20 mekandan 20 tanesi gösteriliyor
Malatya gezilecek yerler listesinde pek çok tarihi mekan yer alıyor. Tarihi Hititler’e dek uzanan bu önemli şehirde pek çok cami, kale ve müze bulunuyor. Bu bağlamda Malatya tarihi yerler listesi, özellikle tarihsever gezginlerin yüzünü güldürecek bir bolluğa sahip olarak karşımıza çıkıyor.
Zeynel Abidin Türbesi, Malatya’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor. Herhangi bir kitabeye sahip olmayan bu türbenin, Hz. Hüseyin’in oğlu olan İmam Zeynel Abidin’e ait olduğu düşünülüyor.
Malatya gezilecek yerler listesi arasında inanç turizmi ve tarihi olarak bir öneme sahip olan mekanlardan bir tanesi de Somuncu Baba Camii ve Türbesi olarak karşımıza çıkıyor. Darende ilçesi içerisinde yer alan bu türbenin yapım tarihi ile ilgili net bir bilgi olmamasının yanı sıra caminin minaresi ise 1686 senesine dek dayanıyor.
Şeyh Hamiduddin Aksarayi ismi ile de bilinen Somuncu Baba’nın yaşadığı dönemde eşeği ile ormandan odun getirdikten sonra bu odunları kullanarak ekmek yaptığı ve bu ekmekleri halka dağıttığı anlatılıyor. Bu esnada “somunlar, müminler” diyerek halkı çevresine topladığı için ise bu ismi aldığı biliniyor.
Kendisinden sonra gelen şahsiyetleri de fikirleri ve ilmi ile etkileyen Somuncu Baba’nın türbesini, Malatya gezilecek yerler listenize alarak ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
Malatya gezilecek yerler arasında yer alan bir diğer mekan ise Malatya Arkeoloji Müzesi. Bu müzeyi ziyaret ettiğinizde Malatya ve çevre bölgelerde yapılan kazılar ve çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan eserleri görebilirsiniz. Müze içerisinde Malatya bölgesinden çıkarılan Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Roma, Bizans, Hitit ve Osmanlı dönemlerine ait eserler bulunuyor.
Malatya Kernek Meydanı içerisinde yer alan bu müzeye, yürüyerek bile ulaşabilirsiniz.
Malatya’da bulunan ve ziyaret etmenizi tavsiye ettiğimiz bir diğer müze ise Atatürk Evi Müzesidir. Kesme taştan yapılan bu 19. yüzyıl Osmanlı binasında Atatürk’ün 1931 ve de 1937 senelerinde Malatya şehrini ziyarete geldiğinde kaldığı biliniyor.
Daha önceki dönemlerde halk eğitim merkezi ve halkevi olarak da kullanılan bina, ilerleyen süreçte ise bir müzeye dönüştürülüyor. Atatürk Evi Müzesinde bir salon, altı oda ve de bir konferans salonu bulunuyor.
Bunların yanı sıra Atatürk’ün şehri ziyaret ettiği dönemlerde kullandığı eşyaların da sergilendiği bir oda ile Cumhuriyet Dönemine ait fotoğraflar da yer alıyor. Malatya’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunan bu mekan, bu yönleri ile de anlamlı bir yere de sahip olarak karşımıza çıkıyor.
Malatya tarihi yerler listesi sadece bunlarla sınırlı değil. Etnografya Müzesi, Turgut Özal Müzesi, İnönü Müzesi gibi müzelerin yanı sıra şehirde Köprülü Mehmet Paşa Camii, Venk Manastırı, Zengibar Kalesi, Arapgir Ulu Cami gibi tarihi ve kültürel değerlere sahip daha pek çok mekan bulunuyor.
Kültürel ve tarihi değerlerinin yanı sıra Malatya gezilecek doğal yerler açısından da zengin bir listeye sahip. Malatya gezilecek yerler ve doğal alanlar listesinin ilk sıralarında yer alan ve sene boyunca yerli ve yabancı turistler ile bölge halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilen mekan, Gürpınar Şelalesi olarak karşımıza çıkıyor. Darende’de.
yer alan bu şelale, aynı zamanda ülkemizin tabiat parkları arasında yer alıyor. Misafirlere özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında ziyaret etmeleri tavsiye edilen Gürpınar Şelalesi, ortalama 40 metre yüksekten dökülerek ziyaretçilerine mükemmel bir manzara sunuyor. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde karnınızı doyurabileceğiniz tesislerde, Gürpınar Şelalesi manzarasının da keyfini çıkartabilirsiniz.
Fotoğraf ve doğa tutkunu turistlerin özellikle uğradığı Gürpınar Şelalesi, Malatya bölgesinin en çok ziyaret edilen alanları arasında yer alıyor.
Sultansuyu Harası, hem Malatya tarihi yerler hem de doğal mekanlar arasında yer alması yönüyle ziyaretçilerine çifte keyif tattırıyor. 1865 senesinde “Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun” ismi ile ordunun hayvansal ürün ihtiyaçlarını karşılamak adına kurulan bu mekan, 1908 sonrasında ise hazineye devrediliyor.
1915 senesine gelindiğinde de bir tay deposu olarak kullanılmaya başlanıyor ve ilk kez hara ismini alıyor. Günümüzde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından işletilen bu hara, safkan atları ile ünlü olarak karşımıza çıkıyor. Hara ve civarındaki Sultansuyu Barajı; misafirlerine sunduğu dinlenme ve piknik yapma imkanı ile de dikkatleri üzerine çekiyor.
Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu, Malatya gezilecek doğal yerler listesi arasında yer alıyor. Arapgir ilçesi içerisinde bulunan bu kanyon, Malatya merkeze ise ortalama olarak 140 kilometrelik bir uzaklıkta. Yeşillikler içerisinde bulunan bu doğa harikası yer, sene içerisinde kampsever misafirler tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor.
Malatya ili içerisinde doğal güzelliklere sahip daha pek çok mekan bulunuyor. Sarıçiçek Yaylası, Polat Sulu Mağara, Orduzu Pınarbaşı, Kızık Balıklı Çeşme gibi mekanları da Malatya gezilecek yerler ekleyebilirsiniz.
Malatya sahip olduğu tüm bu değerli mekanların yanı sıra oldukça köklü bir mutfak kültürüne sahip. Geleli Kebabı, Malatya usulü içli köfte, ıspanaklı kömbe, Malatya kiraz yaprağı sarması gibi yöresel lezzetleri Malatya geziniz esnasında tatmanızı öneriyoruz.
Malatya gezilecek yerler listesini keşfetmek ve bu mükemmel lezzetlerle tanışmak için dilerseniz şehir ve çevresini kapsayan kültür turlarından faydalanabilirsiniz. Bununla birlikte Malatya rotanızı kendiniz oluşturarak bir Malatya keşfi yapmak istiyorsanız da sizin için hazırladığımız bu rehberden faydalanabilirsiniz.
Malatya gezisi planınızı oluştururken farklı konaklama tesisi seçeneklerine göz atmak için ise Malatya otelleri sayfamızdan yararlanabilirsiniz.