3 mekandan 3 tanesi gösteriliyor
Türkiye’nin en büyük ve güzel şehirlerinden olan Bursa’nın en önemli ilçelerinden biri de şüphesiz Heykel ilçesi. Meydanındaki ünlü Atatürk heykeliyle tanınan ve adını buradan alan Heykel gezilecek yerler açısından da birçok seçeneğe sahip bir ilçe.
Osmanlı’nın en önemli başkentlerinden biri olan Bursa, hem tarihi mekanları hem de doğal güzellikleriyle önemli bir merkez olmaya devam ediyor. Heykel de bu güzel kentin mirasının en iyi gözlemlenebildiği semtler arasında bulunuyor. Bu güzel kenti daha iyi keşfedebilmeniz amacıyla sizler için kapsamlı bir Bursa Heykel gezilecek yerler listesi hazırladık.
Bursa Heykel otelleri ve konaklama imkanlarını da sitemizde inceleyebilir, kendinize en uygun otel seçeneğini bulabilirsiniz.
Irgandı Köprüsü: Bursa Heykel tarihi mekanlar denince ilk akla gelen yerlerden biri olan bu tarihi köprü muhteşem mimarisiyle görenleri büyüleyen bir eser. 1442 yılında, II. Murat döneminde inşa edilen köprünün üzerinde sağlı sollu sıralanmış dükkanlar yer almakta.
Dünyada üzerinde dükkanlar bulunan az sayıda köprüden biri olan Irgandı Köprüsü, el sanatları ustalarının ve zanaatçıların satış yaptığı dükkanlarıyla dönemin önemli ticaret merkezlerinden biri olmuş. Tarih boyunca doğal felaketler ya da savaşlar sonucunda hasar gören köprü birçok kez restore edilmiş.
Heykel meydanına yürüme mesafesinde yer alan bu güzel eseri görmeden semtten ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz.
Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu (Bursa Devlet Tiyatrosu): Bursa Heykel turistik yerler arasında görülmeye değer bir diğer yer de Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu. Daha önce sinema olarak kullanılan bina 1957 yılında tiyatro haline getirilmiş ve devlet tiyatroları bünyesine katılmış.
Heykel semtine gelmişken Bursa’ya özgü mimarinin güzel örneklerinden biri olan tiyatro binasını görmekle kalmayıp burada sergilenen oyunları da izleyebilirsiniz.
Bursa Kent Müzesi: Bursa Heykel müzeleri arasında yer alan müze kentin kültürünü ve tarihini tanıtmak üzere kurulmuş bir müze. Bursa Kent Müzesi mimarisiyle de dikkat çeken bir binada yer alıyor. 1926 yılında adliye binası olarak inşa edilmiş olan bu bina daha sonra müzeye çevrilmiş.
Bursa’da üretilen el işi ve zanaat eserlerini de görebileceğiniz müze üç katlı. Müzede daimi koleksiyonun yanı sıra Bursa’nın güncel sanat eserlerinin de görülebileceği geçici sergiler bulunuyor. Heykel geziniz sırasında Bursa hakkında her şeyi öğrenebileceğiniz, birçok esere ve belgeye ev sahipliği yapan bu müzeyi de ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
Koza Han: II. Beyazıt tarafından 1442 yılında yaptırılan Koza Han Bursa’nın sembol binalarından bir diğeri. Ulu Camii yakınlarında yer alan Koza Han, o yıllarda İstanbul’daki camilere gelir sağlaması amacıyla inşa edilmiş. İki katlı yapının doksan beş odası bulunuyor.
Koza Han özellikle de Bursa’nın sembollerinden olan ipek ürünlerinin satıldığı dükkanlarıyla meşhur ama handa farklı zanaat ve el işi ürünlerini de bulmak mümkün. Çini süslemeler de görebileceğiniz tarihi han günümüzde hala ticaret merkezi olan önemli bir yapı.
Eğer hem tarihi bir mekan gezmek hem de Bursa’nın yerel el işi ürünlerini satın almak isterseniz mutlaka Koza Han’a uğramalısınız.
Saat Kulesi: Bursa Heykel civarında görülmeye değer bir diğer yapı da Saat Kulesi. Bir kavşakta yer alan bu saat kulesi son yıllarda yine Bursalı bir sanatçı tarafından yenilenmiş. Yeni tasarımda kuleye Bursa’nın Hacivat ve Karagöz, Osmanlı turası ve ipek böceği gibi simgelerinin görülebildiği rölyefler işlenmiş.
Atatürk heykeliyle birlikte Heykel semtinin sembollerinden biri olan bu saat kulesi Tophane Saat Kulesi’yle birlikte Bursa’da görülmeye değer saat kuleleri arasında bulunuyor.