23 mekandan 23 tanesi gösteriliyor
Şebinkarahisar Kalesi: Hacı Kayası olarak da bilinen bir tepe üzerine inşa edilen Şebinkarahisar Kalesi’nin hangi tarihte yapıldığı net olarak bilinmiyor. Bu bağlamda kalenin bölgede Roma’nın hakim olduğu dönemlerden de öncesinde kurulduğu tahmin ediliyor. Ayrıca ilerleyen süreçte Mencügekli hükümdarlarından bir tanesi olan Fahrettin Behramşah’ın 1184 senesinde kaleye eklemeler yaptığını da biliyoruz.
Kaleye son halini veren, giriş ve sur kısımlarnı ekleyenler ise Selçuklu ve de Osmanlı Devleti olarak karşımıza çıkıyor. Bölgenin Osmanlı Devleti’nin eline geçmesi ile pek çok onarımdan da geçen kale, 1915 senesinde gerçekleşen Ermeni ayaklanması esnasında zarar görüyor.
Giresun gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan bu görkemli kaleye Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de rastlıyoruz.
Gelin Kayası: İl merkezinde bulunan Mesudiye köyü içerisindeki Gelin Kayası, dik bir yamaç üzerindeki farklı görünüşü ile yöre halkı ve misafirlerin dikkatini çekiyor. Bu kayanın etrafında oluşan efsane ise, kayaya farklı bir anlam yüklüyor ve de turistik bir değer katıyor. Efsaneye göre bu köy içerisinde dünyalar güzeli bir kız yaşıyor.
Bu kızı ailesi bir gün görücü usulü ile hiç tanımadığı bir kızla evlendirmeye karar veriyor. Fakat güzel kız da köydeki başka bir delikanlıyı seviyor. Ailesine de bundan hiç bahsedemeyen kız, düğün günü geldiğinde içten bir dua ile Allah’tan kendisini taş etmesini diliyor.
Bu dua, tam da o an kabul oluyor ve de kızcağız o yamacın başında taşa dönüşüyor. Bir açıdan bakıldığında yüz suretini de görebileceğiniz bu kaya Giresun gezilecek mekanlar içerisinde sahip olduğu bu hikaye ile de öne çıkıyor.
Giresun Kalesi: Giresun tarihi yerler listesinin bir sonraki durağı ise şehir ile aynı adı taşıyan Giresun Kalesi oluyor. Giresun Kalesi, yüksek bir volkanik kaya üzerinde şehre hakim olarak karşımıza çıkıyor. Kalenin yapılış tarihi ile ilgili elimizde kesin bilgiler bulunmuyor fakat kimi kaynaklar kalenin MÖ II.
yüzyıl içerisinde döneminin Pontus Kralı tarafından inşa ettirildiğini tahmin ediyor. Bizans Dönemi içerisine gelindiğinde ise bu kale, bir yerleşim yeri olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple de kaleden “kale-şehir” olarak bahsediliyor.
Giresun gezilecek yerler içerisine bu yüzlerce yıllık geçmişe sahip kaleyi eklemeniz halinde, bir milli mücadele kahramanı olan Topal Osman Ağa’ya ait olan anıt mezarını da burada ziyaret edebilirsiniz. Bununla birlikte kale şehir halkı ve ziyaretçiler için piknik alanı olarak düzenlenmiş durumda olduğu için ziyaretiniz esnasında keyifli atıştırma molaları da verebilirsiniz.
Giresun Çocuk Kütüphanesi: Giresun ilinin Çınarlar Mahallesi içerisinde yer alan bu binanın yapım tarihi 1850’li yıllara dek uzanıyor. İlk etapta bir Katolik Kilisesi olarak inşa edilen bu mekan, 1967 yılı itibarıyla da çocuk kütüphanesi olarak kullanılmaya başlanıyor.
Tarihi dokusuna eşlik eden renkli masa ve sandalyeleri ile bu kilise, çocuklu aileler için cazip bir merkez haline geliyor. Yolunuz düşerse Giresun gezilecek yerler listeniz içerisine bu mekanı ekleyerek çocuklarınıza kültür dolu bir gün armağan edebilirsiniz.
Mavi Göl: Giresun, yeşillikler içerisindeki bir Karadeniz kenti. Bu bağlamda Giresun doğal güzellikleri listesi oluşturmak istediğimizde karşımıza pek çok değerli mekan çıkıyor. Fındık tarlaları, ağaçları ve de yemyeşil doğası ile Giresun’un hemen her bir köyü zaten bir doğal güzellik olarak karşımıza çıkıyor diyebiliriz.
Ama şehri ziyaret eden turistlerin Giresun gezilecek yerler listesi içerisine alarak görmeyi tercih ettikleri mekanlardan bir tanesi Mavi Göl oluyor. Kuzulan Tabiat Parkı bünyesi içerisinde yer alan Mavi Göl, toplamda üç tane gölüm birleşimi ile meydana geliyor.
Şehirde yaşayan halk tarafından “Göğ Göl” olarak da bilinen bu göl, özellikle yaz mevsiminde içerisinde bulunan kireç taşları ve de Göksu Deresi’nin sodalı suyunun da etkisi ile turkuaz bir renge bürünüyor. Bu mükemmel güzellikteki gölü, Giresun gezilecek mekanlar listeniz içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Gölyanı Obası Yaylası: Giresun ilinin Yağlıdere ilçesine bağlı olarak karşımıza çıkan Gölyanı Obası Yaylası, Giresun doğal güzellikleri listesinde önemli bir yerde bulunuyor. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde öncelikte taptaze bir dağ havası sizleri karşılıyor. Bununla birlikte yaylanın içerisinde 3 bin metrekarelik bir alan kaplayan bir göl de bulunuyor.
Gölün çevresi ise yemyeşil çam ağaçları ile çevrili. Bu mavi ile yeşilin kusursuz birleşimi ile sizleri ilk anda etkilemeye aday olan yerde, ahşaptan inşa edilen ve hartama denilen evleri de görebilirsiniz. Giresun’da gizli kalmış bir cennet bahçesi olarak karşımıza çıkan Gölyanı Obası Yaylası aynı zamanda III.
derece doğal sit alanı olarak korunuyor.
Giresun doğal güzellikleri listesi içerisinde Dereli Kuzalan Şelalesi, Bektaş Yaylası, Sis Dağı Yaylası gibi değerli mekanları da ziyaret etmeyi tercih edebilirsiniz. Doğal güzellik gezinize ara verip şehrin kültürel ve tarihi yönü ile ilgilenmek isterseniz de karşınıza Giresun tarihi yerler içerisinde pek çok farklı seçenek de çıkıyor.
Yavşan Köprüsü, Eynesil Kalesi, Seyyid Vakkas Türbesi, Tirebolu Kalesi bu bağlamda Giresun gezi rotanız içerisine eklemenizi tavsiye ettiğimiz mekanlar olarak karşımıza çıkıyor. Giresun geziniz için karşınıza çıkabilecek olan konaklama seçeneklerini görüntülemek için de sitemizdeki Giresun otelleri sayfasından yardım alabilirsiniz.
Giresun gezilecek yerler listesi içerisindeki bu değerli mekanları keşfedeceğiniz keyifli ve yemyeşil bir Giresun seyahati diliyoruz.