için ziyaret etmiş olun bölgede sizleri çok değerli mekanlar karşılıyor. Bu bağlamda Gelibolu ziyaretiniz öncesinde elinizin altında bir gezi rehberi olması iyi olabilir.
Sizler için hazırladığımız Gelibolu gezilecek yerler listesine göz atmadan önce bölgenin tarihi ve isimlendirilmesi hakkında kısa bir bilgi vermek istiyoruz. Gelibolu bölgesindeki ilk yerleşmelerin hangi dönemde ve kimler tarafından başlatıldığı hakkında net bilgilere sahip değiliz. Fakat buradaki yerleşmelerin Troya’da bulunanlar kadar eski olduğu düşünülüyor.
Gelibolu’nun Antik Çağ içerisinde Keltler tarafından iskan edildiğini biliyoruz. Bu bağlamda bölgeye verilen isim ise “Keltlerin şehri” olarak bilinen Galliopolis’ten evriliyor ve günümüzde Gelibolu halini alıyor. Gelibolu aynı zamanda milli tarihimiz için önemli olan da bir yere sahip olarak değerlendiriliyor.
Gelibolu’da gezilecek yerler listesi oldukça değerli mekanlara sahip olarak karşımıza çıkıyor. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde Bayraklı Baba, Kömür Limanı, Gelibolu Feneri, Çimpe Kalesi gibi turistler tarafından ilgi ile karşılanan mekanları görmeyi tercih edebilirsiniz.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı: Çanakkale Savaşı’nın en kanlı çarpışmalarına şahitlik eden Gelibolu, milli tarih bilincimiz için oldukça önemli bir yere sahip. Bu bağlamda ilçe merkezine yaklaşık 30 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı da bu harpler esnasında hayatlarını kaybeden değerli askerlerin anısına yaptırılıyor.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı bölgesini ziyaret ettiğinizde savaşın hangi zorluklar ve bedeller karşısında kazanılmış olduğuna dair pek çok bilgiye de ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Çanakkale Savaşı’nın sonsuza dek bağrımızda yaşayacak olan ruhunu derinden hissedeceğiniz bu mekanı, Gelibolu’da gezilecek tarihi yerler listesi içerisine eklemenizi ve bu mekanı görmeden şehirden ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz.
Saros Körfezi: Gelibolu’yu özellikle yaz sezonunda ziyaret ediyorsanız sizler uğramanızı önerebileceğimiz mekanların ilk sıralarında Saros Körfezi yer alıyor. Bölgenin en yoğun ziyaretçi ağına sahip olan Saros Körfezi, sene içerisinde pek çok yerli ve yabancı turisti bünyesinde ağırlıyor.
Kendi kendini temizleme özelliğine sahip olması yönü ile de dünyadaki sayılı bölgelerden bir tanesi arasında gösteriliyor. Saros Körfezi’nin ünü sadece günümüzle sınırlı değil. Eski dönemlerde de burası Melas Kolpos olarak adlandırılıyor.
Çimpe Kalesi: Çimpe Kalesi, Gelibolu’da gezilecek tarihi yerler arasında ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometrelik bir uzaklıkta bulunuyor. Çeşitli ulaşım yöntemleri ile ziyaret edebileceğiniz bu kale, aynı zamanda etkileyici bir manzaraya sahip. Bu bağlamda kalenin Gelibolu doğal güzellikleri ve manzarasına da mükemmel bir bakış sağladığını söylemek mümkün.
Çimpe Kalesi, tarihi ilginç bir hikayeye de sahip. 1352 senesinde kendisine karşı düzenlenen bir saldırıya karşı Osmanlı’dan yardım isteyen Bizans, bu yardıma karşılık Çimpe Kalesi’ni hediye ediyor. Bu olay ile birlikte Osmanlı himayesine geçen kale, Rumeli fetihlerimiz için önemli bir avantaj da sağlıyor.
Çimpe Kalesi ilerleyen süreçte hiç el değiştirmeden Türkiye sınırları içerisinde kalıyor. 1200’lü yıllarda inşa edildiği düşünülen kale, geçen asırlara rağmen oldukça heybetli bir şekilde varlığını sürdürüyor. Çanakkale Gelibolu gezilecek yerler listesinin bu tarih kokan mekanını, ziyaret rotanız içerisine eklemenizi öneriyoruz.
Gelibolu gezilecek yerler listesi arasında sahip olduğu bu doğal güzellik ve tarihi geçmiş ile girmeyi hak eden mekanı sizler de gezi rotanız içerisine ekleyebilirsiniz. Masmavi sular ve sıcak bir güneş altında kendinize hediye edebileceğiniz bir plaj keyfi, Saros Körfezi’nde sizleri bekliyor.
Eğer eğlence ve deniz sporlarını seven bir bünyeye sahipseniz Saros Körfezi’nde yapabilecekleriniz sadece yüzmekle sınırlı kalmayabilir. Çünkü Saros Körfezi, su altı sporlarına meraklı olan turistlerin de favori duraklarından bir tanesi.
Gelibolu Mevlevihanesi: Gelibolu’da gezilecek yerler listesinin önemli bir mekanı olan Gelibolu Mevlevihanesi’nin kuruluşunun 1620’li yıllara dek uzandığı biliniyor. Azade Mehmet Dede ve ona bağlı olan dervişler tarafından inşa ediliyor. Mevlevihane, içerisinde derviş yetiştirilen ve de çile çıkartılan 15 Mevlevi Asitanesinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. II.
Selim dönemi içerisinde detaylı bir onarımdan geçiyor. İlerleyen süreçte 1. Dünya savaşı esnasında Gelibolu’ya düşmanların girmesi ile bu bölge askeri cephanelik olarak da kullanılıyor. Bu sebeple bölge uzun yıllar boyunca askeri alan içerisinde değerlendiriliyor.
1994 senesinde Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarılan Gelibolu Mevlevihanesi, 2005 senesinden itibaren ise ziyarete açık bir şekilde bulunuyor. Mevlevihane’den günümüze ulaşanlar arasında semahane-türbe ve de taç kapı olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte mevlevihanenin kuzey bölümünde ise dedeler mezarlığı yer alıyor.
Gelibolu’da gezilecek tarihi yerler arayışında iseniz bu bölgeyi de ziyaret rotanız içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Sessiz Sahil Mezarlığı: Ertuğrul Koyu içerisinde bulunan Sessiz Sahil Mezarlığı, Gelibolu turistik yerler listesi içerisinde yer alıyor. İngilizlerin çıkartma yapacakları sahillerden bir tanesi olarak bilinen bu sahil V (5) numarası ile kodlanıyor. Bu bağlamda bu bölgeye “V. Sahil Mezarlığı” adlandırması da yapılıyor.
Mezarlık, tarihi değeri açısından da oldukça eşsiz bir konuma sahip. Seddülbahir çarpışmalarının olduğu dönemde şehit düşen askerler, burada edebi uykularına yatırılıyor. 1919 senesi içerisinde İngilizler tarafından yapılan bu mezarlıkta, hayatını kaybeden İngiliz askerler yatıyor. Mezarlıkta bulunan asker sayısı ise 696 olarak biliniyor.