2 mekandan 2 tanesi gösteriliyor
Marmara Adası, yüzölçümü bakımından neredeyse ormanlık alanlar ile kaplı olan bir yer olma özelliği taşıyor. Denize girmeye en elverişli sahilleri ve koyları olsun, doğal lezzetleriyle olsun bu şirin tatil bölgesini birlikte tanımaya ne dersiniz? İlk adı Geyik Adası olan bu yere, antik çağda yerleşenlerin de Miletoslular olduğu söyleniyor. Bağlantısı deniz kolonileri ile yapılmış olan bu yerleşim yerinin, 15. yüzyıldan itibaren de Türklerle birlikte devam ettiği biliniyor.
Bölgede yer alan mermer ocakları, Türkiye'nin mermer ihracatının yaklaşık %50'sini karşılıyor denilebilir. Marmara Adası Saraylar Beldesi'nde üretilmiş olan mermerlerin ise başta Suriye, Ürdün ve Almanya olmak üzere pek çok sayıda yabancı ülkeye ihraç ediliyor. Bunun yanı sıra Çırağan ve Dolmabahçe Sarayları'nda da Marmara Adası mermerlerinin kullanıldığı biliniyor.
Marmara Adası, Marmara Denizi'nin en büyük adası olup, balıkçılığa daha çok elverişli bir konumda yer alıyor. Bu sebeple adayı ziyaret edenler, balık çeşitleri ve deniz ürünlerinden oluşan menülerle keyifli bir yemek deneyimi yaşayabiliyor. Farklı balık türlerini adadaki restoran ve balıkçılarda deneyebilirsiniz. Ada’nın köylerinde ise zeytin ürünleri, doğal zeytinyağı ve adaçayı gibi ürünler yetiştiği için bu ürünler de adanın popüler lezzetleri arasında yer alıyor.
Marmara Adası’na ulaşım nasıl sağlanır? Adaya gitmek için farklı şehirlerden yolculuk yapabilirsiniz Marmara Adası’na İstanbul'dan direkt deniz otobüsü vasıtası ile geçebilirsiniz. Tercihini arabadan yana kullanacaklar ise; İstanbul Sarayburnu İskelesi, Yenikapı ve Tekirdağ Barbaros veya Erdek’ten feribotu kullanması gerekiyor. Konaklama için Marmara adası otelleri sayfasını inceleyebilirsiniz.
Marmara Adası'nda gezilecek yerler, adanın köylerinden oluşurken, koylarında da tekne turlarına katılabilirsiniz. İşte Marmara Adası gezilecek yerler;
Bu yerler doğal ve tarihî güzellikleriyle Marmara Adası gezilecek yerler listesi içerisinde yer alıyor. Eşsiz manzaralara sahip koylarında gezebileceğiniz rotalar; Aba, Kole, Manastır ve Mestanağa gibi bakir koylardan oluşuyor. Bu koyların bazıları karadan ulaşıma kapalı olup, tekne turlarıyla ulaşımı mevcut.
Doğal ve turistik yerleri ile hem de birbirinden eşsiz manzaralara tanıklık edebileceğiniz koyları kısaca tanıtmak gerekirse;
Tarihi ise kısaca şu şekilde;
Avşa Adası‘nın Manastır mevkiisi, Bizans İmparatorluğu zamanında bir sürgün yeri olarak kullanılıyor. Bölgeye aynı zamanda, papazlar başta olmak üzere dönemin pek çok devlet insanlarının sürgün ediliyor. Buraya sürülmüş olan papazlar ise boş durmayarak adada bulmuş olduğu birkaç üzüm çekirdeği sayesinde üzüm yetiştiriciliğine başlamış. Yani bu adada bağcılığı başlatan ilk kişiler papazlar olmuş. Dolayısı ile Manastır Plajı alanında şarapçılıkta başlamış oluyor. Avşa’da üretilmiş olan şarapları almak amacı ile ise gemilerin kullanıldığı biliniyor. Bölge, bu arada Osmanlı İmparatorluğu’na kadar kütüphane, şarapçılık ve kilise olarak kullanılıyor. Manastır Koyu’nda ayrıca, tarihî yapı diye nitelendirilebilecek su kuyusu ve adanın karşısında yer alan Fener Adası’na deniz altından geçilebilecek şekilde yapılmış bir tünel bulunuyor. Mübadele dönemlerinde ise Rumların, Avşa Adası’nı terk etmeye başladığı söylenenler arasında. Adada geriye kalan bir kısım Rum göçmeni ise hayatını hâlen şarapçılık ve pansiyonculuk ile sürdürüyor.
Koya ulaşım sağlayabilmek için ise merkezden kalkan Çınar Koyu minibüslerine binmeniz gerekiyor. Avşa’da tarihî yapının oldukça az olduğunu söylenebilir. Manastır kısmı adanın tarihî yerlerinden biri. Fakat bölge, tam anlamı ile belediyenin imkânları sayesinde korumaya alınsa bile zamanla kendi hâline bırakılmış. Adanın güneyinde kalan plajında ise denize girmek için pek fazla tercih edilmiyor. Çünkü, Avşa’da denize girilebilecek yerler oldukça fazla. Güney kısımdaki plajın devamında ise sizleri Beyaz Saray Koyu karşılıyor.
Marmara Adası’nın doğal güzelliklerini keşfe çıkabileceğiniz bazı alanlar ise şu şekilde özetlenebilir;
Ağaçlık tepeleri ile çevrili olan bu köyün ada merkezine olan mesafesinin ise 18 kilometre civarı olduğunu söylemek gerekiyor. Özel aracınız ile çok kısa bir süre içerisinde ulaşabileceğiniz Asmalı Köyü’ne, merkezden hareket eden minibüs ve taksiler ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kadınlar Plajı’nı da ünlü olan plajlar arasında vermek gerekiyor. Sizler de bu doğal güzelliklere ev sahipliği yapan koy ve pek çok plajı keşfe çıkabilir, sevdikleriniz ile birlikte eşsiz zamanlar geçirebilirsiniz.