Türkiye’nin kapladığı alan bakımından birinci ili olan Konya kültürel mirası ve köklü tarihiyle çok önemli bir kent. Yerleşimin 7000 yıl öncesinde kadar dayandığı düşünülen Konya, kelimenin tam anlamıyla medeniyetin beşiği niteliği taşıyan dünya şehirlerinden biri.
Yalnızca ülkemiz için değil tüm dünya için çok önemli bir değer olan Mevlana’nın memleketi aynı zamanda Konya. Konya kendine özgü coğrafyası sayesinde ilgi çekici doğal güzelliklere de sahip olan bir kent. Sizler için kapsamlı bir Konya merkez gezilecek yerler rehberi hazırladık.
Eğer bu güzel kentimizde konaklamak isterseniz Konya otelleri ve diğer konaklama imkanlarını da sitemizden inceleyebilirsiniz.
Meram Bağları: Konya'da gezilecek doğal yerler arasında öne çıkan noktalardan biri de Meram Bağları. Meram Deresi’nin etrafında yer alan bir mesire yeri olan Meram Bağları Konya’nın en önemli yeşil alanlarından biri olma özelliği taşıyor.
Şehrin hayhuyundan kaçıp taze bir nefes almak için ideal bir yer olan Meram Bağları bir efsaneye göre Haçlı Seferi’ne çıkan Haçlıların da durup dinlendiği yermiş. Meram Bağları yürüyüş ve piknik yapmak, derede deniz bisikleti ve sandal kiralayarak gezmek gibi aktiviteler yapabileceğiniz bir mesire yeri.
Mevlana Türbesi: Konya deyince elbette akla ilk gelenlerden biri de Mevlana Celaleddin Rumi. Konya merkez de gezilecek yerler arasında bulunan bir diğer yer de Mevlana’nın eski dergahı olan Mevlana Türbesi. 1926 yılından bu yana müze olarak gezilebilen türbede Mevlana’nın elyazması eserlerini ve çeşitli eşyalarını görmek mümkün.
Tüm dünyada birçok seveni olan Mevlana’nın türbesi her yıl ülkemizden ve dünyadan birçok turist tarafından ziyaret edilen bir yer. Konya’ya yolunuz düşerse etkileyici türbenin mistik havasını mutlaka solumanızı tavsiye ediyoruz.
Şemsi Tebrizi Camii ve Türbesi: Konya şehir merkezi gezilecek yerler arasında sayılabilecek bir diğer mekan da Şemsi Tebrizi Camii ve Türbesi. Mevlana’yla olan dostluğuyla tanınan Şemsi Tebrizi’nin türbesinin yer aldığı bu cami her yıl dünyanın her yerinden gelen Mevlana hayranı turistler tarafından ziyaret edilen yerlerden bir diğeri.
Şems Parkı bünyesinde yer alan yapının 13. yüzyılda inşa edildiği sanılmaktadır.
Obruk Hanı: Konya merkez turistik yerler arasında yer alan bir diğer ilginç yapı da Obruk Hanı hiç kuşkusuz. 13. yüzyılda yapıldığı düşünülen ve Karatay’da bulunan yapı Selçuklular dönemine ait bir eser.
Muazzam bir doğal oluşum olan ve Türkiye’nin en büyük obruğu olma özelliği taşıyan Kızören Obruğu’nun hemen yanına inşa edilmiş olan yapı hem mimarisi hem de konumuyla gerçekten etkileyici ve görülmeye değer bir eser.
Aziziye Camii: Konya merkez tarihi mekanları arasında yer alan bir diğer yapı ise muhteşem mimarisiyle göz dolduran Aziziye Camii. Yapımı 1676 yılında tamamlanmış olan bu muazzam eser dönemin Osmanlı mimarisi özelliklerini taşıyor.
Sultan Selim Camii: Osmanlı medeniyetinin en güzel eserlerinin görülebildiği Konya kentindeki bir diğer önemli yapı da Sultan Selim Camii. Mevlana Türbesi’nin hemen yanında bulunan bu eseri yapımı 1567 yılında tamamlanmış. O dönem Konya valisi olan II.
Sultan Selim tarafından yaptırılan yapı Konya merkezde görülmesi gereken bir diğer önemli tarihi eser olma özelliğini taşıyor.
İnce Minareli Medrese: Konya merkez tarihi mekanları arasında dikkat çeken bir diğer muhteşem eser ise İnce Minareli Medrese. Selçuklu sultanı 2. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılan yapı 1265 yılında tamamlanmış.
Öğrencilere hadis öğretilmesi amacıyla yaptırılan medrese Selçuklu dönemi mimarisinin belli başlı özelliklerini yansıttığı gibi bazı nadir görülen mimari özelliklere de sahip olmasıyla öne çıkıyor.