Manisa, Ege Bölgesi’nin 2. büyük şehirleri arasında yer alıyor. Yaklaşık 1,5 milyon nüfusa sahip şehirde 17 adet ilçe bulunuyor. 13 bin 269 kilometrelik bir alanda konumlanmış olan şehir, sultaniye üzümü ve şifalı mesir macunuyla tanınıyor. Hızla gelişen bir şehir olması ve İzmir’e yakın olması sebebiyle gelişim açısından büyük bir avantaja sahip. Dağlar ile çevrili olan Manisa, aynı zamanda Gediz Ovası’nda yer alan bereketli toprakların etkisi nedeni ile tarımsal üretim listesinin sıralamasında da ilk 3 ilden birini oluşturuyor. Manisa gezilecek yerler bakımından da oldukça zengin bir yer olması bakımından her yıl bünyesinde yüz binlerce turisti ağırlıyor.
Manisa’nın Önemli Gelir Kaynakları
Manisa ekonomisinin en önemli gelir kaynakları arasında sanayicilik yer alıyor. Bunun yanı sıra yüzyıllardan beri gelenekselleşmiş olan dericilik, dokumacılık, tarım ve gıda üretimi gibi faaliyetlerde yörenin geçim kaynağı hâline gelmiş durumda. Pek çok konaklama ihtiyaçlarınızı da rahatlıkla karşılayabildiğiniz şehirde, farklı özelliklere sahip oteller bulunuyor. Manisa otelleri sayfasını inceleyebilirsiniz. Turizm faaliyetleri de bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Yoğun göç alan il sıralamasında yer alan Manisa’nın sıcaklığı ise haziran, temmuz ve ağustos aylarında ortalama 40 dereceyi buluyor.
Manisa İlinde Ulaşım
Manisa ili içerisinde sabahın erken saatlerinden akşam geç saatlere kadar şehir içi ulaşımlar, otobüslerle birlikte kolay bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu sayede Manisa’da gezilecek yerler turunuzu hızlı ve pratik bir biçimde tamamlayabilirsiniz. Otobüs haricinde taksiler aracılığı ile de gezi turunuzu hız kesmeden sürdürebilirsiniz.
Manisa’da Gezilecek Yerler
Birbirinden farklı mekânlara ev sahipliği yapan Manisa, her yıl yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği önemli turizm şehirleri arasında yer alıyor. Gelin birlikte Manisa gezilecek yerler listesi için oluşturulan rotalara göz atalım.
- Spil Dağı Milli Parkı: Manisa parkları listesinde ilk sırayı alan Spil Park, birden fazla endemik bitki türünün yeşerdiği alan olma özelliği gösteriyor. Bölgede faaliyetine devam edilen organik tarım çalışmaları, ekoturizm kapsamında yer alıyor. Spil Dağı Milli Parkı’nda; yamaç paraşütü, dağcılık ve trekking gibi spor dallarını yapabilirsiniz. Manisa’da gezilecek doğa yerleri kapsamında değerlendirilen Spil Dağı Milli Parkı sunduğu aktivite fırsatlarıyla yaz kış ziyaretçi akınına uğruyor. Manisa Aktiviteleri ve Yapılacak Şeyler sayfasını inceleyebilirsiniz.
- Gölmarmara: Manisa’da gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan Gölmarmara, Ege Bölgesi’nin en şirin duraklarından. İlçe ilk başta doğal güzellikleri ile dikkatleri çeken bir yer olarak karşınıza çıkıyor. Kendine özgü doğa ve tarihe sahip oluşu ile tatilcilerin ilgisini oldukça çeken bir noktada yer alıyor. Bu nedenle her yıl çok sayıda ziyaretçiyi ağırlaması ile biliniyor. Gölmarmara’nın nüfusu ise ortalama 17.000 kişi seviyelerinde seyrediyor. Nüfusundan da anlaşılacağı üzere buranın gayet sakin ve şirin bir yer olduğu söylenebilir. Gölmarmara civarında ise keşfe çıkabileceğiniz, Manisa doğal güzellikleri kapsamında ünlü olan yerler arasında; Bintepeler Kral Mezarları, Halime Hatun Külliyesi, Akpınar Mesire Yeri ve Marmara Gölü bulunuyor.
- Sidas Antik Kenti: Manisa’da gezilecek tarihî yerler kapsamında değerlendirebileceğiniz mekânlardan biri ise Sidas Antik Kenti. Eskiçağ tarihine ilgi duyan gezginler için keşfe çıkılması gereken yerlerden biri olan bu tarihî yapı Saittai adıyla da biliniyor. Antik kent, Demirci ilçesinin güneyinde konumlanmış hâlde. Kolay bir şekilde ulaşım sağlayabileceğiniz bir yapıya sahip olan antik kentin Lidya medeniyetine ait olduğu iddia ediliyor. Farklı medeniyetlere de ait olan yapıları ile de gündeme gelen antik kent, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Kalıntılar bir hayli fazla olduğu için özellikle tarih severlerin yakından incelediği yapı, kültürel geziler için ideal rotalar arasında yer alıyor. Tarihî antik kentte ayrıca bir de stadyum yer alıyor. Günümüze kadar hâlâ ayakta kalan bu yapı, mimarinin farklı örneklerini sunuyor. Elbette bir de tarihî kentlerin olmazsa olmazlarından mezar yapıları da burada mevcut.
- Cıncıklı Örenyeri: Manisa tarihî mekanlar listesinin bir başka örneğini Cıncıklı Örenyeri oluşturuyor. Yerli ve yabancı turistin akın ettiği bu yerleşim alanı, sürekli olarak ziyaret edilen yerlerden biri. Antik yerleşim alanlarının yüzey kısımları olmak üzere pek çok mozaik taşının görülmesi sebebiyle bu yer Cıncıklı olarak adlandırılmış. Şehirin farklı dokularına tanıklık etmiş olan bu yerleşim yerini gezilecek yerler arasında bulundurabilirsiniz. Arkeolojik kazıların yapıldığı alanların yanı sıra bir de bu yerlerde çıkarılan eserlerin sergilendiği Manisa müzeler listesi içerisinde yer alan adresleri gezebilir, tarihe daha yakından şahit olabilirsiniz.
- Zincirli Örenyeri: Manisa turistik yerler dâhilinde keşfe çıkabileceğiniz Zincirli Örenyeri, tarihe ışık tutan bir başka yerleşim alanı. Önemli bir gezi alanı olan Zincirli Örenyeri, aynı zamanda arkeolojik kazıların yürütülmüş olduğu bir eski bir yerleşim yeri olma özelliği gösteriyor. Uzun yıllardan beri kazı çalışmaları yapılan bölgede orthostat kalıntıları, stel ve heykel kalıntıları bulunmuş.
- Emir Kaplıcaları: Manisa turistik yerler kategorisinde Emir Kaplıcaları’nın ayrı bir önemi bulunuyor. Manisa ilinin Kula ilçesinde yer alan Emir Kaplıcaları, ilçenin Şehitlioğlu Köyü’nde yer alıyor. Şifalı sularıyla bilinen kaplıcanın Kula ilçe merkezine olan uzaklığı ise yaklaşık 19 kilometre. Emir Kaplıcaları suyunun sıcaklığı ise yaklaşık 58 derece olduğu belirtiliyor. Kaplıca sularının pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmekle beraber, bu suların ayrıca içme kürü ve banyo kürü olarak kullanıldığı biliniyor.
Manisa İlinde Yer Alan Stadyum ve Tren Garı
Manisa ilinin doğal güzellikleri olduğu kadar gezip değerlendirebileceğiniz stadyum ve tren garlarının da olduğunu söylemek mümkün. Şehirdeki geziniz boyunca bu önemli yapıları gezerek mimari örneklerini ve kültürel değerlerini yakından inceleyebilirsiniz. Tarihî değerlerinin yanı sıra bu yapılar şehire yeni bir hava kazandırıyor. Spor müsabakaları için modern bir alan sunan stadyumlar ve ulaşımı kolaylaştıran tren hatlarıyla şehir önemli bir cazibe merkezi hâline geliyor. Manisa’da yer alan tren garı ve stadyumlar şöyle:
- Spor Toto Akhisar Stadyumu: Manisa’nın Akhisar ilçesinde yer alan Spor Toto Akhisar Stadyumu diğer adıyla Akhisar Arena olarak biliniyor. Mimar Adnan Kazmaoğlu tarafından tasarlanan stadyumun ise ilk başlarda futbol olmak üzere birbirinden farklı spor etkinlik ve müsabakaları için tasarlandığı biliniyor.
- Akhisar Tren Garı: Şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre gibi bir mesafede yer alan tren garı, toplu ulaşım araçları ile ulaşımın sağlanabildiği bir alan olma özelliğine sahip. Manisa Akhisar ilçesinde yer alan Akhisar Tren Garı aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na ait olan bir demiryolu istasyonu. Müşterilerine hizmet veren bu istasyonu kullanarak pek çok yere ulaşım sağlamanız mümkün. Bandırma Basmane, Balıkesir ve Eskişehir güzergâhları için tren istasyonundan seferler düzenleniyor. Şehir merkezinde ise beklenti ve talebinize en uygun oteli seçebilmeniz adına konaklayacağınız farklı tesisler mevcut.
- Alaşehir Tren Garı: Manisa ilinin Alaşehir ilçesinde yer alan bu tren garı, TCDD’ye (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları) ait olan bir istasyon. Alaşehir İstasyonu’ndan günde 6 bölgesel tren seferi gerçekleşiyor. Tren garının ilk treni saat 05.30 itibarıyla İzmir Basmane yönüne doğru hareket ediyor. Bununla birlikte günün son treni ise saat 18.34 sularında Uşak yönüne doğru hareket ettiğini belirtmekte fayda var.