16 mekandan 16 tanesi gösteriliyor
Kars, ülkemizde son dönemlerde oldukça popüler olan gezi rotaları arasında karşımıza çıkıyor. Eğer kendinize bir Kars tatili rotası oluşturmak istiyorsanız, Kars Merkez tarihi yerler listesine de bir göz atmanız tavsiye ediliyor.
Kars Merkez gezilecek yerler ve hatta Kars denince akla ilk gelen rotalardan bir tanesi Ani Harabeleri olarak karşınıza çıkıyor. Ani Harabeleri, ülkemiz için olduğu kadar dünya tarihi için de olukça önemli bir konumda. İnsanlık tarihinin miraslarından bir tanesi olarak nitelendirilebilen Ani Harabeleri içerisinde pek çok tarihi eser barındırıyor.
Milat öncesi 3000’li yıllara dek dayanan bir tarihe sahip olan Ani bölgesi, İpek Yolu güzergahı içerisinde olduğu için de pek çok topluluğun dikkatini çekiyor. Bu bağlamda İpek Yolu güzergahında olması Ani’ye sadece yerleşim için değil aynı zamanda ticaret için de oldukça önemli bir özellik sağlıyor.
Tarihten günümüze dek Bargatlı, Selçuklu, Moğol. İlhanlı, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı Devleti’ne ev sahipliği yapan Ani’nin 93 Harbi sırasında ise boşaltıldığı biliniyor. Tarih boyunca bu kadar çok medeniyet ve topluluğa ev sahipliği yapan Ani, 2016 senesinde ise Dünya Mirası olarak tescil ediliyor.
Kars Merkez bölgesine yaklaşık olarak 48 km mesafede bulunan Ani Harabeleri, Kars Merkez tarihi yerler listenizin belki de en önemli ve ilk sırada yer alması gereken durağı olabilir.
Kars gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan bir diğer mekan ise Topçuoğlu Hamamı olarak karşınıza çıkıyor. Kars Çayı’nın kıyısında yer alan Topçuoğlu Hamamı, 1742 senesinde inşa ediliyor. İki kubbeye sahip olan hamamın bilinen bir diğer ismi ise Mazlumağa Hamamı. Bu hamam dört bölgeden oluşuyor.
Bunlar yıkanma, halvet, cehennemlik ve de soğukluktur. Büyük bir alanını soğukluk kısmının kapladığı Topçuoğlu Hamamı, Kars Belediyesi tarafından restore ediliyor ve bölgeye gelen turistlerin ziyaretine açılıyor. Topçuoğlu Hamamı ile birlikte Kars gezilecek yerler listesi içerisinde Cuma Hamamı, Mazlum Oğlu Hamamı, İlbeyioğlu Hamamı gibi hamam yapıları da yer alıyor.
Kars Kalesi, Kars Merkez gezilecek yerler arasında yer alan bir diğer tarihi mekan. 1153 senesinde Selçuklu Devleti’ne bağlı olan Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi’nin emriyle yaptırılıyor. Dış surların ise 12. yüzyılda inşa edilmeye başlandığı biliniyor. İlerleyen süreçte Timur’un yıktığı Kars Kalesi, 1759 senesine gelindiğinde III.
Murat’ın emri ile Lala Mustafa Paşa tarafından tekrardan inşa ediliyor. 1600’lü senelerde iki defa daha onarımdan geçmiş olan Kars Kalesi, üç büyük kapıya sahip. Günümüzde bir sit alanı olan ilan edilen kale, kentten bakıldığında dahi oldukça etkileyici bir görünüme sahip olarak karşınıza çıkıyor.
Tarihsever Kars turistleri tarafından sıklıkla ziyaret edilen Kars Kalesi; türbe, tarlalar, askeri koğuşlar gibi pek çok bölümden oluşuyor. Kars Merkez tarihi yerler geziniz esnasında bu kaleyi ziyaret ederseniz tarihle dolu bir günü kendinize de armağan etmiş olacaksınız.
Bununla birlikte Kars Kalesi ziyaretiniz esnasında dinlenip soluklanmak isterseniz ise, kale içerisinde semaverde çay keyfi yapabileceğiniz sevimli bir kafeterya da sizleri bekliyor….
Kars gezilecek yerler listesi oluştururken sizlere önerebileceğimiz bir diğer mekan ise Havariler Kilisesi. Bu kilise, mimari açıdan bakıldığında Selçuklu kümbetlerine benzetildiği için Kümbet Camisi olarak da adlandırılıyor. Kars’ın geçmişinde bu bölgede yaşamış olan Ermeni Bagratuni Krallığı döneminde inşa ediliyor.
İnşa edildiği dönemde bölgedeki Ermeni ve Gürcü halkının ibadet mekanı olan Havariler Kilisesi, ibadetin yanı sıra 12 Havari’yi anma sebebi ile de yapılıyor. Bölge, Müslüman egemenliğine geçtikten sonra ise de kiliseden camiye dönüştürülmüş ve ardından Kümbet Camii ismini alıyor.
Bölgenin tekrar Hristiyan egemenliğine geçmesi ile camiye dönüştürülen kilise, tekrar kiliseye dönüştürülüyor. 1918 senesinde bölgenin yeniden Müslüman egemenliğine geçmesi ile camiye çevrilen yapı, 1964 senesine gelindiğinde ise müzeye çevriliyor. Kars ve çevre bölgelerde yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan tarihi eserler bu müzede sergileniyor.
Havariler Kilisesi ya da Kümbet Camisi, günümüzde cami olarak kullanılıyor. Kars Merkez tarihi yerler geziniz esnasında bu tarih ve yaşanmışlıkla dolu yapıyı mutlaka görmeniz tavsiye ediliyor.
Kars ve çevresi, sahip olduğu kültürel değerler de göz önünde bulundurulduğunda pek çok müzeye de ev sahipliği yapıyor. Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Ekomüze Zavot Peynir Müzesi gibi mekanları da mutlaka ziyaret etmeniz ve Kars gezilecek yerler listesi içerisine eklemeniz tavsiye ediliyor.
Kars Merkez doğal güzellikleri bakımından da yerli ve yabancı turistlerine pek çok farklı mekan sunuyor. Kars Merkez’den yola çıkarak Çıldır Gölü ve çevresine ulaşabilirsiniz. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en geniş alana sahip gölü olan Çıldır Gölü, kış aylarında donarak bembeyaz bir çehreye bürünüyor.
Çıldır Gölü ziyaretinin ardından, Kars Merkez doğal güzellikleri listesinde yer alan bir diğer göl olan Aygır Gölü’nü de seyahat rotanız arasına ekleyebilirsiniz. Kars merkezine yaklaşık olarak 13 kilometre uzaklıkla bulunan Aygır Gölü, bir lav set gölü olarak karşımıza çıkıyor.
Göl çevresindeki halkın hayvancılık yaptığı bu bölgeyi eğer elverişli bir iklim diliminde ziyaret ederseniz piknik yapabilir, olta balıkçılığı aktivitesini de gerçekleştirebilirsiniz. Asboğa Gölü, Kars gezilecek yerler listesine ekleyebileceğiniz bir diğer doğal mekan olarak öneriliyor.
13800 metrekarelik bir alan kaplayan Asboğa Gölü, Kars merkezine ise yaklaşık 11 kilometrelik bir uzaklıkta yer alıyor.
Kars şehrini ziyaret ettiğinizde tarihi alanları gezdikten sonra, kayak ve spor merkezlerini de ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Kars’ta karın keyfini çıkartabileceğiniz Sarıkamış Kayak Merkezi ve Cıbıltepe Kayak Merkezi yer alıyor.
Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars gezilecek yerler listesi oluştururken tarihi bölgelere ek olarak bir de kar tatili yapmak isteyenlerin en sık tercih ettiği mekan olarak karşınıza çıkıyor. 12 kilometre uzunluğundaki kayak merkezi, toplamda beş etaptan oluşuyor.
2700 metre rakımdaki bu geniş pistlere sahip kayak merkezi, sarıçam ağaçları ile çevrili bir halde karşınıza çıkıyor. Kristal kar örtüsü ile dikkat çeken merkez, sakin yapısı ile mevsiminde pek çok turisti ağırlıyor. Cıbıltepe Kayak Merkezi ise, Kars merkez bölgesine ortalama 55 kilometre uzaklıkta.
Sarıkamış Kayak Merkezi ile kıyaslandığında onun kadar gelişmiş olmasa da kış mevsiminde kayak macerası yaşamak isteyen misafirler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Bununla birlikte bölge, yaz aylarında ise mesire ve de piknik alanı olarak yöre halkı ve turistler tarafından ziyaret ediliyor.
Kars Merkez gezilecek yerler arayışında olanlar, ister doğa ile iç içe bir kış tatili yapabilecekleri isterlerse de tarih dolu bir kültür gezisi yapabilecekleri birden fazla alternatife sahip. Bu bağlamda Kars bölgesi, yerli ve yabancı pek çok turistin tatil beklentisini karşılıyor ve giderek daha fazla tercih ediliyor.
Sizler de Kars gezisi planlamak istiyorsanız bölgeye düzenlenen kültür turlarından yararlanabilir ya da Doğu Ekspresi ile mükemmel bir gezi planlayabilirsiniz. Bununla birlikte bölgeyi bireysel olarak ziyaret etme amacındaysanız, sitemizden yararlanarak Kars otelleri ve pansiyonlarına da göz gezdirebilirsiniz.
Otellerin sunduğu çeşitli hizmet ve olanakları inceleyerek cazip fiyat seçenekleri ile bütçeniz için en uygun otel ya da pansiyonu seçebilir, Kars Merkez gezilecek yerler rotanızda yer alan tüm mekanları keşfetmeye başlayabilirsiniz.