29 mekandan 25 tanesi gösteriliyor
Ilıca Harlek Kaplıcaları: Kütahya ili, sahip olduğu doğal su kaynakları ile, sağlık turizminde önemli bir alana sahip. Ilıca Harlek Kaplıcaları da bu bağlamda ülkemizden ve dünyadan turistlerin en çok tercih ettiği mekanlar arasında bulunuyor.
Şehir merkezine ortalama 28 kilometre uzaklıkla bulunan bu kaplıcalar bu bağlamda Kütahya turistik yerler açısından önemli bir değere sahip. Kaplıcanın çam ağaçları ile çevrili bir ortama sahip olması ile de ziyaretçilerine huzurlu bir rota sunuyor.
Ilıca Harlek Kaplıcaları, 3 farklı kaynaktan besleniyor. Kaplıcada bulunan yer altı suları ise ortalama olarak 40 ile 43 derecelik bir sıcaklığa sahip. Birçok hastalığın tedavisi ve şifa bulma amaçlı olarak da bölgeye sene içerisinde pek çok yerli ve yabancı turist ile yerel halk akın ediyor.
Kaplıcanın merkezini ziyaret ettiğinizde sizleri halka açık yüzme havuzu, hamam, alışveriş merkezi gibi mekanlar da karşılıyor. Bununla birlikte bölgeyi ziyarete gelen turistlerin konaklaması amacıyla da bölgede pek çok otel ve pansiyon gibi mekanlar da bulunuyor.
Sizler de sağlık ve şifa dolu bir Kütahya tatili planlıyorsanız, Ilıca Harlek Kaplıcaları’nı Kütahya gezilecek yerler listesi içerisine mutlaka eklemeniz öneriliyor.
Yoncalı Kaplıcaları: Daha önce de belirttiğimiz gibi Kütahya’da pek çok değerli yer altı suyu kaynağı bulunuyor. Kütahya doğal güzellikler rotası oluşturuyorsanız, uğramanızı tavsiye ettiğimiz bir diğer mekan ise Yoncalı Kaplıcaları’dır.
Yoncalı Kaplıcası’nı ziyaret ettiğinizde bölgede bulunan termal otel ve de pansiyonlarda konaklayarak termal suların şifa verici ve dinlendirici özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Kütahya’da Murat Dağı Kaplıcaları, Dereli Kaplıcaları, Eynal Kaplıcaları, Simal Çitgöl Kaplıcaları gibi daha pek çok termal su olanağına sahip değerli mekan bulunuyor.
Rotanız ve tatil planınız ölçüsünde bu mekanları da ziyaret listenize ekleyebilirsiniz termal sulara kendinizi bırakabilirsiniz.
Kütahya Saat Kulesi: Kütahya merkezin ikon yapılarından olan Kütahya Saat Kulesi, 19. yüzyıl sonlarına doğru dönemin Kütahya Valisi Fuat Paşa tarafından inşa ettiriliyor. Kütahya Saat Kulesi, Sultan Abdülhamid’in 25. tahta çıkış senesinde dönemin şehir valilerine gönderilen saat kulesi yapımı fermanı ile inşa ettirilen saat kulelerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.
Yapımında kesme taşların kullanıldığı bu tarihi kuleyi ziyaret ederek Kütahya tarihi mekanlar listesinden bir değerli mekanı da görme fırsatı elde edebilirsiniz.
İshak Fakih Camii: Anadolu pek çok farklı Türk beyliğine ev sahipliği yapan bir değerli bir mekan olarak karşımıza çıkıyor. İncelemekte olduğumuz Kütahya şehri de Anadolu’nun her karış toprağı gibi köklü bir tarihi geçmişe sahip. Bu bağlamda, Germiyanoğulları’nı Kütahya’yı merkez alan ve günümüze eserlerini bırakabilen bir beylik olarak ele almamız gerekiyor.
Kütahya tarihi mekanlar arasında bu beyliğe ait olan İshak Fakih Camii de ziyaret rotanıza eklemenizi önerdiğimiz yerler arasında bulunuyor. 1433 senesinde tamamlanan bu cami, Kütahyalı ilim insanı İshak Fakih tarafından inşa ettiriliyor. Gösterişli bir cepheye sahip olan caminin büyük bir kısmı ise türbe olarak ziyaret ediliyor.
İlerleyen süreçlerde Germiyanoğulları, Osmanlı Devleti bünyesine bağlandıktan sonra cami de tabakhane bölgesi içerisinde yer aldığı için “Tabakhane Camii” olarak da anılıyor. Bu camiyi ziyaret ettikten sonra bölgenin yakınlarında bulunan ve Germiyan hükümdarlarından bir tanesi olan II. Yakub Bey döneminde inşa ettirilen çeşmeyi de Kütahya gezilecek yerler listenize eklemeniz öneriliyor.
Mızık Çamı: Kütahya gezilecek yerler arasında görmenizi tavsiye ettiğimiz bir diğer mekan ise Mızık Çamı’dır. Bu ağaç, Osmanlı Devleti’nin anıt ağacı olarak da kabul edildiği için tarihi ve kültürel olarak bizim için büyük bir öneme sahip.
Bölge içerisinde anlatılarak günümüze dek gelen inanışa göre, Mızık Çamı; Osman Gazi’nin bebeklinde Hayme Ana tarafından dallarına salıncak kurularak avutulup uyutulduğu bir çamdır. Hayme Ana’nın bu çamda torunlarını ninni söyleyerek uyuttuğu anlatılıyor. Karaçam cinsi olan bu çamın, bilinen tahmini yaşı ise 740.
1988 senesinde Kültür Bakanlığı Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından anıt ağaç olarak tescillenen bu ağaç, geçtiğimiz senelerde şiddetli bir doğa olayı esnasında yıkılıyor. Bulunduğu yerde koruma altına alınan bu ağacı, Kütahya tarihi mekanlar listeniz arasına alarak ziyaret edebilir; tarihimizin kökenlerine ufak bir yolculuk yapabilirsiniz.
1000 Yıllık Kestane Ağacı: Kütahya’nın Merkez ilçesine bağlı olan bir köy olan Kumarı’da bulunan 1000 Yıllık Kestane Ağacı, Türkiye’nin en eski hala yaşayan kestane ağacı olma özelliği taşıyor. Mızık Çamı gibi bu ağaç da 1995 senesinde anıt ağaç olarak tescil ediliyor.
Tarihten günümüze dek pek çok medeniyet ve olaya şahitlik etmiş bu kestane ağacı, 8 metre çapa sahip olan heybetli gövdesi ile Kütahya gezilecek yerler arasında yer alıyor.
Lajos Kossuth Müzesi: Bir 18. yüzyıl evi olarak karşımıza çıkan bu müze, aynı zamanda yerel halk tarafından Macar evi olarak da biliniyor. Kütahya gezilecek yerler listesi arasında yer alan bu müzede Macar özgürlük savaşının önderlerinden bir tanesi olan Lajos Kossuth konaklıyor.
1850- 1851 seneleri arasında bu evde ailesi ve 56 kişilik grubu ile misafir edilen Lajos Kossuth’un Macaristan Anayasa Tasarısını da bu evde hazırladığı biliniyor.
Lajos Kossuth anısına restore edilerek bir müzeye dönüştürülen bu evde, ismini aldığı kişiye ait eşyalar ile birlikte klasik bir Türk evine ait unsurları gözlemlenebilir bir halde karşımıza çıkıyor.
Vakıf Çamlığı Tabiatı Koruma Alanı: 685 hektarlık bir alana sahip olan Vakıf Çamlığı Tabiatı Koruma Alanı, Kütahya doğal güzellikler listesi içerisinde yer alıyor. Bu çamlık, Karadeniz orman ekosisteminin özelliklerini yansıtmakla birlikte ayı, geyik, tavşan, kirpi, yaban domuzu gibi pek çok canlıya da doğal yaşam alanlarında ev sahipliği yapıyor.
Hürriyet Çeşmesi: Tamamen mermerden yapılan bu çeşme, Zafer Meydanı içerisinde yer alıyor. 1908 senesinde inşa ettirilen çeşme iki tane kitabeye sahip. Şehir merkezine yakın olması sebebi ile kolay bir ulaşıma sahip olan çeşmeyi, Kütahya gezilecek yerler rotanız içerisine ekleyerek çok kısa bir sürede görebilirsiniz.
Bir çini diyarı olarak karşımıza çıkan ve aynı zamanda insan yerleşimi de çok eski dönemlere dek uzanan Kütahya’nın mutfak kültürü de bir o kadar köklü olarak karşımıza çıkıyor. Bölgeyi ziyaretiniz esnasında vereceğiniz molalarda, tatmanız tavsiye edilen pek çok yöresel lezzet bulunuyor.
Ev malzemelerine dayanan bu mutfak kültürü içerisinde cimcik, kıymalı sini mantısı, ıspanaklı şibit, dolamber böreği gibi yufka ve hamur işlerine rastlayabilirsiniz. Sıkıcık çorbası, yoğurt çevirme çorbası, oğmaç çorbası gibi lezzetler de bölgenin ve Anadolu’nun öne çıkan lezzetleri arasında yer almaktadır.
Hekmane erik hoşafı, Kütahya usulü güveç, İlibada dolması, Tosunum böreği, sütlü incir tatlısı gibi lezzetler de şehrin diğer önemli tatları arasında bulunuyor. Bölgeye özgü lezzetleri tadabileceğiniz pek çok farklı restoran ve lokanta da siz değerli misafirlerinin ziyaretlerini bekliyor.
Kütahya’yı ziyaret ettiğinizde şehrin kaplıcaları arasında şifa bularak yenilenebilir, tarihi mekanlarını gezebilir ve birbirinden farklı bu lezzetlerini tadabilirsiniz.
Bölgeyi günübirlik ziyaret edebileceğiniz gibi konaklayarak bir tatil rotası oluşturmak da isteyebilirsiniz. Kütahya ziyaretiniz esnasında konaklamak için Kütahya otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz. Konaklayacağınız tesisi seçtikten sonra tatiliniz için oluşturduğunuz Kütahya gezilecek yerler rotasında yer alan mekanları da gezmeye bir an önce başlayabilirsiniz.